Ваканционна треска: как да се справим със стреса през този период

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
altÂ В някои случаи ваканционната треска изглежда е състояние, реакция на имунната система към вируси или бактерии от всякакъв вид. От една страна, имаме идиличната, леко припряна и захаросана представа за празник с големи снежинки и сняг, който е не само студен и снежен, но от друга страна, сме наясно с огромните усилия, които са необходими, за да се направи възможно най-вярно копие на това, което според нас трябва да бъдат зимните празници.

Определете приоритетите си

Преди да се затрупате с твърде много дейности, е важно да решите кои традиции предлагат най-положителен ефект и да премахнете ненужните дейности. Например, ако обикновено се претоварвате с лавина от дейности, които включват приготвяне на много ястия, коледуване, пазаруване, изпращане на картички, посещение на роднини и други дейности, които ви оставят изтощени до януари, може би ще искате да проучите приоритетите си, да изберете няколко любими дейности и наистина да им се насладите. 

Дръжте финансите си под контрол

altАко се притеснявате за разходите си и за това как те ще ви се отразят в края на празниците, бъдете реалисти за това, което можете да си позволите. Чувствата, които стоят зад подаръка, са по-важни от цената. Предлагам следното упражнение с въображение. Затворете очи и си представете два вида къщи. Къща, в която винаги купувате неща, от които наистина се нуждаете, и в която всички тези неща се хранят от пространството, в което се съхраняват. Хвърляте поглед, който веднага се уморява, защото окото и умът се опитват да разграничат, сортират и разберат. А има и друг вид къща, в която има малко неща, грижливо подредени, поставени сякаш там, където е трябвало да бъдат от началото на света. Е, окото се вглежда ласкаво и ни обзема състояние на спокойствие и благополучие.
 
Вторият дом е защитен от ваканционна или шопинг треска, той е пространство, което ни съдържа със спокойствие и съпричастност. Когато говорим за пестеливост, често имаме чувството, че тя е за старите или скъперниците, че е форма на въздържание, която пречи на щастието ни. И донякъде грешим, защото в този празничен сезон щастието, което продължаваме да търсим, е остров вътре в нас и ако го търсим толкова отчаяно отвън, можем да забравим къде всъщност се намира.

Как да бъдем по-икономични по време на празниците

Нека не забравяме, че това не е единственият повод за подаряване на подаръци: често стремежът към щастие идва опакован, с панделка, под формата на подаръци. Какво да купите за мама, сестра, дете? Как да намерим най-добрия подарък? Как да наглася бюджета си, за да си позволя всичко, което искам? Нека не забравяме, че празниците не са за подаръци, а за време заедно. Подаръци, които можем да подарим не само сега, но и на рождени дни, именни дни или просто от любов.
 
altНека не се оставяме да бъдем очаровани от сделките и пазаруването на витрини: празничният сезон започва с намаления, а след това продължава с нуждата ни да купуваме още и още. Казваме си: "И какво от това, че ще купя всичко сега? Ще имам достатъчно догодина, а може би и след години..." И така пълним пазарска кошница след пазарска кошница, с оправданието за вълшебното време на годината, когато всичко е позволено.

Поставете себе си на първо място

 

По време на празниците актът на даване получава толкова много внимание, че може лесно да забравите, че и вие заслужавате внимание. Грижата за себе си може да ви помогне да се погрижите за другите. Дайте си време да правите неща, които ви доставят удоволствие. Намерете време за физически упражнения, планирайте вечеря навън или просто излезте на чист въздух за няколко минути. И не забравяйте значението на добрия сън.

Как да поддържаме баланса в разширеното семейство

altПразниците са време, в което разширените семейства обикновено се събират заедно. Макар че това може да е нещо прекрасно, дори и най-сплотените семейства изпитват трудности да поддържат здравословен баланс по време на зимните празници. В много семейства всеки член има роли, които са свързани по-скоро с това, което е бил някога, отколкото с това, което е днес, което понякога може да донесе повече страх, отколкото любов на тези събирания.
 
Всъщност това може да бъде труден момент за много хора, особено за тези, които са загубили партньори или родители, тъй като им напомня за тяхната самота. Тъй като светът сякаш се обединява със семейството, тези, които разчитат повече на приятелите, могат да се почувстват изоставени и самотни.

Сезонно афективно разстройство, често срещано

Често неразпознаван проблем, който идва със зимния празничен сезон, всъщност е страничен продукт на смяната на сезоните от есента към зимата. Тъй като дневната светлина намалява и времето кара много от нас да прекарват повече време на закрито, много хора са засегнати в някаква степен от вид депресия, известна като сезонно афективно разстройство. Така че целият период се усеща като източник на стрес и нещастие в момент, когато хората очакват да се чувстват точно обратното.

Задаване на график

Написването на плановете на хартия може да ви покаже черно на бяло доколко те са реалистични. Ако се обърнете към план за управление на времето и запълните часовете с планирани дейности, бъдете реалисти. Започнете с най-високите си приоритети, за да можете да премахнете по-малко важните дейности.
 
Не забравяйте да намирате време да се разхождате сред природата всеки ден, ако е възможно, тъй като физическите упражнения и излагането на дневна светлина могат драстично да намалят или дори да премахнат симптомите на сезонното афективно разстройство. Ако времето или други фактори не ви позволяват да го направите, опитайте се да намерите време да седнете до прозореца и да погледнете навън; няколко минути излагане на естествена светлина, дори и през прозореца, могат да помогнат.

altДишайте дълбоко

Това може да звучи странно , но понякога забравяме да дишаме дълбоко и наистина да даваме на тялото си необходимия кислород. Десетминутната почивка за медитация на дишането е идеална, но само спирането за пет дълбоки вдишвания също може да намали нивата на стрес за няколко минути.  

Не се страхувайте да казвате "не", когато е уместно

Разберете, че е нормално понякога да казвате "не". Опитайте се да казвате "да" на събития и неща, за които знаете, че ще ви донесат радост. Казвайте "не" на задължения, за които знаете, че ще ви причинят разочарование.

Причини за празничен стрес

Бързо може да се окаже, че е непосилно да направите всяко ястие, достойно за списание, и всеки опакован подарък да изглежда перфектно. Намирането на време за посещение на всяко парти също може да предизвика стрес.
 
Съществува и желанието да следите всяка традиция и събитие, за да сте сигурни, че всеки ден е запомнящ се. Когато към това се прибавят и финансовата тежест, пътуванията и посещенията на членове на семейството, стресът може да се натрупа бързо.
 
Симптоми на стрес
altПразничният стрес прилича на обикновения ежедневен стрес. Той може да се отрази на организма по много различни начини. Симптомите могат да включват следното:
 
  • тревожност
  • тъга
  • главоболие
  • болки в тялото
  • невъзможност за заспиване
  • раздразнителност
Ето защо винаги трябва да мислим за това, което е наистина важно: здравето, присъствието на любимите хора, усмихнатите деца, тихите моменти, когато не мислим за проблемите, играта в снега, украсяването на елхата, готвенето в семейството. Нищо не трябва да е идеално и в наша власт е да определим какво е достатъчно за нас.
 
Ако трябва да ви дам един съвет, бих казал да се наслаждавате на живота, който имате, с всичките му недостатъци, да празнувате с умереност и слънце в сърцето с любимите си хора. Замисляли ли сте се някога, че вашият син или дъщеря може би се радват повече на спокойните и весели лица около тях, отколкото на някакъв луксозен подарък?

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Ваканционна треска: как да се справим със стреса през този период - 1.8 out of 5 based on 5 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: