Не го наричайте „да Винчи“!

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Къде е скулптурата? 
Няма статуи, за които да е доказано, че Леонардо да Винчи е техен автор. Историците знаят със сигурност, че е учил скулптура като чирак в студиото на Верочио, но този въпрос остава без отговор. 

не го наричайте да винчи

Незаконнороден 
Счита се, че Леонардо да Винчи е незаконнородено дете. Това е една от причините да няма голям избор в бъдещата си кариера и да започне да се занимава с изкуство. За майка му се знае единствено, че се казвала Катерина и мнозина вярват, че тя е била прислужница в дома на Пиеро да Винчи. 

Скъпата хартия прави записките объркани 
Хартията е била много по-скъпа по времето на Леонардо да Винчи. Това е причината всеки лист да е изпълнен до самия край, което прави записките объркани и неразгадаеми. 

Вегетарианец е 
Необичайно за времето, в което живеел, Леонардо да Винчи бил вегетарианец – по хуманни причини. Това разбира се не го спира да се съгласи да работи като дизайнер на оръжия или да прави дисекции, очертавайки разположението на човешката душа. 

Един от първите италианци, използвали маслени бои е именно той 
Леонардо да Винчи бил един от първите италианци, използващи маслени бои – и то по своя рецепта, вместо темперни на яйчна основа. По този начин можел да работи и поправя по свободно. 

Той не е плодотворен художник 
Леонардо да Винчи е оставил след себе си по-малко от 30 картини – и някои от тях са незавършени. Хубаво е да не се забравят обаче стотиците скици, чертежи и записки. 

Tой е почитател на експериментите 
Много опити на Леонардо да Винчи претърпяват неуспехи. Неговата неповторима фреска „Тайната вечеря“ започва почти веднага да се разваля, тъй като той не следвал традиционните изпробвани техники. Боите му не били на водна основа, а на маслена, а повърхността на стените не била подходяща за тях. 

Какво не успял да измисли? 
Леонардо да Винчи измисля или поне скицира планове и скици за голям брой неща. Телескопът обаче не е едно от тях (той е измислен почти век по-късно от Галилео Галилей), нито зъбчатите механизми и скрипци, които вече съществували. 

Не го наричайте „да Винчи“! 
На италиански da Vinci означава просто „от града Винчи“. Разбира се, когато стане въпрос за Дан Браун, на английски „Leonardo Code“ звучи твърде семпло в сравнение с Da Vinci Code. Българският превод „Шифърът на Леонардо“ се оказва далеч по-успешен. милионер.бг

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Не го наричайте „да Винчи“! - 2.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: