Викторианска архитектура

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Какво всъщност означава викторианска архитектура? Много от хората използват термина, за да характеризират определен маниер на проектиране, но всъщност това е по-широко понятие, включващо определен период от време. Най-общо може да се каже, че викторианската епоха се развива в диапазона между 1837 и 1901 г. Именно през този период индустрията и развитието на машини и технологии води до възникването на иновационна за тогава архитектура. Всъщност няма да бъде коректно да говорим за викторианския стил като единствен, защото той има различни превъплъщения и разновидности.


Градовете, в които викторианският стил намира най-широко разпространение са Лондон, Гласгоу, Мелбърн, Манчестър и т.н. Градът, в който може да се види оригинална викторианска архитектура, обаче е Луисвил, Кентъки. Той е уникален и в това, че повечето сгради там са построени от тухли и почти всички те са в дадена разновидност на самия стил. В Торонто, пък може да бъде видяна оригиналната индустриална викторианска архитектура.

Викторианският стил се е родил от комбинирането на отделни течения, които съчетани в едно създали уникален и често чудноват облик на сградата.
При сградите, проектирани през викторианската епоха, обикновено могат да бъдат разпознати белезите на един или повече от три стила в архитектурата:


Викториански стил и готическа религиозна архитектура


Викторианските готически сгради включват множество арки, украсени прозорци и други детайли, взети назаем от средновековните катедрали.


Викториано-италианска архитектура 1840-1885


С противопоставянето си на класическата геометрична архитектура, италианският стил добил огромна популярност в Америка. Със своите ниско спускащи се покриви, с широките си стрехи и орнаментални декорации, италианското влияние е оставило своя отпечатък върху викторианския подход в архитектурата.


Втора викторианска епоха или Мансарден стил 1855-1885


Този стил се характеризира с появата на мансардни покриви, а идеята е вдъхновена от Париж по времето на Наполеон ІІІ.


Островърха викторианска архитектура 1860-1890


Подпорните конскрукции и островърхите вертикални решения са взаимствани от средновековните строителни техники, което допълнително издължава облика на сградите.


Викториански народен стил 1870-1910


Къщите от този период са създавани без много суетност и помпозност. Обикновенно са в квадратна или L- образна форма. Най-характерно при тях са симетричните форми и покривите, които са подсилвани от орнаментални скоби и греди. Някои от къщите са проектирани с централен корпус и странични крила, а покривите са с преобладаваща с пирамидална форма.


Викториански рустикален шиндел стил 1874-1910


Най-характерно за този тип сгради е факта, че както покрива, така и фасадата се “обличат” с дървени шиндли. При формата на покривите се наблюдава асиметричност и раздвижен силует, което от своя страна е свързано с позиционирането на стрехите във възходящ ред. Като цяло този тип архитектура не е праволинейна и симетрична.

Викторианската епоха в архитектурата оставя своите белези не само върху външния облик на сградите, но и върху начина, по който се изграждат интериорите. Управлението на кралица Виктория довежда до промяна в естетическите възгледи, а масовото производство на дадени стоки, позволило използването им от всички. Като цяло може да се каже, че викторианската епоха е време на имитации и репродукции на различните стилове от готиката до рококо.

Най-характерните черти на интериорите от това време са:


Eклектичен микс от различни стилове, богата и тежка орнаментика, претрупани и пищно тапицирани мебели, всички изображения на птици, цветя и животни са напълно реалистични, за разлика от стилизирания им вид при арт нуво.


Влиянието на различните стилове в интериора на викторианската епоха е ориентирано към отделните елементи. Библиотеките и билярдните стаи за игра са обзавеждани по готически маниер, докато женските стаи са вдъхновени от фриволното рококо. Пътуванията в Ориента и Изтока също са сред причините за нахлуване на чуждо влияние във викторианските интериори.


Как да постигнете викторианско излъчване във вашия дом?• Типично за викторианските интериори е използването на щамповани килими, които изглеждат наистина старинно. Позиционирайте ги, така че между стената и тях да остане борд от основната настилка, която задължително трябва да бъде полирана до блясък.


• За зоните с натоварен трафик, каквито са коридорите и кухните, спокойно можете да използвате настилка от плочи, които са покрити с т.нар восъчна живопис. Тя се характеризира с това, че след полагане на шарките, отделните плочи се изпичат в специални пещи. Избирайки настилка имайте предвид, че викторианските настилки се характеризират с богати щампи.


• Много типични са тъмните наситени цветове като рубинено червено и горско зелено. Като цяло викторианската цветова гама е доста ограничена, защото по това време химическата индустрия тепърва започва своето развитие в тази посока. През средата на епохата популярност придобиват синьото и пурпурното.


• През 1840г тапетите започват да се използват масово при декорирането на стените и били поставяни от пода до самия таван. Вие можете да използвате хартиени или текстилни тапети, чиято щампа е от разцъфтели цветя или реалистични анималистични мотиви.


• По отношение на мебелите, добре е да наблегнете на тежките кресла с плътни гърбове, пуфовете и отоманките. Съветът ни е да ги разположите навсякъде в стаята като ги композирате помежду им. Не е задължително тапицерията им да съвпада. По отношение на дамаските използвайте такива с богата щампа. Добре е да предвидите калъфи за мебелите, които да бъдат предназначени за отделните сезони. За зимата много подходящо е кадифето, а през лятото муселин и памук.

• По отношение на присъстващата дървесина, предпочитани са тези с наситени тъмни цветове. Типично за викторианската епоха е присъствието на дървени цокли, които достигат до 30 см височина и дебелина от 4 см.


• Камините също са задължителен елемент. Те обикновенно са желязни и изключително атрактивни със своята форма и излъчване.

• Декоративните елементи трябва да бъдат от месиг или олово, както и от порцелан под формата на животински фигурки.

снимки: фликр
сграда.комВикторианска архитектура - 4.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: