Видове ракии - Динена и Доматена ракия

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Динена ракия

Около 20 кг добре узрели дини се разрязват, месестата им част се почиства от семките и се намачква с миксер или електрическа бъркалка. Около 5 кг захар се размиват в 30 л гореща вода заедно с едно кубче мая за хляб. Оставя се сиропът да кипне за 15-20 минути. След изстиване се налива в 100-литров пластмасов бидон или каца, слага се и динената каша и се оставя
да ферментира за около 3 седмици. През време на ферментацията се разбърква всеки ден. Дестилира се ведната. Първакът и патоките се отделят. От посочената рецепта след втора дестилация се получава 6-7 кг ароматична ракия.


Доматена пюре за ракия

Един килограм доматено пюре се разрежда в 30 л вода, прибавя се 0,5 л бирена мая и 10 кг /цвеклова/ захар, добре размита в хладка вода. Смесват се пюрето, захарта и водата в пластмасов бидон или дървен съд и се оставят да ферментират в помещение със стайна температура. Процесът на ферментация продължава около 3 седмици, през което време сместа се разбърква всеки ден. Вари се по описание вече начин. Първакът и патоките се отделят. Чистата ракия може да се ароматизира с цвят на рози или познати билки. Най-добре отлежава в дъбово буре. Ако се налее в стъклен съд, трябва да старее заедно с няколко тресчици от черница или акация - за цвят и за отнемане на метиловия алкохол.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракии"

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Динена и Доматена ракия - 3.8 out of 5 based on 10 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: