Видове ракии - Гюлова ракия и Джанковица

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Гюлова ракия

В една водна кофа /8 л/ се събира цвят от ароматични рози. В 100-литров бидон се разтваря 40 кг захар в 40 л вода, добавят се 3 бутилки винен оцет и 3 калъпа мая за хляб, предварително размита в 2 л вода. Изсипва се и цветът на розите. Разбърква се добре и се оставя да ферментира: за две седмици, ако е на слънце; за три седмици, ако съдът е в помещение със стайна температура. След приключване на ферментационния
процес кашата се дестилира. Първакът и патоките се отделят.
От прясната гюлова ракия може да се направи ароматичен ликьор. Отмерват се 150 г розов цвят, който се насипва в 5-литров буркан. Залива се с 3 л прясна /без мирис/ ракия. Бурканът се затваря плътно и се оставя за една седмица за настойване. През тази седмица поне веднъж дневно бурканът се разклаща. След това цветът се пресова /изстисква/, а течността се прецежда през двупластова марля или тензух. Налива се в стъклени бутилки, които се затапват и нареждат в хоризонтално положение на хладно място. След месец ракията е готова за консумация.

Джанковица

Получава се от всички сортове джанки, които зреят по едно и също време. Берат се чрез сдрусване или брулене, като предварително под дървото земята се почиства от тръни и бурени, постила се платнище, брезент или черга. Отделят се повредените - загнили, мумифицирани и плесенясали плодове - и се изхвърлят. Зелените се оставят да лагеруват за 7-10 дни и тогава се използват. В кацата /бидона/ се слагат само добре узрели джанки. За по-бързо предизвикване на ферментациония процес, месото на плодовете се смачква или смила, а костилките се изхвърлят.
Понеже джанките са с ниско захарно съдържание /узрелите - 5-7%, недозрелите - 4-5%/ за повишаване рандемана на ракията е препоръчително плодовата каша да се обогати с обикновена захар в съотношение 1:5 /1 кг захар в 5 л вода/. Подзахаряването може да стане и с компоти, конфитюри, мармелади, нектари и сиропи с изтекъл срок на годност. Концентрацията на захарта в кашата не бива да надвишава 18-20% - по-голямата захарна плътност забавя активността на дрождите.
Най-добре е захарта да се внесе преди започване на бурната ферментация. След това кашата се разбърква всеки ден, като се следи да не се образува плаваща шапка. При варенето задължително се отделят първакът и патоките. Оцветяването на ракията става най-добре в дъбово или черничево буре. Ако се държи в стъклен съд, трябва да се поставят и черничеви трески или дъбов чипс в течността. Джанковата ракия обикновено се регулира на 38-40 0 С.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Гюлова ракия и Джанковица - 3.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: