Как се прави вино в домашни условия? Всичко за съдовете за вино и ракия.

( Votes )
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Почистване на употребяваните съдове във винопроизводството в домашни условия

Здравите и чисти съдове се измиват с горещ еднопроцентов разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Водата се отцежда и веднага се напушват. Съдовете, обложени с винен камък, което е рядко явление в домашното винопроизводство, се почистват чрез очукване с дървен чук. В малките съдове това става с помощта на желязна верига (синджир), която се пуска в бъчвата и при търкаля¬не очиства винения камък. За лесно изваждане на веригата от бъчвата единият й край се закрепва отвън до отвора. Вкиснати съдове, в които е държано вкиснато вино, се измиват с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви, след което се изплакват първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена. Ако след измиване все още се долавя мирис на оцет, измиването се повтаря. Слабо плесенясалите съдове се измиват с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви. При положение че след изплакване съдът продължава да мирише на плесен, тогава се измива с 10-процентов разтвор на сярна киселина.
alt

При приготвянето на разтвора трябва да се запомни, ЧЕ КИСЕЛИНАТА СЕ НАЛИВА ВЪВ ВОДАТА, А НЕ ОБРАТНО. Ако в киселината се налее вода, тя автоматично кипва и изпръсква заедно с киселина, която може да предизвика изгаряния. Ето защо трябва много да се внимава. Приготовлението на разтвора става, като в кофа се налеят 10 л вода и в нея се добави 1 кг (0,543 л) концентрирана сярна киселина. След измиване с разтвора съдовете се изплакват обилно със студена вода, отцеждат се и се напушват. Силно плесенясалите съдове се почистват, като в тях се налее вода до половината от обема. Внася се калиев перманганат по 10 г за всеки 100 л обем.
alt
Допълват се с вода и се разбърква за хомогенизиране на разтвора. Оставят се в покой за 3-4 дни, след което разтворът се излива и съдът се измива обилно с вода. Ако миризмата на плесен не е изчезнала, накисването се повтаря, но с по-малка доза калиев перманганат (5 г за 100 л обем). След изплакване водата се отцежда и съдът се напушва. При много стара плесен, когато двукратното накисване с калиев перманганат не помага, тогава съдът се разглобява и дъгите се обгарят на пламък или се изстъргват до здраво. Съдове, държали червено вино, могат да се използват за съхранение на бяло вино след съответно почистване. Първо, ако има винен камък, той се очиства. След това се измиват двукратно с варно мляко или с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2—3 пъти със студена вода, отцеждат се и се напушват.
alt
Вътрешността на каците се запазва от плесенясване, като се измазва с варно мляко. Преди ползване те се измиват обилно с вода и четка или метла. За здравината и дълготрайността на дървените съдове от значение е и външното им почистване, особено ако се държат във влажни помещения. Обръчите се боядисват с черен емайллак, дъгите и дъната се намазват с горещо ленено масло или безир. Челата на дъгите и 3—4 см от дъната покрай вътора се боядисват с блажна боя. Независимо от това периодично съдовете трябва да се забърсват с парче памучен плат, потопен в 2-процентов разтвор на калиев метабисулфит. Гумените и пластмасовите маркучи, които се използват за претакане на вино, веднага след употреба се измиват, като се пусне да тече вода през тях. След това се окачват на стената за отцеждане на водата. Ако маркучите не се измият, по вътрешността им остава вино, което може да вкисне, и при следваща употреба да инфектират виното. Определяне количеството на виното в непълна бъчва Количеството на виното в непълна бъчва се определя, като освен диаметрите на дъната и при враната се измерва и височината на виното в бъчвата както е показано на фигурата.
alt
Първо се изчислява общият обем на бъчвата. След това височината на материала се умножава по 100 и се дели на диаметъра при враната. Срещу полученото число в таблицата по-долу се намира направо число, което се умножава по общия обем на бъчвата. От полученото число се отделят четири знака отдясно наляво. Числото, което остава, показва количеството на виното в литри. Пример: Д1 = 78 см, Д2 = 80 см, Двр = 102 см, ./7 = 120 см, Н = 76 см. Събираме стойностите на двата диаметъра 78 + 80 = 158. Разделяме го на 2 (158 : 2 == 79). Събираме това число с два пъти стойността на диаметъра при враната (79 + 102 + 102 = 283). Разделяме го на 3 и получаваме числото 94,3 (283 : 3 = 94,3). В таблицата най-долу срещу числото 94 отговаря 6940. Умножаваме го по 120 и получаваме 832 800. Отделяме отдясно наляво три знака и получаваме 832,800, което е обемът на цялата бъчва. След това височината на материала 76 умножаваме по 100. Получава се 7600. Разделяме това число на диаметъра при враната 102 см (7600 : 102 = 74,52). В таблицата най-долу срещу това число намираме 4418. Умножаваме го по обема на бъчвата 832 (4418 х 832 = 3 675 776). Отделяме четири знака отдясно наляво и получаваме число¬то 367, което показва количеството на виното в литри.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как се прави вино в домашни условия? Всичко за съдовете за вино и ракия. - 4.6 out of 5 based on 23 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: