Звука на гръмотевиците

( Votes )
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

 

altГръмотевицата се предизвиква от бързото разширяване на въздуха около пътя на светкавицата.
От облаците до дърво или покрив, на светкавицата и отнема само няколко хилядни от секундата за да достигне. Силният гръм, който следва след светкавицата често се казва, че идва от самата светкавица. Въпреки това, тътена който чуваме в гръмотевичните бури всъщност идва от бързото разрастване на въздуха около мълнията.
Когато мълнията се свърже от облаците със земята, втори удар от мълния ще се върне от земята до облаците, следвайки същия канал, като първия удар. Топлината от електроенергията на това завръщане повишава температурата на въздуха до около 27000 ° C (48632 ° F). Тъй като на мълнията и отнема толкова малко време, за да отиде от точка А до точка Б, че нагретия въздух няма време да се разшири отново. Нагретият въздух се сгъстява, и повишава налягането на въздуха от 10 до 100 пъти над нормалното атмосферно налягане.

 

 


Сгъстения въздух експлодира извън канала, която съставлява шоковата вълна и разпръсква сгъстени частици във всички посоки. Подобно на експлозия, бързо разширяващите се вълни създават силен, гръмотевичен шум.

 

Защото електроенергията следва най-краткия маршрут, повечето светкавици са почти вертикални. Шоковите вълни близо до земята достигат ухото ви първи, следвани от трясъка на по-високите шокови вълни. Вертикалната мълния често се чува в един дълъг тътен. Въпреки това, ако една светкавица е вилообразна, звуците се променят.

Забавни факти:

  • За да прецените колко близо е светкавицата, пребройте секундите между светкавицата и гръмотевицата. Всяка секунда представлява около 300 м (984,25 фута).
  • Гръмотевица се чува не само по време на гръмотевични бури. Не рядко, можете да чуете гръмотевица, когато вали сняг.
  • Светкавица не винаги създават гръмотевиците. През април 1885, пет мълнии ударили Вашингтонския Паметник по време на гръмотевична буря, но не се чул нито един гръм.


знаетеличе.инфо

 

 

 


Звука на гръмотевиците - 4.0 out of 5 based on 8 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: