Грешни митове за човешкото тяло

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Познаваме ли телата си? Всеки малко или много знае нещо за човешкото тяло - дали това ще е наученото в училище или казаното от бабите, случайно прочетено в Интернет или някъде другаде. Но до колко е вярна научената информация? В тази статия ще ви разкажем за 10 -те най-разпространени грешна мита за човешкото тяло, които навярно ще ви удивят:

alt

Мит № 1. Широко разпространено е схващането, че сомнамбулите не бива да се будят, тъй като това може да доведе до травма на психиката им от рязкото пробуждане. В действителност това въобще не е вярно! Сомнамбула може да бъде събуден леко и внимателно без това да му нанесе травма или стрес. Вероятността да се нарани докато броди в това деликатно състояние е много по-голяма, отколкото ако го разбудите и пак се върне в леглото.

alt

Мит №2.Ако скочите в ледена вода - ще се простудите. Няма никакви доказателства за верността на това твърдение. Да, вирусите са най-разпространени през зимата и периодите с ниска влажност, но вероятността да се разболеете в препълнен киносалон е много по-голяма отколкото ако паднете в ледена вода. Свързването на студа и заболяванията се дължи на факта, че продължителното охлаждане на организма понижава имунната система и дава възможност на вирусите, които вече са в организма или с които се сблъска в този момент да вземат превез над здравето.


Мит № 3. След смъртта на човек неговите нокти и коса продължават да растат още известно време. Това не е така! След смъртта кожата се обезводнява и се свива, затова изглежда, че ноктите и косата са се удължили.


Мит № 4. Ако се обръсне косата/космите то новоизраслите ще бъдат по-гъсти и по-тъмни. Още една заблуда! С времето косъмът изтънява и изсветлява от слънцето, дори и новопоникналата коса ще изтънее и изсветлее след определено време. Броя на космите е определен генетично и няма как бръсненето да накара броят им да се увеличи.

alt

Мит № 5. Цъфтящите краища на косата могат да бъдат загладени с шампуан или балсам. Това е голяма заблуда! От цъфналите крайчета на косата можете да се избавите само като ги изрежете. Хубавият шампуан или балсам няма никакъв шанс да ви помогнат за този проблем.

alt

Мит № 6. Мъжете мислят за секс на всеки 7 секунди. За щастие това е една голяма лъжа! Възможно е някъде в природата да има такива болни мозъци, но нормалните мъже въобще не мислят за секс толкова често. Все пак ако това бе истина, то нито един мъж нямаше да може да се концентрира и да се занимава с работата си или друго различно от секса занимание.


Мит № 7. В учебника ви по биология най-вероятно е пишело, че различни участъци от човешкия език отговарят за различните вкусови усещания. Идеята е в това, че различните вкусови рецептори /за сладко, за солено, за кисело и горчиво/ са разположени в групи на определени места на езика. Това е една голяма лъжа или по-скоро грешка, възникнала от неправилен превод . Всяка обласн на езика може да изпитва всички усещания.

alt

Мит № 8. Човек използва само 10% от мозъкът си. Психологът Уилям Джеимс през 1800 година използвал метафорично това определение, но не бил разбран правилно. Научната общност приела думите му буквално и приела, че в действителност човешкият мозък не използва 90% от капацитета си. 


Мит № 9. Захарта прави децата хиперактивни. Това не е истина! Било е проведено мащабно проучване, чрез което е доказано, че няма никаква връзка между захарта и детското поведение. Щастивите опитни малчугани са били подложени под въздействието на захарта съдържаща се в бонбони, шоколад, лакомства и плодове. Нямало е никакви признаци експеримента да е довел до повишаване активността на децата или до изменение на тяхното поведение.

alt

Мит № 10. Ако пипате жаба може да ви се появят брадавици. Това е просто смехотворно. Човешките брадавици се появяват от вирус, който се предава само на хората - папилома вирус. Брадавици не могат да бъдат прихванати от животни, най-малко от жаби.

Силва Коен

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Грешни митове за човешкото тяло - 5.0 out of 5 based on 10 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: