НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ФОЕРВЕРКИТЕ?

( Votes )
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
забрана на фоерверкитеФойерверките (150-170 децибела) имат изключително негативно въздействие върху околната среда, хората и животните. Смятате ли за необходимо да се забрани използването им в жилищни зони и в близост до болнични комплекси, старчески домове, в близост до училища, блокове и места за разходка и т.н.?" 
Напомняме, че фойерверките оказват изключително негативно влияние върху околната среда, хората и животните. През цялото си съществуване фойерверките не са били екологични. Химическият състав на фойерверките съдържа: въглища, селитра (калиев нитрат), сяра, барут, калиев хлорат (друго име за бертолетова сол), както и дребни метални стърготини. Именно металните соли влияят пряко върху цвета на светкавицата и визуалния ефект. Отбелязва се, че при взривяване фойерверките отделят тежки метали, алуминий, бариев нитрат, медни съединения, списъкът продължава дълго време. Можете спокойно да добавите фин прах и окислители към коктейла от тежки метали. Перхлоратите са химически съединения, които насърчават окисляването на експлозиви и нарушават функционирането на щитовидната жлеза. Праховите частици увреждат дихателната и сърдечно-съдовата система. По време на празниците концентрацията на тези вещества в големите градове надвишава нормата повече от десет пъти. 

Освен това оглушителният шум от фойерверките е пагубен както за дивите, така и за домашните животни. Ревът плаши неизмеримо диви и домашни животни, довеждайки ги до състояние, близко до смъртта. В паника животните изтичат на магистралите и умират под колелата на колите. Влиянието на силните звуци, издавани от фойерверки върху дивите животни е потресаващо, те изпитват огромен стрес. Силата на пиротехническите взривове достига 150-170 децибела. Звуци с нива над 85 децибела при продължително излагане могат да бъдат опасни за човешкия слух, а 120-140 децибела е прагът на болка. Освен това звуците от експлозии, проблясъци и миризмата на барут могат да предизвикат нежелани спомени и асоциации у хората. Въпреки популярността на пиротехниката, тези продукти могат да причинят слепота, загуба на слуха, обезобразяване и всяка година научаваме за все повече и повече случаи на нараняване. 

Не е ли време по празниците да бъдат прекратени, подобните на война взривое и бомби, и да се радваме на по-екологична заря?


 


НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ФОЕРВЕРКИТЕ? - 1.6 out of 5 based on 8 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: