Двадесет начина да използвате лимон за евтино и ефективно почистване на дома!

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
altИзползвайте естествените избелващи, обезмасляващи, антибактериални и ароматни свойства на лимона, за да се справите успешно с всички видове домакински задължения. Експертите по екологично почистване споделят своите съвети за използване на мощните свойства на лимоните за отстраняване на петна, почистване и полиране на повърхности, обновяване на уреди и дори в борбата с вредителите.
 


1. Специалист по почистване, препоръчва да имате под ръка пресни и замразени лимони за всякакви домакински задачи. Ако имате нужда само от едно парче лимон, нарежете плода на четвъртинки и замразете парчетата. Увеличете количеството на сока, който получавате от лимона, като го поставите в гореща вода за 15 минути или го загреете в микровълнова фурна за 1 минута (преди да поставите лимона във фурната, пробийте горната му част, за да не експлодира).
 
2. Почистване на въздуха. Препоръчваме ви да сварите нарязани лимони в тенджера с вода за около 1 час. Парата ще замени неприятните зимни миризми с летни аромати. Или добавете няколко капки лимонов сок към прахосмукачката си точно преди да започнете да прахосмукирате. Препоръчваме ви още един начин за освежаване на въздуха: смесете лимонов сок с вода в не много голяма бутилка и използвайте разтвора без химикали, за да премахнете миризмата на пържена храна и от банята.
 
3. Отблъсквайте мравките. Лимоновият сок и лимоновата кора са безопасни за хората и домашните любимци, за да държат мравките далеч от дома ви. Открийте местата, където мравките влизат, поръсете повърхностите с лимонов сок и поставете лимонови кори в дупките и цепнатините, за да спрете насекомите да влизат.
 
alt4. Направете универсален разтвор за почистване. В бутилка с пулверизатор смесете 8 унции (1 унция = около 35 грама) бял оцет, 4 унции лимонов сок, 4 унции водка, 8 капки етерично масло от лимон и 2-3 капки кастилски сапун. Ето още една формула: оставете лимоновите кори за няколко седмици в дестилиран бял оцет.
 
5. Измийте прозорците и бутилките. Налейте сода в бутилка със спрей, след което добавете 1 чаена лъжичка лимонов сок. Не разполагате с минерална вода? Използвайте дестилирана вода с лимонов сок, за да си направите собствен разтвор за миене на прозорци.
 

6. Дезинфекцирайте всичко. Настинките и микробите не се разпространяват, ако редовно избърсвате дръжките на вратите, дръжките на колите и хладилниците, телефоните, телевизорите и други повърхности с кърпа, напоена със смес от вода и лимонов сок.
 

7. Пригответе обикновена скраб. Смесете 2 части сол с 1 част лимонов сок, за да приготвите абразивен скраб за отстраняване на ръжда, петна от дрехи, почистване на клавиши на пиано, медни съдове, шредери и мръсни врати на душове.

 
8. Помощ за художника. Проектите за рисуване ще станат по-лесни с тези съвети: освежете втвърдените четки, като ги поставите в съд с врящ лимонов сок. Намалете пламъка, оставете четките за 15 минути, след което ги измийте със сапунена вода. Отстранете засъхналата боя от стъклото, като избършете капките с мека кърпа и горещ лимонов сок. Когато лимоновият сок е почти изсъхнал, избършете сока и капките.
 
alt9. Почистете микровълновата печка. Сложете купа с лимонов сок в микровълновата фурна и я оставете да заври. Образувалата се пара ще размекне втвърдените остатъци, така че да можете да ги избършете със салфетка.

 
10.Измийте съдомиялната машина. Поставете купа с лимонов сок върху горната решетка или кошница и включете машината, като я настроите на обичайния режим на миене. Сокът ще се смеси с водата и ще премахне петната от варовик и ръжда.
 

11. Грил: Изпечете на грил или на скара, за да не се разваля. Забодете половин лимон на вилица и натъркайте горещата скара със сочната част, за да почистите повърхността.

12. Наточете малките домакински уреди. Сложете замразени лимонови кори в буркана на блендера или рендето, за да почистите остриетата. Включете уредите и оставете остриетата да се въртят.

13. Измиване на съдовете. Петната от вода върху порцелана и сребърните прибори могат да се отстранят с микрофибърна кърпа, потопена в концентриран лимонов сок. Премахнете петната от пластмасови съдове, като ги измиете с лимонов сок.

alt14. Ренде за сирене. За лесен начин за почистване на рендето за сирене просто разрежете лимона наполовина и след това натъркайте рендето от двете страни с месестата страна на лимона. Това помага да се отстрани млечната мазнина и да се разтворят всички протеини.
 
15. Комплект за лъскав монтаж. Натъркайте металните рамки на вратите на душа и смесителите за баня с лимон, за да премахнете петната от вода и мръсотията.
 

16. Избелване на боядисани фуги. Внимателно нанесете лимонов сок върху фугите, за да отстраните мухъла и петната. Лимоновият сок е киселина, която може да повреди плочките, камъка и композитните повърхности, поради което трябва да се уверите, че веднага сте избърсали разлетия сок. Използвайте твърда четка за зъби за сместа от сода за хляб и лимонов сок. Оставете я за известно време, за да избелите фугите, след което изплакнете.

17. Полиране на мебели. Смесете 1 част лимонов сок с 2 части зехтин или растително масло за химическо полиране на мебели. Тази смес ще скрие драскотините и ще остави блясък. Избършете повърхността на мебелите с полиращия разтвор с помощта на мека кърпа.

alt18.За отстраняване на прах. Използвайте 2 пакетчета чай, лимонов сок и 3 чаши вода. Сложете водата да заври, добавете пакетчетата чай и оставете течността да се охлади. Изсипете разтвора в бутилка с пулверизатор, като добавите 1 ч.л. лимонов сок. Внимателно забършете с микрофибърна кърпа и изтрийте праха.
 
19. Грижа за белите кърпи: Почиствайте белите кърпи от микрофибърни влакна, за да не ги изцапате. Използвайте лимонов сок за премахване на петна от мастило от бели дрехи (поставете чиста абсорбираща кърпа под боядисаната кърпа, която ще попие петното и ще предпази работната повърхност).

20. Премахване на миризми от пералната машина. Миришат ли прясно изперените кърпи на мухъл? Добавете ½ чаша бутилиран лимонов сок към вертикалната пералня и ¼ чаша бутилиран лимонов сок към пералнята с предно зареждане. И изперете кърпите още веднъж.

Успех!
 
Източник:https://retete-usoare.infoПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Двадесет начина да използвате лимон за евтино и ефективно почистване на дома! - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: