Лакиране на паркет

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Паркетът се лакира по три причини: така се защитава срещу нараняване, изхабяване и нечистотии, придобива блясък и поддръжката му става много лесна.
Преди лакирането на паркета се извършваше от специалисти. Те сами приготвяха сместа за лакирането, което не беше никак лесно. Днес лаковете за паркет се произвеждат на основата на смоли, те са готови за употреба и с отлични дълготрайни качества.

ЛАКИРАНЕ


Преди паркетът се лакираше със смес от две съставки - естествена или синтетична смола и втвърдител. Предназначението им беше да проникнат в повърхностния слой на дървото и да формират защитен слой. Главната слабост на тези лакове беше, че поради своята твърдост след няколко години започваха да се напукват и да се лющят. Лаковете от доста години насам се произвеждат на основата на полиуретанови смоли, които са едновременно устойчиви и меки. Лаковете са готови за употреба, лесни са за нанасяне и имат голяма трайност благодарение на смолите, от които са изградени.

Могат да бъдат на водна основа или на базата на някакъв разтворител. Тези на водна основа имат своите предимства: нямат остра миризма, съхнат бързо, инструментите се почистват лесно с вода...

ПОДГОТОВКА НА ПАРКЕТА

Паркетът, който предстои да бъде лакиран, трябва да е идеално чист, без остатъци от стар лак или мазнини. Пръвоначално трябва да се изцикли, за да се премахне горният слой от дървото. Това се извършва с машина за циклене, като се внимава да не се издълбае паркетът. Правилното циклене минава през три етапа: първия път се цикли с едрозърнест абразив, втория път - с абразив със средна едрина и третия път - с дребнозърнест. Накрая прахта грижливо се отстранява с прахосмукачка и след това с влажен парцал.

ЛАКИРАНЕ


Необходимо е да следвате няколко прости правила: използвайте четка за лак с подходяща дължина. Нанасяйте лака по посока на нишките на дървото. Слоят трябва да е тънък и равномерен. След като изсъхне, изгладете с шкурка и нанесете втори фин слой лак. Качественото покритие се получава чрез последователно нанасяне на два, три, дори четири слоя от лака с фино шлифоване между тях.

ЕТАПИ НА ЛАКИРАНЕТО


ПОДГОТOВКА


СЪВЕТИ

• Преди употреба прочетете внимателно указанията върху кутията.
• Някои лакове трябва да се разредят при първото нанасяне. Спазвайте указаната доза.
• Лакирането се извършва при стайна температура 15-20°.
• Докато нанасяте лака, затворете всички врати и прозорци в помещението, за да избегнете попадането на прашинки върху незасъхналия лак.

ПОДДЪРЖАНЕ


• Нормално лакът се поддържа, като се измива със силно изстискано от вода зебло.
• За да поддържате блясъка на паркета, го излъсквайте периодично с паркетин.
• Когато лакът даде признаци на овехтяване - загуби блясъка си или по-лошо, започне да пропуска вода, трябва да го подновите: шлифовайте с фина шкурка и нанесете нов пласт лак.

1.Изциклете цялата повърхност за лакиране с машина за циклене (можете да вземете под наем).

2. При малка повърхност може да използвате машина за циклене с валяк.

3. Изциклете по края и на труднодостъпните места с дъска за циклене.

4. Изчистете прахта с прахосмукачка и след това с влажен парцал.

5. Нанесете тънък и равномерен слой лак, като влачите четката, за да не се образуват натрупвания на лак.

6. Лакът се нанася по посока на нишките на дървото.


7. След като изсъхне, шлифовайте с шкурка, закрепена върху равна дъска с голяма повърхност.

8. Почистете прахта с мека четка или прахосмукачка и после с парцал.

9. Нанесете по същия начин втори слой, после трети, като повторите стъпки 7 и 8.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Лакиране на паркет - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: