Мързеливците са дълголетни

Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Понякога леността е много полезна. Научете се да икономисвате жизнената си енергия и стрелката на биологичния ви часовник задълго ще остане върху отметката „младост“.

От живота на пернатите


Учените са установили, че припряните животни живеят много по-малко от бавните. С дълъг живот са възнаградени тромавите влечуги, които не се занимават с нищо, освен с дългото излежаване на слънце и спокойната преработка на храната.


Първото обяснение на тази несправедливост е дадено през 1908 г. от немския философ Макс Рубнер. Той стигнал до извода, че за мерило на всички жизнени процеси служи енергията. „Всички животни достигат крайната фаза на развитието си след като погълнат еднакво количество енергия на килограм маса.“ Немският физиолог Роланд Прицингер от Франкфуртския университет след дългогодишни изследвания доказал правилността на тази теория. За идеален модел за изучаване на стареенето били „поканени“ птиците. Изучаването на „биографиите“ на повече от 900 вида пернати довело учения до любопитни изводи. Колкото по-бавна е обмяната на веществата, толкова по-бавно настъпва старостта. За всеки птичи живот е „дадено“ еднакво количество енергийни „сили“: около 2500 кДж на 1 г маса.

 


В енергийни единици продължителността на живота на всички птици е еднаква: за своите 4 години птицата орехче от семейство врабчови „изгаря“ толкова енергия, колкото и сивият папагал за 80 години. Този енергиен закон се разпростира върху всички живи същества.


Норма на обмяната на веществата и теглото на различните същества

Животно Тегло Норма на обмяната
(Дж на 1 г маса за час)
Колибри 2 г 200
Обикновена чинка 20 г 66
Мишка 40 г 34
Плъх 200 г 20
Куче 15 кг 7,2
Слон 7 т 1,4
Син кит 70 т 0,3От живота на човека


Мързелът означава дълголетие Всички сме в ръцете на неумолимото време. Само че моментът на окончателната капитулация не идва еднакво бързо за всички. И тук според Инге Хофман – автор на книгата „Мързелът – залог за дълъг живот“, се набива на очи сравнението на човека с машината. Автомобилът, изминал 100 000 км по безупречно трасе, може да се запази по-добре от автомобила, изминал само 20 000 км по разбит черен път. Затова не е ли по-логично да попитаме колко работа е свършил човек (колко енергия е изразходвал), отколкото колко време съществува. Трябва да се движим правилно, за да не изразходваме прекалено бързо нашата жизнена „батерия“.

В това, че на всяко същество от природата е дадено определено количество енергия, е убеден и д-р Рихард Кнот от Баден-Баден. „Можем да си представим по-нагледна картина, - предлага той, - например, с помощта на бучки захар. Животът ще свърши, когато организмът преработи 35 бучки захар (2500 кДж) на 1 г тегло. Или да измерим неговата продължителност с количеството физиологични процеси. И едното, и другото е съпоставимо с определени числа. Цикълът на дишането – 200 000 000, съкращаването на стомашно-чревния тракт – 300 000 000, ударите на сърцето – 1 000 000 000, отварянето и затварянето на очите – 20 000 000 000. Тези цифри се задават от природата и не са абсолютни. Но във всеки случай не съществува процес, който може да бъде изпълнен безкрайно много пъти.“

И така – от момента на зачеването ни в нашия организъм започва да тиктака часовникът. И той спира само тогава, когато батерията ни се изтощи напълно, т.е. нейните запаси се преобразуват напълно в извършена работа. Възможни са изключения от правилото – нещастен случай или тежка болест. Освен това скоростта на обмяната на веществата е строго индивидуална и зависи от няколко фактора. На първо място това са гените: те определят изходните данни на всеки човек, влияят върху скоростта на жизнените процеси. На второ място е начинът на живот: в какво темпо живее човек със своите генетично зададени параметри. На трето място е състоянието на здравето: например заболяване на щитовидната жлеза (хипертиреоза) ускорява обмяната на веществата. Но във всеки случай каквито и да са изходните данни, човек има възможност съзнателно да пести своята жизнена енергия.

Кодексът на ленивците
Нека опитаме да разберем: как да мързелуваме правилно, за да не се изразходва прекалено бързо жизнената ни „батерия“.

Правило 1. Елитно гориво

На храносмилателната система е дадено определено количество енергия, затова не бива да я претоварвате с неправилна храна. Преобразете хладилника в източник на младост, запълвайте го само с провизии, необходими за здравето: пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба, немазно месо. Организмът ще получи всички необходими вещества и няма да изгуби много енергия за освобождаване от токсините. Храната трябва да бъде богата на баластни вещества, които подобно на четки изчистват организма. Избягвайте излишното тегло, но бъдете търпеливи към тялото си.
Обръщайте внимание на вкуса и аромата: вашите сетива ще ви подскажат кое е полезно и кое вредно за тялото.

Правило 2. Правилно движение
Движете се повече, занимавайте се със спорт, но без крайности. Спортът трябва да ви доставя удоволствие, а не да напряга тялото. В разумни граници той помага на организма да работи на правилни обороти и да не изразходва скъпоценната енергия. Разумната тренировка води... до забавяне на сърдечния ритъм, намаляване потреблението на кислород от сърдечния мускул и подобряване на общия енергиен баланс. Белите дробове също се снабдяват по-добре с кислород и работят по-икономично. Видовете спорт, в които съотношението между ползата за здравето и потреблението на енергия е най-благоприятно: бадмингтон, фехтовка, плуване, езда, колоездене.

Правило 3. Хормоните в хармония
Хормоните управляват милиарди клетки от тялото ни. Те отговарят за растежа и развитието (хормонът на растежа), за скоростта на обмяната на веществата (хормоните на щитовидната жлеза), правилните биоритми (мелатонин), жаждата за любов (окситоцин), отделянето на енергия при стрес (адреналин)… Ако хормоналната, нервната и имунната система се намират в равновесие, жизнената „батерия“ се разрежда не толкова бързо. Няма да ни навреди консултация с ендокринолог. В целия свят за запазването на младостта все по-голямо разпространение получава заместителната хормонална терапия и употребата на биодобавки върху основата на фитохормони. Тя помага по-дълго да се съхрани младостта и доброто самочувствие.

Правило 4. Здрава кожа
Всеки процес в организма може да протече определен брой пъти. Това се отнася и до деленето на клетките на кожата. Деленето и обновяването на клетките ускорява загара, а също пилинговите процедури. Благодарение на лющенето, кожата изглежда млада, свежа и кадифена, само че за красотата се налага да си плащаме по-късно: според това доколко процесът е бил изкуствено стимулиран, кожата остарява по-бързо. Наистина някои елитни козметични фирми създадоха средства, в чиято основа лежи „капиталът на младостта“ и влизащите в състава им вещества забавят деленето на клетките.

Правило 5. Реалистични цели
Най-важното е да си поставяме реалистични цели. Този, който се стреми към нещо „без спирачки“, бързо ще се почувства прегорял и изтощен. Замислете се дали не живеете над жизнения си потенциал. От това доколко осъществими цели си поставя човек, до голяма степен зависи неговото благополучие.
Старайте се да правите всичко с удоволствие.

Правило 6. Живот като празник
Тези, на които всичките им занимания им доставят радост и удовлетворение, живеят по-лесно. Те рядко боледуват в сравнение с хората, които вършат всичко с огромно напрежение.

Да надхитрим стареенето
Тези начини, разтягащи живота като удоволствие, са забелязани при дълголетните животни. Възползвайте се от тях и вероятно ще надхитрите стареенето. Изборът е ваш: да пърхате с криле като колибри, или да лежите 100 години като крокодил в блатото.

Котка
Системно правете почивки. Стремете се към целите си разумно и с най-малка загуба на сили.

Крокодил
Позволете си да помързелувате. Например полежете и се насладете на слънцето. Мобилизирайте силите си само за цели, които си струват усилията.

Пчелата царица

Делегирайте правомощия и позволявайте на други да работят вместо вас.

Маймуна
Занимавайте се със спорт, но с удоволствие, а не с напрежение.

Риба
На почетна възраст водете подходящ живот. Но не се опитвайте да постигате рекорди – вие живеете за себе си, а не за обществено признание.

Змия

Хлъзгайте се по живота с минимална загуба на енергия.

Костенурка
Не бързайте. Позволете си да се поразходите бавно и не се изнервяйте.

розали.ком


ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

 


 

 

 


Мързеливците са дълголетни - 5.0 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: