Ако искаш да те уволнят

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
изгонен от работа
Ако някой човек е прекалено компетентен
и не злоупотребявам с финансите на фирмата, в която е постъпил на  работа, съм застрахован срещу уволнение. Това твърдение не е вярно. Пътят към вратата е по-кратък, отколкото и изглежда, а причините, поради които можеш да поемеш натам, са твърде много и  най-разнообразни.
Ето някои съвети, които могат да доведат до заповед за уволнение.

1. Невярна информация още в CV-то, по време на интервюто за работа и т.н.

Знаеш, че лъжите по време на интервю за работа са напълно забранени. Рано или късно, ако си излъгал за образование, квалификация или предишен опит, това ще стане ясно. Ниската квалификация е далеч по-простима от лъжата.

2. Обвиняваш всеки друг, освен себе си


Ако сгрешиш, трябва да поемеш вината си. Да се опиташ да я пренебрегнеш или, още по-зле, да я прехвърлиш на някого е сигурен начин да загубиш доверието на околните. А, както знаеш, веднъж загубеното доверие се връща много трудно, а всяка организация иска да може да разчита на хората, които наема.

 

 


3. Клюки

Никога не знаеш кой те слуша, а понякога на работното място стените наистина имат уши. Затова не повтаряй клюките, които чуваш, колкото и да ти се струва безопасно. Дискретността може да ти спести доста главоболия.


4. Прекалено много лични разговори в работно време

Когато си на работа, разговорите ти трябва да са по работа. На всички понякога ни се иска да вдигнем телефона и да се уговорим за излизане довечера. За тази цел са обедните (или по друго време) почивки. Ако нарушиш това правило, шефът може да реши да ти даде всичкото време на света за лични разговори, като те уволни и те остави да си говориш колкото ти душа иска.5. Недискретно търсене на нова работа

Всички искаме да се развиваме и то по най-добрия възможен начин. Затова не рядко се оглеждаме за нова работа още докато работим старата. Ако правиш това обаче, трябва да си максимално потаен. В никакъв случай не рискувай, като пращаш CV-то си на потенциални работодатели в работно време и от служебния компютър. Не допускай да те хванат в крачка – ако не успееш да си намериш нова работа, но опитите ти станат ясни на всички, животът ти на работното място ще се стъжни значително.

6. Алкохол

Тук няма какво повече да се каже – пиенето на работното място е един от най-сигурните начини да ти покажат вратата.

7. Интернет

Ако прекарваш голяма част от времето си на работа в разцъкване на разни сайтове, това не говори много добре за професионализма ти. Да не говорим за случаите, в които сайтовете са забранени за лица под 18 години.8. Шефката

Ако шефът ти е жена, романтичното/сексуално и т.н. обвързване с нея е абсолютно забранено, ако искаш да запазиш работата си. В началото една такава връзка може да изглежда супер вълнуваща, но в края има голяма вероятност единият от вас да си загуби работата. Обикновено този някой не е шефката.

9. Непроверена информация/резултат и т.н.


Каквото и да е естеството на работата ти, непроверените факти, числа и т.н. могат да ти изиграят лоша шега. Ако допускаш грешки при попълване на документи, преписване на информация, сверяване на данни, сметки и т.н., не забравяй да отделяш време за проверка.

10. Трудности при работа в екип


Това е много важно умение за почти всички сфери. Ако не можеш да създадеш между себе си и колегите си отношения на взаимопомощ, солидарност и добра воля, има голяма вероятност да те сменят с някого, който може. Умението да работиш с хората около себе си е изключително важно за успешната кариера.


вратовръзка.бг


 

 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Ако искаш да те уволнят - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: