Загадките на природата: дъжд от жаби и риби

( Votes )
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

Представете си как в един есенен ден вървите по улицата. Небето е леко свъсено - нормално, есен е все пак! Закапват първите капки, гръмотевица раздира въздуха и изведнъж "шляп"- в локвата до вас пада риба. Размахва опашка и се мъчи да плува в калната вода. Взирате се в нея учудено и точно тогава "пляс" до кракът ви пада още една. От небето валят риби! Хората са в шок и незнаят дали да плачат или да се смеят. Усеща се страхопочитание към природата, във ъздуха витае усещането за нещо съдбовно... Не, това не е сценарии на филм с ефекти. Това е самата действителност за преживелите го. Повечето хора си мислят, че това са просто слухове, детски страховити приказки за които няма никакви доказателства, но съвсем не са прави. Ще се опитаме да разясним феномена от научна гледна точка.
 

дождь из лягушек


Дъждът от животни е рядко явление, но съобщения за този феномен идват от всички краища на света. Неотдавна, през март 2010 година, такъв дъжд пада в Австралия. По време на дъжда от небето падат риби, жаби и птици. Някой животни оживяват дори след падането от небето, макар за известно време да са се намирали в състояние на шок. Съдейки по състоянието им се счита, че са паднали от небето достатъчно скоро след като са били вдигнати. Но как всъщност става това?

alt

Очевидците на дъжда от жаби твърдят, че животните били здрави и бързо се връщали към нормалното си състояние. В някой случаи животните били покрити с тънка кора лед. В някой случаи обаче, по неизяснени причини необичайните дъждове се състоят от частти от жаби и риби. На какво се дължи това явлние? Някой теории твърдят, че силни ветрове над водата могат за вдигнат животните и да ги носят на голямо разстояние преди да паднат на земята. Този аспект от научна гледна точка не е бил доказан до сега.

дождь из рыбы

Френският физик Андре-Мари Ампер е бил един пт първите учени, който се е отнесъл сериозно към дъждовете от жаби и подобни. Неговата теория е била, че жабите са бродили в близост до селски райони или по брега на водоем, когато са били вдигнати от силен вятър и пренесени на голямо разстояние. Но така и не успява да обоснове научно своята теория.

alt

 

alt

 

Друга теория посочва като причинител на явлението водните смерчове. Идеята се състои в това, че торнадото и водния смерч имат възможността да повдигнат животните и да ги пренесат на голямо растояние. На практика торнадото може да засмуче целият водоем и да го премести на друго място. Проблема на тази теория се състои в това, че не обяснява защо дъждовете от животни се състоят само от един животински вид. Ако тази теория бе вярна, то се очаква от небето да се изсипе кал, водорасли, раци и всички други обитатели на водоема.

дождь

И ако си мислите, че необичайните животни са само от студенокръвни то много грешите. Дъжд от птици или от прилепи е друга история. Все пак научно може да се предположи, че торнадото е захванало цяло ято хвъркати, пренесло ги е на голямо растояние и ги е пуснало под формата на необичаен дъжд. Но загадката как вали само риба или само жаби си остава!

alt

В повечето случаи дъжда от риби и жаби е случайност и няма повторяемост, но в Хондурас дъждът от жаби е ежегоден вече в продължение на 19 столетия. А в окръг Йоро периодично тъмните облаци на хоризонта и гръмогласните светкавици носят проливен дъжд и голямо количество риба по улиците.

лягушки с неба

National Geographic провели изследване в тази област през 1970 година. Специалисто заснели случая, не не успели да дадт разумно обяснение. И днес е трудно да се даде отговор защо всички риби, които падат от небето са с приблизително еднакъв размер и са от един и същ вид и то от вид, кото го няма на километри разстояние. Версията е, че торнадо е вдигнало вода от Атлантическия океан заедно с рибите, но трябва да се отбележи, че Атлантическия океан е на над 200 км. разстояние, а дъждът от риба е характерен точно за този регион.
 

 

И докато науката се опитва да намери логично обяснение то местните нямат никакви съмнения че това е Божие дело. Легендата гласи, че през трудните и бедни 1856 - 1864 местността е тънела в мизерия. Католическият свещенник Отец Хосе Мануел Субирена, считан от католиците в Хондурас за светец, бил неотлъчно до хората от папството си и когато времената станали екстремно трудни, отеца се отдал на молитва, което продължила без прекъсване три дни и три нощи, когато спрял от небето завалял дъжд. Бедните се нахранили и поне за малко били спасени от глада. И до ден днешен местните събират и консумират падналата риба. 
 

дъжд от риби и жаби


Въпреки че няма други случаи, толкова циклични и повтарящи се като този на Йоро, валежите от водни животни, амфибии и други дори още по-странни неща са се случвали в други райони. През 1578 г. големи жълти мишки се изсипват от небесата над Берген, Норвегия.

През януари 1877 г. престижното издание „Scientific American” отразява валеж от змии, дълги до 50 см, в Мемфис, Тенеси.

През февруари 1877 г. жълта, ронлива субстанция пада в Пенхлох, Германия. Според сведенията веществото е гъсто и във форми на стрели, кафени зърна и кръгли дискове.

alt


През декември 1974 г. над основно училище в Беркшир, Англия, в продължение на няколко дни валят твърдо сварени яйца.

През 1969 г. над голяма област в Бразилия валят месо и кръв.

През 1989 г. дървени кукли с изгорени или отрязани глави падат от небето над град в Лас Пилас, Кантабрия.

През 2007 г. над Аликанте, Испания, валят малки жаби, а в Церо Сан Бернардо, Салта, Аржентина – паяци. Читател на Epoch Times заснема събитието.

На 31 юли 2008 г. в град Чоко, Колумбия, вали кръв (според сведенията – потвърдено чрез лабораторни анализи).

Американският изследовател Чарлс Форт (1874-1932) прекарва години, изучавайки необичайните дъждове. Той събира около 60 000 изрезки от вестници, списания и други източници относно необичайни събития. През кариерата си Форт успява да отрази случаи на валежи от кръстове, монети, змии, древни китайски клейма, кръв, жаби, насекоми, памук, масла и течни субстанции.

дъжд от риби и жаби


В много случаи хората се опитват да припишат подобни феномени на експерименти на извънземни или с пресичане на измерения, където нещата внезапно се материализират или изчезват от небесата. В някои случаи явленията са били отдавани на „космически шегаджия”, или с други думи – на по-висше същество, което няма какво да прави, освен да се забавлява с реакциите на хората на подобни странни дъждове
.


Силва Коен


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Загадките на природата: дъжд от жаби и риби - 4.3 out of 5 based on 8 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: