15 АВГУСТ - Нека почетем БОГОРОДИЦА

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Богородица
15 август е един от най-големите християнски празници -  Православната църква празнува Успение Богородично. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване.

 

Три дни преди смъртта архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание е да види светите апостоли заедно. Всичките те били призовани, но само Апостол Тома не успява да дойде навреме.
   

Три дни след нейното предизвестяване, сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата и закъснелият Апостол Тома, намират само плащеницата й.

 

На днешния ден след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите. Селищата в страната, чийто църкви се казват "Успение на Пресвета Богородица" имат храмови празници.
 
Божията майка

Правят се курбани за живот и здраве.
 

На обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита, тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве.
 

 

На този ден всички църкви отбелязват празника. Изнасят се чудодейни икони и хора от всички градове и села се стичат да търсят помощ и изцеление от Божията майка.Този ден е изпълнен с чудеса, майчина святост и вяра!

 
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

15 АВГУСТ - Нека почетем БОГОРОДИЦА - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: