Най - голямото езеро

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Каспийско море е най-голямото  безотточно езеро на Земята.

То е повече от четири пъти по-голямо от Горното езерото (Superior lake) в Северна Америка, САЩ, второто по големина езеро.

Водата в него е солена. Солеността на водата варира от 11 до 13 % в северозападната част до 0,05‰. В езерото се вливат следните реки:  Волга, Урал, Терек, Кура и др. Главни пристанища: Астрахан, Махачкала, Баку, Ленкоран, Актау.
В шелфа са открити големи залежи на нефт и природен газ.
Каспийско море е било много по-голямо, а днес, неговите граници продължават да се свиват.

Заобиколено от Русия, Азербайджан, Иран, Туркменистан и Казахстан.

 

Едно вътрешно море веднъж покрило Каспийския регион. Точно колко се е разпространило е неизвестено, но то достигнало най-малко до Аралско море на изток и до Азовско море на запад.

 

 


 

В сегашно време, Каспийско море е напълнило огромна депресия, или регион на земя под морското равнище, в близост до границите на Русия и Иран. Този регион, като най-голямата експозиция на депресия на земята, е с площ от над 200 000 квадратни мили (322 000 кв. км.). Каспийско море сега изпълва само около 140,000 квадратни мили от нея (225 000 кв. км.). Територията която някога е обхващала езерото е днес повече от 400 километра навътре от брегове!

В този век на мира, нивото на Каспийско море е намаляло повече от 19 метра. Нейната площ е 28 метра под морското равнище. Русия планира да изгради канал който да води до Каспийско море и да предотврати допълнителното намаляване на нивото му.

знаетеличе.инфоПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Най - голямото езеро - 5.0 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: