Увлекателната история на комплектите за рисуване по номера

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
alt Вероятно познавате комплектите за рисуване по номера, но знаете ли историята на възникването им? Комбинация от книжка за оцветяване и рисуване върху платно, рисуване по номера позволява на всеки да създаде детайлно произведение на изкуството, дори ако никога не е посещавал час по изкуство. Е, те са изобретени през 1950 г., но остават популярни както сред децата, така и сред възрастните днес. Въпреки това много малко се знае за техния оригинален създател Дан Робинс.
 
Дан Робинс е комерсиален художник от Детройт, който започва кариерата си, работейки за художествените отдели на различни производители на автомобили. През 1949 г. той започва работа в Palmer Show Card Paint Company заедно с основателя на компанията Макс Клайн. Първоначално Робинс е нает да илюстрира детски книги, но Клайн скоро му възлага нова, по-спешна задача: да продава повече бои. Неговото решение беше да създаде комплект за хоби, за да насърчи продажбата на продуктите за бои Klein.

Откъде дойде идеята за комплекти за рисуване по номера?

altРобинс базира концепцията си на системата за преподаване на Леонардо да Винчи за номериране на секции от неговите платна, които чираците да довършат. „Спомних си, че чух как Леонардо да Винчи предизвиква собствените си ученици или чираци с творчески задачи“, спомня си Робинс в своята автобиография. „Той раздаваше номерирани шаблони, показващи къде трябва да се използват определени цветове в конкретни проекти, като фоново рисуване, предварителни фонови цветове или някаква по-малка работа, която не изискваше незабавното му внимание.“
 
За да създаде всеки комплект, Робинс първо рисува оригинално произведение на изкуството, след това поставя лист пластмаса върху него и очертава формите за всеки оттенък и нюанс. След това на всеки сегмент беше даден съответен номер и цвят. След проба и грешка комплектите на Робинс „Рисуване по номера“ се раждат и представят на обществеността с опаковка, която провъзгласява „Всеки човек по един Рембранд“. След войната те бяха пуснати във време, когато американците имаха повече време за развлекателни дейности и концепцията бързо се превърна в културен феномен.
 
 
Обществен отговор

Palmer Show Card Paint Company беше преименувана на Craft Master и компанията бързо нарасна до 800 служители, работещи денонощно, за да произвеждат 50 000 комплекта Paint by Number на ден. До 1955 г. приблизително 20 милиона комплекта са продадени в Америка и готовите творби са гордо окачени в домовете в цялата страна. Дори секретарят по президентските назначения на президента Айзенхауер, Томас Едуин Стивънс, организира галерия от произведения на Paint by Number, направени от служители на администрацията на Белия дом. Въпреки това, малко след първоначалния си успех, Craft Master фалира, тъй като не успя да се справи с търсенето.
 
altКакво мисли светът на изкуството?

Въпреки че реакцията на потребителите беше положителна, комплектите Paint-by-Number предизвикаха силна реакция от света на изкуството. Те бяха критикувани за прекалено опростяване на творческия процес и подценяване на работата на "истински" художници (някои модели на Paint-by-Numbers бяха базирани на известни картини).
 
Комплектите за рисуване по номера означаваха, че изкуството може да бъде копирано безкрайно, оставяйки мнозина да се съмняват дали изобщо могат да бъдат класифицирани като изкуство. Концепцията обаче неочаквано привлече вниманието на Анди Уорхол, който е известен с любовта си към повторенията. Той стана отдаден фен и колекционер на платна „Рисуване по номера“. Въпреки обратната реакция, Робинс не беше много притеснен от негативния отговор на изкуствоведите, тъй като той изпълни мечтата си да донесе изкуството на масите. В мемоарите си от 1998 г. той пише: "Никога не съм твърдял, че рисуването по номера е изкуство."


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Увлекателната история на комплектите за рисуване по номера - 1.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: