Невероятният свят на насекомите

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

- Насекомите са първата голяма група животни, излезли на сушата преди повече от 140 милиона години. Оттогава са преживели поне пет големи катаклизма и са се доказали, че са по-устойчиви и от динозаврите.

- Най-голямата нощна пеперуда в света често бива бъркана с птица - това е Attacus Altas и има размах на крилете 30 см. /повече от една педя/

Attacus-Altas


- Хлебарката е почти всеядна, яде всички видове храни, а също и сапун, лепило, паста за зъби и други. Може да изкара без храна повече от месец.  Женската хлебарка е способна за една година да снесе два милиона яйца. Освен това хлебарката може да живее известно време без глава, защото диша чрез трахеи, разположени от двете страни на тялото. Смята се, че след ядрена война на планетата ще останат само хлебарките.

- Пчелите имат пет очи. Три прости очи и две сложни. Медоносната пчела замахва с крилете си със скорост 11 400 пъти в минута, което причинява характерното жужене. По света съществуват около 20 000 вида пчели. За да произведе 500 г мед, една пчела е необходимо да прелети 10 милиона пъти от кошера до цвета и обратно.

пчела

- Гъсеницата на северноамериканския копринен молец изяжда до 86 000 пъти повече храна от теглото си през първите 56 дни от живота си. Ако го сравним с човек, то бебе тежящо 3,2 кг. за същото време ще трябва да изяде 273 тона храна!

- В световен мащаб са известни около 14000 вида мравки. Най- големия вид мравки са галеоните, достигат до 5 см. Съществуват и мравки цистерни, които се пълнят с храна и я дават на останалите когато им трябва. Има вид мравки, които са най-добрите войници, но не могат да живеят сами. Не могат да смилат храната си, не могат да чистят броните си от изпражнения и затова те поробват други мравки да им слугуват. Американските листорезни мравки първи са развили аграрната търговия. Те култивират в мравуняка определен вид гъбички и ги разменят с други семейства мравки.

Невероятни факти за насекомите

- Мухата издържа на температури до -30 градуса, като забавя своя метаболизъм. След размразяване - възвръща своите жизнени функции. Женската снася еднократно 11-150 яйца, а годишно се получават около 10 поколения или около 1 млрд. нахални мухи.

- Възрастните на някои нощни пеперуди, например нощното пауново око (семейство Saturnidae) не се хранят изобщо и живеят много кратко време. Известни са над 180 000 вида пеперуди в 127 семейства.

Невероятни факти за насекомите

- Една трета от всички насекоми са месоядни и повечето от тях предпочитат прясната храна, а не мърша или отпадъци.

- Съществуват около 350 000 вида бръмбари. Размерите на най-големия бръмбар титан могат да достигнат 17 сантиметра.

бръмбар титан

- На щурците ушите са разположени на предните крака. Освен това по цвърченето на щурците може да се определи температурата: за това е необходимо да се преброи колко пъти в минута издават този звук. Числото се дели на две, прибавя се девет и отново се дели на две. В резултат се получава температурата на въздуха в градуси по Целзий.

- Theraphosa blondi е най-големият паяк-птицеяд в света. Регистрирани са екземпляри чийто размер заедно с краката достига 30 см! Птицеядните паяци са най-дългоживеещите безграбначни на земята-някои видове живеят повече от 20 години.

паяк-птицеяд

- Скорпиона може да издържа най- голяма доза радиация- 230 000 ренгена еднократно облъчване.

- Императорския скорпион достига до 27см дължина, но е безопасен.

Императорския скорпион


по материал на любопитен.ком ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Невероятният свят на насекомите - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: