Как се избистря виното?

( Votes )
Оценка на читателите: / 51
Слаба статияОтлична статия 
Не винаги при спонтанното си избистряне вината получават добра бистрота. Макар и рядко, се налага бистрене. За тази цел могат да се използват желатин, яйчен белтък или бентонит. Малките количества плодови вина затрудняват бистренето, защото се борави с минимални количества бистрители, за отмерването на които са необходими лабораторни везни, с каквито домакинствата не разполагат. За целта може да се използват кухненските кантарчета. Желатин. Получава се от животински кости и хрущял. В търговията се среща под формата на листа и гранули. За бистрене се използва само чист желатин за хранителни цели, без вкус и мирис. В студена вода желатинът не се разтваря, а само набъбва. Разтваря се в топла вода с температура около 50 °С. Дозите за бистрене се определят лабораторно. В домашни условия няма такава възможност, поради което се препоръчва използването на ориентировъчни дози от 3 до 5 г на 100 литра вино.
alt

Понеже плодовите вина не съдържат достатъчно танин, при бистренето с желатин се налага в тях предварително да се внесе танин в количество, приблизително колкото е това на желатина. Да се има предвид, че на 1,2 г желатин отговаря 1 г танин. Определеното количество танин се разтваря в малко хладка вода, след което се внася във виното и се разбърква интензивно за хомогенизиране.

Бистрене с желатин.
Необходимото количество желатин първо се накисва в студена вода в продължение на 24 часа с цел да се прочисти и набъбне. На следващия ден водата се отделя внимателно, а набъбналият желатин се разтваря в малко топла вода с температура около 50 °С. Разбърква се добре и в него (при продължаващо постоянно разбъркване) се прибавят 2-3 литра вино, наливано на тънка равномерна струя. Сместа от желатин и вино се разбърква интензивно, след което се внася в основното количество вино, разбърква се и се оставя в покой за 5-6 дни за избистряне. Избистреното вино се отделя в чист съд, където трябва да престои 10-15 дни, след което се налива в бутилки. При бистренето с желатин да се внимава с дозата, защото при по-високи дози въпреки добавянето на танин може да се получи свръхбистрене, в резултат на което след време да се получи размътване.

Бистрене с яйчен белтък. Използва се белтък от пресни яйца. Дозата е 1-2 белтъка за 100 литра вино. При из¬ползването на яйчен белтък не се получава свръхбистрене. Постъпва се по следния начин: белтъкът се разбива в малко хладка вода. След това при постоянно разбъркване в него на тънка струя или на малки порции се наливат 2-3 литра вино. Така приготвената смес се налива при енергично разбъркване в общото количество вино. Оставя се в покой 5-6 дни, през което време се избистря и утайката пада на дъното. Бистрото вино се декантира (прелива) с гумен или пластмасов маркуч и се налива в чист съд. След престой от около 10 дни за асимилиране на погълнатия от въздуха кислород се налива в бутилки. Виното може да се бутилира и направо при отделянето му от утайката.
alt
Бистрене с бентонит. Бентонитът е бистрител от неорганичен произход и не е познат в домашното винопроизводство. Той е от рода на глините и по химически състав представлява хидриран алуминиев силикат. Използва се в дози 40-50 г за 100 литра вино по следния начин. Отмереното количество бентонит се прибавя на малки порции при постоянно разбъркване в малко гореща вода или вино и се оставя да престои 24 часа за набъбване. След това, в пре¬стоялата вече смес, се добавят няколко литра вино при равномерно и постоянно разбъркване. Ако в така приготвената смес има по-едри или фини зрънца, тя се прецежда през подходяща цедка. Прецедената (ако се налага) смес се внася във виното, като отново се разбърква интензивно. Оставя се в покой за една седмица за избистряне и утаяване. Бистрото вино се декантира (прелива) в чист съд, където престоява 10 дни и след това се налива в бутилки. При декантирането е може веднага да се бутилира.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как се избистря виното? - 4.7 out of 5 based on 51 votes
Коментари (1)
бистрене на вино
1 Неделя, 09 Ноември 2014г. 15:33ч.
винар
бистрене с белатък е най-доброто

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: