Видове ракии - Джинджифилова ракия и Крушовица

( Votes )
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Джинджифилова ракия

Освен с богатата си история Бачковският манастир е известен и с джинджифиловата ракия, която се вари там. Вече е станало ритуал игуменът да посреща важните гости в обителта с чашка от гроздовия елексир. Монасите от Бачково строго пазят рецептата на прочутата ракия. Известно е само, че при затваряне на всяка бутилка се слагат по няколко зърна джинджифил. Тези зърна са набрани от 300-годишното дърво, което расте в двора на манастира.
Твърди се, че рецептата, както и самите джинджифилови дървета са пренесени още от основателите на обителта - грузинските братя Бакуриани.
Питието, което монасите наричат галено "джинджифилка" добива уникален аромат, вкус и цвят. Зърната свалят градуса на ракията - твърди един от монасите, - като я варим, тя излиза на 53-55 градуса. Като отлежи с джинджифила, омеква и става много пивка. Бутилките с кехлибарената течност там са наредени по рафтовете на мана¬стирската изба с етикети, на които е отбелязана годината на производство. И ако още тази ракия не е станала масово производство, то вероятно се дължи на факта, че джинджифилът е капризно растение. Очевидно братята-грузинци освен природните красоти в района на Бачково са уцелили и съответния микроклимат. Не расте другаде, но расте, където трябва. Иначе гроздето за ракия се обработва по класичския начин.

Дива круша /крушовица/

Слагам в скоби /крушовица/, защото има едно питие, което нашите баби правят през топлите летни дни. Пак е от дива круша, но има сладникаво възкисел вкус и няма грам алкохол. То е питие за разхлада през горещите дни, пие се от деца и старци за активизиране на стомашно-чревната секреция. Ракия от дива круша носи същото прозвище и не бива да се бърка.
Около 20 кг добре узрели, омекнали и угнили диви круши се почистват от шума, клечки и пръст, смачкват се и се насипват в пластмасов бидон или дървена каца. Размива се 10 кг захар в преварена вода и след разтопяване се налива в бидона. Добавят се и 45-50 л вода. Кашата се оставя да ферментира в закрито помещение, където температурната разлика от деня и нощта не е по-голяма от 7-8 градуса. Ферментационният процес продължава 23-25 дни, през което време кашата периодически се разбърква, за да не остава плаващата шапка дълго време отгоре, че бързо плесенясва. При дестилацията първакът и патоките задължително се отделят. От това количество плодове, захар и вода, се получава около 12-14 л ракия.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Джинджифилова ракия и Крушовица - 3.7 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: