Как остаряваме красиво

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altНа всяка възраст е важно да се поддържа добро здраве. Тази статия има за цел да ви помогне да се справите по-добре с промените, които съпътстват процеса на стареене.
Ключът към доброто остаряване е в това как да се научим да се развиваме, докато преживяваме огромни промени в живота си. Промените в кариерата, напускането на дома от децата, загубата на близки хора, здравословните проблеми или физическите предизвикателства са трудни предизвикателства - независимо на колко години сме. Балансирането на положителните фактори с тези промени е пътят към красив и здравословен живот.
 
В допълнение към адаптирането към тези промени е важно да бъдем физически и социално активни, да намираме нови неща за правене и да поддържаме връзка с общността и близките си. 
 
За много хора процесът на стареене носи със себе си страх и тревога, но те са погрешен резултат от едно популярно схващане.

altПогрешни схващания за процеса на стареене

Остаряването води до влошаване на здравето и способностите
 
В действителност има много възрастни хора, които се радват на по-здравословен живот, отколкото много по-млади хора. Профилактиката, физическите упражнения, здравословното хранене и справянето със стресовите фактори допринасят в голяма степен за намаляване на риска от заболявания и влошаване на способностите.
 
 • Възрастният човек вече не може да научава нови неща
 
В действителност възрастните на всякаква възраст са също толкова способни да учат нови неща, колкото и младите хора, но житейският опит на по-възрастните може да бъде голямо предимство.
 
 • Старостта е свързана със загуба на паметта
alt
Значителната загуба на памет не е резултат от остаряването. Постоянното предизвикване на мозъка и непрекъснатото учене са нещата, които допринасят за запазване на паметта възможно най-добре. 

Свикнете с промените

С напредването на възрастта преминаваме както през добри, така и през трудни моменти. Умението да се намират начини за справяне с предизвикателствата може да помогне за по-лесното преминаване през трудните моменти и за извличане на максимална полза от добрите моменти. 
 
 • Изразявайте чувствата и мислите си
 
Има много хора, които предпочитат да крият емоциите или мислите си, за да не показват признаци на слабост. Често това води до неудовлетвореност, стрес, гняв или негодувание. Намерете начини да изразите себе си пред някого, когото чувствате много близък, или запишете в тетрадка нещата, от които се чувствате неудобно, и се опитайте да се справите с тях едно по едно.
 • Приемете нещата, дори и да не можете да ги промените
Иaltма много неща, които са извън нашия контрол, и често това води до неудовлетвореност. Съсредоточете се върху онези неща, които можете да контролирате, като например начина, по който реагирате на предизвикателствата. Смелостта и чувството за хумор могат да допринесат по приятен начин.

 • Съсредоточете се върху нещата, за които сте благодарни
 
Колкото повече се фокусирате върху нещата, които искате, толкова повече забравяте красивите неща в живота си, нещата, за които сте благодарни. Така чувството на неудовлетвореност доминира над чувството на удовлетвореност. Оценявайте повече това, което имате!
 
 • Гледайте на всяка грешка или неуспех като на печалба
 
Всяко голямо предизвикателство е възможност за личностно израстване и развитие. Ако вашият избор е довел до негативна ситуация, приемете това и се поучете от тези грешки, за да не ги повтаряте.
 • Не пренебрегвайте проблемите
altНай-лесното нещо, което можете да направите, когато възникне проблем, е да го скриете някъде, където не може да бъде видян. Игнорирането не води до изчезване на проблема, но всяка малка стъпка, която правите, може да бъде стъпка към решаването му.
 
Опитайте се да дадете на ума и тялото си най-доброто лекарство, което е смехът. Хуморът помага за укрепване на имунната система, предпазва сърцето, повишава настроението и внася баланс в ума и тялото. Смехът е и добър начин за освобождаване от стреса и тревожността.

Намерете смисъл в движението напред

С напредването на възрастта нещата или хората, с които сме свикнали, могат да изчезнат. Потърсете дейности, които ви носят удовлетворение и радост, дори и да не сте свикнали с тях.
 
 
Ето някои от дейностите, които можете да опитате:
 
 • Прекарвайте време сред природата
 • Заемете се със старо хоби или опитайте ново 
 • Научете нови неща 
 • Включете се в живота на вашата общност
 • Пътувайте до места, които не сте посещавали преди
 • Посещавайте културни събития
 • Напишете за онези преживявания, които са оставили трайно впечатление у вас през целия ви живот

altБъдете социално свързани

Голямо предизвикателство за повечето хора с напредването на възрастта е да поддържат социални контакти. Много е важно да се опитвате да общувате, тъй като това може да окаже огромно влияние върху вашето здраве. Прекарвайте време с други хора, за да избегнете чувства като самота или депресия.

 • Прекарвайте време с близките и семейството 
 • Опитайте се да създадете нови приятелства, дори и да е трудно - за предпочитане е да развивате приятелства с по-млади хора, за да можете да погледнете на нещата от друга гледна точка 
 • Присъединете се към група за подкрепа, където можете да срещнете хора, които споделят вашите предизвикателства
 • Участвайте като доброволци в живота на общността, дори и по телефона, ако мобилността ви затруднява

Бъдете активен човек

Вярно е, че процесът на стареене е свързан с физически промени, но това не трябва да води до изолация, дискомфорт и загуба на способности. Много от тези предизвикателства могат да бъдат овладени чрез физически упражнения, правилно хранене и грижа за себе си. 
 
Независимо на каква възраст сте, никога не е късно да откриете прости и приятни начини да бъдете активни, да подобрите настроението си и да се възползвате от физическите и психическите ползи от упражненията.

altУпражнения

Преди да започнете каквато и да е програма за упражнения, се препоръчва консултация с вашия лекар, за да потвърди дали здравословното ви състояние или някои лекарства ви позволяват да започнете. 
 
Разберете какви упражнения ви харесват, а ако тепърва започвате - практикувайте само по няколко минути на ден. Увеличаването на интензивността на упражненията трябва да се извършва постепенно, за да се избегнат травми. 
 
Алтернатива на класическите упражнения е градинарството пред жилищния ви блок. В допълнение към упражненията, този навик привлича социалното взаимодействие, намаляването на стреса и удовлетворението.
 
Ходенето е един от най-добрите начини за поддържане на добра физическа форма, а голямото му предимство е, че може да се прави навсякъде и по всяко време. Упражненията не означават да правите интензивни и сложни упражнения във фитнес зала.

Хранете се здравословно

altЗдравословното хранене е важно на всяка възраст, но не е задължително да е свързано с усилия и жертви. Никога не е късно да подобрите начина си на хранене, за да сте здрави и енергични. 
 

Ето само някои от храните, които могат да съпътстват здравословното хранене:
 
 • Плодове и зеленчуци
 • Правилни източници на протеини
 • Храни с високо съдържание на фибри
 • Храни, съдържащи калций
 • Избягвайте сладки храни и храни, съдържащи рафинирани въглехидрати.жащи "здравословни" мазнини, като омега 3

Достатъчно сън

altСънят е много важен за физическото и емоционалното здраве във всяка възраст. Добрият сън подпомага имунната система, подобрява концентрацията и възстановява клетките. На противоположния полюс е, че недостатъчният сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 
 
За да подобрите качеството на съня си, е важно да откриете какво причинява проблемите, които ви пречат да спите добре. 
 
 
Ето някои предложения, които могат да допринесат за добрия сън:

 • Използвайте спалнята основно за сън и избягвайте други дейности, за да помогнете на мозъка да свърже тази стая със съня
 • Уверете се, че мястото за спане е тъмно и без шум
 • Избягвайте телевизора, компютъра, телефона или други ярки светлини преди сън 
 • Избягвайте да използвате часовник в стаята, в която спите
 • Спазвайте график за заспиване и събуждане
 • Избягвайте прекомерното пиене и ядене преди сън, но не си лягайте, без да сте яли
 • Избягвайте кофеин, шоколад и алкохол през втората половина на деня
 • Предизвиквайте себе си постоянно и се учете непрекъснато
altМного добър начин да избегнете умствена деградация е да продължавате да се предизвиквате. Намерете нови начини да се предизвиквате в дейностите, които обичате да правите. Независимо дали обичате да готвите, да играете определени игри или просто да се разхождате, опитайте нови начини за това и разнообразете тези навици. 
 
Колкото повече предизвиквате ума си, толкова по-продуктивен ще бъде той и толкова по-малък ще стане рискът от развитие на заболявания като Алцхаймер.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как остаряваме красиво - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: