Татуировка с къна, Как се прави?

( Votes )
Оценка на читателите: / 38
Слаба статияОтлична статия 
 Мехнди (Mehndi ) или древното изкуство за рисуване на тялото с къна, се е првърнало от трядиционен ритуал, в елегантен, моден аксесоар за много дами. Това изкуство ни дава възможността да „облечем” тялото си в красиви и нежни дизайни, без да го подлагаме на неприятната процедура по татуирането, и избягвайки напълно нежелани реакции на кожата след това, а когато ни омръзне можем лесно да го отстраним и заменим с нов дизайн.

Корените на това древно изкуство произлизат от Африка и датират от 5000г. пр.Хр. , където са открити рисунки с къна по ръцете на фараоните. Считало се, че това ще ги предпази от злите сили по пътя им към отвъдния свят.
По- късно къната е пренесена и в Азия, където и до днес мехнди не е забравен обичай.
В Индия се рисуват и мъже и жени, като повода най- често е празненство, Нова Година или сватба.
Най- често изобразяваните мотиви са: лотус, манго, паун и риба. Дизайните се съчетават с тоалета – ако роклята има даден вид цветя или бродерии, те се рисуват върху ръцете и краката.

Какво всъщност представлява къната?

Къната, Lawsonia inermis („henna” или “hina”) носи името на растението, от което се приготвя: http://en.wikipedia.org/wiki/Henna
Червеният цвят се извлича от листата и клонките на храста, след като се изсушат и се стрият на прах. Растението вирее в страни с горещ тропически климат, като Индия, Арабските страни, Мароко и други в Азия и Африка.
Стрита на прах, къната се смесва с вода и лимонов сок до получаването на каша с тъмно-зелен или кафяв цвят, която се нанася върху кожата и я оцветява.

Черна къна?

Важно е да се отбележи, че Мехнди се рисува с НАТУРАЛНА къна и не се смесва с допълнителни химикали и оцветители. Цветът, който се получава след нанасяне върху кожата варира според типа кожа от червен до кафеникаво – оранжев или кафеникаво – червен.
За съжаление всяко лято по курортите и в някои студиа виждам употребата т.нар. „черна къна”, която няма нищо общо с растението, от което се прави къната и може да бъде изключително вредна за кожата.

Грижа след нанасяне?

Винаги след като нанеса къната следват много въпроси, така че тук реших да отговоря на най- често задаваните, а именно:

Колко време ще се задържи цвета?
Цвета се задържа от една до две седмици. След нанасяне къната трябва да престои върху кожата поне 4 часа, след което се отстранява. Мястото остава оцветено в оранжево, като следващите 2 дни цвета потъмнява и в зависимост от типа кожа става червен, червеникаво- кафяв или кафеникаво- оранжев.

Ако намокря мястото където е била къната, ще се измие ли рисунката?
Не, но е желателно мястото да не се мокри 24 часа след нанасянето на къната защото ще избледнее. За да се запази по- дълго цвета е добре преди да си вземете душ да нанесете вазелин или маслиново масло върху рисунката, за да се запази по- дълго цвета.
Безопасна ли е къната за кожата ми?
Къната се приготвя с вода и лимонов сок (в някои страни добавят специални ертерични масла) и е напълно безопасна за кожата, тъй като не съдържа изкуствени оцветители и химикали. Подходяща е и за деца - забавление +"тауировка" са голямо приключение за мъниците.

Мога ли да оставя къната да престои върху кожата повече от 4 часа?
Можете и е желателно, тъй като цвета ще стане по- тъмен. Къната може да престои върху кожата до 48 часа.
iztochnik: hennaarttattosdesigns.blogspot.comПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Татуировка с къна, Как се прави? - 4.5 out of 5 based on 38 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: