Видове ракии - Житна и Картофена ракия

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Житна ракия

В чувал от зебло се поставят 10 кг жито или ечемик, но така, че да не е натъпкан, а да има достатъчно място. Това количество стига за 3 варинета. Първо варине: 10 кг жито, 10 кг захар, 60 л вода, 1 кг мая за хляб. Второ варине: 10 кг жито, 10 кг захар, 60 л вода, 500 г мая за хляб. Трето варине: 10 кг жито, 10 кг захар, 60 л вода, 250 г мая за хляб. Захарта и маята се разбъркват в топла вода, чувалът с житото се поставя в голям съд, налива се водата, слага се и размитата мая.Всичко това се оставя за 15-18 дни да ферментира на стайна температура. Казанът, в който ще се вари ракията не бива да бъде по-малък от 80 л. На дъното му се поставя дървена скара, за да не загори чувалът с житото. От всяко варине се получава по 10-12 л първокачествена ракия.

Втора рецепта. В 100 л вода се поставя 20 кг захар, която трябва добре да се разбърква, за да се разтопи. Добавя се и половин килограм мая за хляб, размита в хладка вода. В тензух или в чувал от зебло се насипва 10 кг пшеница, предварително добре измита и почистена. Чувалът се поставя в бидона /дървения съд/ с водата, маята и захарта. Разбърква се добре. Бърка се и всеки ден по време на ферментацията, която продължава около две седмици. Вари се веднага. Първакът и патоките се отделят.

Картофена ракия

Около 5 кг обелени и с изчистени очи картофени клубени се нарязват на парчета или се настъргват, след което се сваряват до размекване в 10 л питейна вода. Най-малко 10 кг /може и 12-14 кг/ обикновена захар се размива в 10 л вода и 30 минути се оставя да кипи. В края на кипенето се добавят 5-6 г винена или лимонена киселина. След 5-6 минути се сваля от огъня и се оставя да изстине.
В пластмасов бидон или в дървен съд /100 л/ се смесват захарният разтвор и картофената каша. Наливат се около 60 л питейна вода. Отделно в 1 л хладка вода се размива 100 г хлебна мая, внася се в съда и се разбърква добре с картофената каша Оставя се за ферментация при теампература 20-22°. В продължение на две седмици се разбърква всеки ден. Бидонът /кацата/ през това време се държи покрит с капак или найлон, който се завързва. След спиране на ферментацията кашата веднага се вари /дестилира/. Първакът и патоките се отделят.

Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракии"ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Житна и Картофена ракия - 3.8 out of 5 based on 10 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: