На обяд с шефа

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
бизнес среща в ресторант

Все повече
се налага практиката интервютата за работа да се състоят на неформални места, като например в рестурант, по време на обяд. Малко от хората успяват на оцелеят на такива интервюта.
Как да оцелееш
в тази ситуация? Не стига, че си притеснен, понеже си на интервю, ами и трябва да ядеш, и то изискано.
Общите правила за официален обяд и известно спокойствие и увереност са едно добро начало. Оттам нататък ти трябват още няколко неща.
А ето и няколко съвета за хора, които имат проблем с официалното общуване на маса...

 

 

Целта

Както казахме, идеята на работодател, който би решил да те интервюира в ресторант, е да прецени дали се държиш добре в социална среда и дали можеш безпроблемно да общуваш в такава обстановка. Това важи особено много в случаите, в които работата, за която кандидатстваш, предвижда социални контакти с партньори и клиенти. В този смисъл отговорите, които даваш, ще са също толкова важни от маниерите ти на масата.

Началото

Почакай покана да седнеш. Ако не те поканят, изчакай домакина да седне и чак тогава седни. Седи изправен, с двата крака на земята. Въпреки че кръстосването на краката е повече женски патент, не малко мъже също го правят. В официална обстановка това е абсолютно забранено (както е и за жените впрочем) – тази поза придава прекалено отпуснат и небрежен вид и не е подходяща за бизнес комуникация.

Приборите

Както знаеш, ако има повече от една вилица или лъжица, започваш с най-външната. Обикновено първата е за салата, може да има още една за някакво друго предястие, а тази, която е най-близо до чинията ти, е за основното ястие. След всяко ястие чинията и приборите за него се отнасят. Обикновено не се слагат повече от три вилици и лъжици; ако има нужда от четвърта, тя е над чинията и е за десерта и/или кафето.

бузнессреща в ресъорант

След като
седнеш, колкото и да си нервен, не си играй с приборите и не ги използвай за тема за разговор! Не си там, за да говориш за лъжици, а за да продадеш способностите си на възможно най-висока цена.

Ако забележиш, че домакина – т.е., потенциалният ти работодател – не използва правилно приборите, това не значи да правиш като него. Старай се ти да се храниш правилно и не посочвай грешките на другите. Ако обаче не знаеш как точно се яде дадена храна, гледай как го правят всички останали и прави като тях.

Ако имаш съмнение дали едно ястие може да се яде с ръце или не, избери варианта с приборите.

Салфетката/кърпата

Тя е за скута ти. Ако ти се наложи да станеш по време на храненето, остави салфетката на стола си, като леко я сгънеш. Едва след като яденето е приключило, имаш право да оставиш кърпата на масата, отляво на чинията си. Не я оставяй в чинията. Също така, салфетката е там с едно основно предназначение – да държи остатъците от храна далеч от лицето ти. Затова не се притеснявай да я използваш. Бърши устата си всеки път, щом това е необходимо, само го прави дискретно и без да заравяш лице в кърпата.

Ако изтървеш салфетката на земята и можеш лесно да достигнеш до нея, вземи си я. Ако обаче, за да я вземеш, трябва да привлечеш вниманието на целия ресторант, като започнеш да лазиш под масата, се откажи. Помоли келнера за нова салфетка.

Яденето


Домакинът винаги започва пръв и кани гостите си. Не започвай да ядеш преди него. Що се отнася до общи храни като хляб например, можеш да си вземеш от тях, след като домакинът те е поканил. Ако менюто е предварително определено и ти не харесваш нещо от него, не го показвай. Ако има непозната храна, постарай се да я опиташ. Ако са объркали поръчката ти, кажи го на келнера внимателно и дискретно. Ако грешката е малка, не й обръщай внимание – подчинен, който прекарва един час в спор дали са му поднесли месото зачервено до златисто или по-скоро кафеникаво и препечено, не изглежда като зрял човек, когото с радост да вземеш на работа.

Ако имаш избор, недей да поръчваш храни с доматен сос, най-вече спагети. Не искаш да си го причиниш.

Когато си приключил с едно ястие, приборите се оставят в чинията, с дръжките надясно. Ако келнерът дойде да събира чинии, а ти не си приключил, вземи прибора си, все едно в момента ядеш от ястието. Все пак се старай да не се бавиш много след останалите – ако всички вече са на десерта, не се бори с остатъка от основното ястие, просто го остави и премини също към десерта.

бузнес среща в ресторант

Алкохолът

Той не е добър вариант за тази работна обстановка, дори и домакинът да пие. В случая е много важно да си с ясно съзнание. Сок, студен чай или вода са добри идеи. В краен случай можеш да се спреш на чаша вино, но трябва да я пиеш бавно.

Синхрон

Как да съчетаеш храненето с отговорите на въпросите на потенциалния работодател?

Говоренето с пълна уста не е вариант. Най-добре е да ядеш на малки хапки – така, ако някой ти зададе въпрос, след като си пъхнал хапката в устата си, ще имаш време да преглътнеш, преди да отговориш.

Имай предвид, че няма да имаш много време да ядеш. Основната цел на занятието не е яденето, а разговорът. Храната е на второ място. Не се храни прекалено бързо и пробвай да задаваш въпроси на домакина – така, докато той говори, ще можеш да хапнеш, а и разговорът ще стане по-балансиран.

Сметката

Тъй като говорим за интервю, всичко е за сметка на компанията. За теб остава задължителната благодарност към домакина.

И ако след тези съвети не спечелиш бъдещия си шеф...


вратовръзка.бг


 

 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: