Храни, борещи се с болестите

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия Най-честите заболявания, които могат да застрашат нашия живот са: диабет, рак, мигрена, артрит.

Повечето хора знаят, че неправилният хранителен режим може да влоши тези състояния, но малцина са наясно, че правилната диета подпомага дори тяхното лечение или поне задържа развитието им.

Джой Бауер (Joy Bauer), автор на книгата “Храната лекува” (Food cures) споделя нейната рецепта за по-дълъг и по-здравословен живот.

Една стара поговорка гласи: човек е това, което яде. Това означава, че ако се храните с нездравословни храни, то най-вероятно вашият жизнен път ще свърши по-рано. Ако обаче изберете да консумирате храни, богати на ценни хранителни вещества, може да постигнете добро цялостно здраве и на късна възраст.

 

 Според Джой Бауер, която е сред най-добрите експерти в областта на диететиката, гръбнакът на здравословния хранителен режим е съставен от белтъци, срещащи се в крехките меса, висококачествени въглехидрати, мононенаситени и омега-3 мазнини, както и храни, богати на вода. Тези хранителни вещества се съдържат в храни, които доказано подобряват здравословното състояние и понякога се оказват дори успешни лекарства срещу различни заболявания.

“Храната е лекарство и то могъщо”, твърди Бауер, “Ние се храним всеки ден по няколко пъти и следователно приемаме лекарства под формата на храна, които могат да благоприятстват или влошат нашето състояние”.

По пет храни за всяко от следните състояния:
Наднормено тегло

1. Богатите на влакнини зърнени храни. Търсете продукти, които включват повече от 5 грама влакнини и по-малко от 120 калории на порция.
2. Краставиците са богати на вода и бедни на калории зеленчуци, които ви засищат за дълго време.
3. Яйчните белтъци съдържат значително количество висококачествен протеин. Тази храна ще засили вашия метаболизъм и ще ви помогне да поддържате мускулна маса, докато изгаряте мазнини
4. Дъвки без захар. Дайте на вкусовите си сетива нещо сладко,за да предотвратите да сложите нещо по-калорично в устата си
5. Кафе с обезмаслено мляко. Поради причината, че е топло, вие ще го пиете по-бавно, което ще ви помогни да се чувствате по-сити. Млякото и кофеинът ще ви заредят с енергия.

Диабет:

1. Мазните риби (сьомга, скумрия) са добър източник на витамин D. Освен това мазнините, съдържащи се в тях, намаляват риска от развитието на диабет.
2. Пуешки и пилешки гърди съдържат значителни количества качествени протеини, които намаляват абсорбцията на въглехидрати и забавят постъпването им в кръвообръщението.Това предпазва от резки покачвания на кръвната захар.
3. Соята е храна, също богата на омега-3 мастни киселини. Тя представлява идеална комбинация от ценни протеини и въглехидрати, които намаляват риска от сърдечно-съдови болести.
4. Обезмасленото кисело мляко е богата на калций храна, която подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на кръвното налягане.
5. Кръмно цвекло представлява комбинация от въглехидрати с нисък гликемичен индекс и магнезий. Това зленолистно растение намалява риска от диабет с 33%.

храни, борещи се с болестите

Сърдечносъдови заболявания

1. Мазните риби (сьомга, скумрия) са богати на омега-3 мастни киселини. Тези риби разреждат кръвта и понижават нивата на триглецириди в кръвта.
2. Бананът съдържа магнезий и калий и спомага за поддържането на кръвното налягане в нормални граници.
3. Брюкселското зеле е добър източник на разтворими влакнини, което му придава свойството да понижава нивата на „лошия” холестерол.
4. Овесената каша е друг добър източник на разтворими , който помага за поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта.
5. Слънчогледовите семки са изключително богати на разтворими , растителни стероли и фолиева киселина. Тази храна се бори успешно с сърдечносъдовата болест. Най добре е да подберете слънчогледови семки, на които не им е добавяно сол.Мигрена

1. Обогатените с омега-3 яйца са яйца от кокошки, хранени с ленено семе и рибни смески. Те са изключително богати на омега-3 и, поради това намаляват възпалението, считано за причина за възникването на мигрена.
2. Фасулът е богат на магнезий, а дефицит на този минерал се свързва със състоянието на мигрена.
3. Прясното мляко съдържа значителни количества рибофлавин, витамин от B групата, който играе съществена роля в продукцията на енергия на клетъчно ниво. Липсата на клетъчна енергия се смята за причина, която отключва мигената.
4. Лененото семе е добър източник на есенциалните омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.
5. Спанакът е зеленолистно растение, което е отличен източник на магнезий.

Артрит

1. Червените чушки са богати на витамин C като много други разноцветни зеленчуци. Витамин C е отговорен за поддържане на доброто състояние на колагена - главна съставка на хрущялната тъкан.
2. Морковите съдържат бета-каротен, който е мощен антиоксидант.
3. Ягодите, малините и боровинките са богати на антоцианидини (антоциани), които представляват антиоксиданти. Освен това тези храни намаляват възпалението.
4. Портокалите са добър източник на витамин C и бета-криптоксантин, които са хранителни състовки, намаляващи риска от появата на възпалителни процеси като ревматоидния артрит. Те могат да забавят неговия прогрес и да намалят болката.
5. Тиквата е богата на ценните бета-криптоксантин и бета-каротен

Спазването на определения хранителния режим и яденето на здравословни храни може да бъде трудна задача, особено ако е необходимо да пожертвате консумацията на храни, които харесвате и сте свикнали да ядете. Но специалисти твърдят, че веднага, щом забележите разликата в това как се чувствате, вие ще продължите да спазвате здравословен начин на живот.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Храни, борещи се с болестите - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: