Видове ракии - Бонбонена, Винена и Вишнева ракия

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Бонбонена ракия

Изсипват се 10 кг бонбони с пълнеж в 40 л вода, добавят се 100 г хлебна мая и сместа се оставя да ферментира на стайна температура. В първите дни редовно се разбърква, докато бонбоните се стопят. Краят не ферментация обикновено настъпва след два седмици. Ако температурата е висока, може и по-рано. Дестилира се по обикновения начин. Отделя се първакът, както и патоките, ако няма да се преварява.

Винена ракия

Гроздето се смачква и сокът се налива в пластмасов бидон или дървена каца. Добавят се 200 г хлебна мая на 100 л гроздов сок /мъст/, предварително размита в 1 л вода. Разбърква се и се оставя да ферментира при температура 20-22 0 С При дестилацията задължително се отделя първакът, както и патоките. Алкохолното съдържание се коригира на 40 0 и ракията се налива в дървен или стъклен съд за отлежаване. В стъкления съд задължително се слагат черничеви или акациеви трески за цвят и за отнемане на метиловия алкохол.

Вишнева ракия

Има няколко рецепти за вишнева ракия, но най-често използваната е следната: плодовете се почистват от костилките, намачква се месото и се поставя в отделен съд за ферментиране. Ако вишните са с недостатъчно захарно съдържание - обикновено то е 8%, а киселинността достига до 13%, налага се кашата да се обогати допълнително с известно количество захар. Посочихме в общата част как се изчислява необходимото количество захар.
По време на ферментацията бидонът /кацата/ се държат похлупени, а кашата периодично се разбърква. Ако искаме ракията да има по-особен аромат и вкус на бадеми, трябва част от костилките /1/3 от общото количество/ да се счукат и след ферментацията да се прибавят към кашата При дестилацията се отделя първакът и патоките. Ракията се проверява за градус, регулира се до 38-40 0 С и се налива в дървени или стъклени съдове. Понеже вишневата ракия е безцветна, желателно е в стъклените съдове, където е налята да отлежава, да се поставят и черничеви или дъбови тресчици за цвят и за отнемане на част от метиловия алкохол.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Бонбонена, Винена и Вишнева ракия - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: