Алергия към белтъците на кравето мляко при бебето

( Votes )
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

Алергията към белтъците на кравето мляко се среща все по-често във възрастта до 1 година. Поради незрелостта на защитните механизми и повишената пропускливост на чревната лигавица, особено в първите месеци след раждането, смесено и изкуствено храненото дете е особено застрашено от хранителна алергия. Тези рискове нарастват, ако детето е фамилно обременено и когато има диария.

Доказано е, че кърменето поне до 6 месеца намалява с 50% алергичните прояви у наследствено обременените деца.

Затова, ако по някакви причини майката не може да кърми детето си, добре е да се потърси дарителска кърма от млечните банки.

Най-често проявите на алергията настъпват в
първите 3-4 месеца след раждането. Изразяват се в:
• повръщане
• подуване на корема
• колики
• диария
• безапетитие
• ненаддаване на тегло
• кожни обриви
• понякога кръв в изпражненията

Проява на непоносимост към белтъка на кравето Мляко са често откриваните скрити кръвоизливи в изпражненията на децата на изкуствено хранене. С това се обяснява и по-голямата честота на анемиите при тях.

Алергията към белтъците на кравето мляко най-често е преходна и постепенно преминава към 2-3-годишна възраст Ако детето е наследствено обременено (родители? страдат от астма, екзема или друго алергично заболяване) непоносимостта към белтъците на кравето мляко може да продължи по-дълго. Лечението се състои в пълното изключване на кравето мляко и млечните продукти от менюто на детето. Идеално би било на детето да се осигури кърма Ако това е невъзможно, се препоръчват специални адаптирани млека, които не съдържат млечен белтък. Такива са млеката на базата на соев белтък - Фризосой, Нутрилон-соя, Хумана SL.

Фризосой е специално адаптирано мляко, предназначено за бебета, които страдат от алергия към белтъчините на кравето мляко или от непоносимост към млечната захар. Представлява смес от пълноценен соев белтък, растителни мазнини и глюкоза, с добавка на всички необходими за организма минерални вещества и витамини. Може да се използва и за приготвяне на кремове, каши, пюрета и други закуски и десерти за деца с непоносимост към белтъка на кравето мляко.
Нутрилон-соя е пълноценно адаптирано мляко на база соев изолат за бебета с алергия към белтъчините на кравето мляко и непоносимост към млечната захар. Млечните белтъци са заменени с пълноценен соев белтък. Не съдържа млечна захар. Обогатено е с метионин, карнитин, растителни мазнини, витамини и всички необходими минерални вещества в количества, съобразени с препоръките на Световната здравна организация. Може да се използва за приготвяне на каши, кремове и други храни.
Хумана SL е лечебна храна, разработена на базата на соев протеин. Не съдържа краве мляко. Препоръчва се при алергия към белтъка на кравето мляко и при непоносимост към лактоза.

Оказва се обаче, че е възможна алергична реакция и към соевия белтък.
Значително постижение в профилактиката и лечението на алергията към белтъците на кравето мляко представлява производството на специални хипоалергични адаптирани млека. В тях млечният белтък е ензимно разграден, което намалява неговия алергизиращ ефект. Те са и по-лесносмилаеми.

Наблюдения над наследствено обременени кърмачета, хранени с кърма и с хипоалергични млека до 6-месеч-на възраст, показват, че ефектът им се задържа най-малко 5 години. Чрез използването на хипоалергични млека при смесено и изкуствено хранене до 6-месечна възраст, е възможно да се намалят алергичните заболявания като екзема и бронхиална астма при децата.

У нас се предлагат хипоалергенните млека ХИП-ХА, Хумана-ХА, НАН-ХА, Милумил-ХА, Фризопеп, Пепти Джуниър.

Захранването на детето с прояви на алергия към белтъците на кравето мляко започва след 4-ия месец с диетично зеленчуково пюре или с диетична каша. По-късно на детето се дава и месно пюре (за препоръчване заешко, пуешко).


"Хранене на бебето" проф. д-р Л. Трифонова


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Алергия към белтъците на кравето мляко при бебето - 4.4 out of 5 based on 8 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: