Когато бебето има разстройство

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Изпражненията като показател за правилно хранене и добро храносмилане у бебето

В първите 2-3 дни след раждането изпражненията на бебето имат тъмнозелен цвят, без миризма. Наричат се мекониум. В следващите 2-3 дни се появяват изпражнения, които имат кафеникав цвят и леко кисел мирис. Към края на първата седмица, ако бебето е на естествено хранене, изпражненията стават жълти или светлозелени, кашави, с кисел мирис. Обичайно е в тях да има примес на малко слуз или малки белезникави белтъчни частици. Дневният брой на изхожданията варира от 1 до 5-6, а количеството при едно изхождане не е голямо. Изпражненията на бебето запазват приблизително този вид, количество и консистенция до въвеждането на пюретата и кашите. Ако храните бебето с адаптирано или друго мляко, изпражненията са сиво-белез¬никави, гъстокашави или по-сухи и вече оформени.
При диария детето се изхожда по-често от обичайното. Изпражненията стават по-редки, с променен цвят и с примес на слуз или кръв, имат силен неприятен мирис. При настъпване на изброените промени трябва да се консултирате с личния лекар, който след обстоен преглед ще прецени дали се касае за храносмилателно смущение, възникнало вследствие на диетична грешка, или за проява на болестно състояние на храносмилателната система.

Диариите - едни от най-честите заболявания във възрастта до 1 година

Диарията може да се дължи на грешки в храненето:
• прехранване;
• даване на неподходяща, по-груба и трудносмилаема
храна;
• много сладка или богата на мазнини храна;
• престояла, недостатъчно прясна или бактериално замърсена храна.
Честа причина за възникването на диарията са бактериалните и вирусните чревни инфекции.

Ако не се вземат веднага мерки, диарията води бързо до обезводняване на организма на бебето, особено ако се придружава от повръщане. Ето защо личният лекар трябва да бъде уведомен веднага. Той ще предприеме мерки за нейното отстраняване.

Независимо от причината за диарията най-важните условия за успешното лечение са:

1. Да осигурите на детето достатъчно течности, като не го храните около 4 часа.
За целта подходящи са: оризова вода, шипков чай, морковена супа, преварена вода с 3% захар или 5% глюкоза, физиологичен серум, специални солеви смеси и разтвори.

- Ако детето има тежка диария, с повръщания и с по-голяма загуба на течности и соли, особено подходящо е да използвате за оводняване разтвор от специалните солеви смеси. Давайте на детето от разтвора между храненията, но не едновременно с храната или с други течности. Изчакайте поне 20 минути до даването на други течности.

2. След т. нар. водна пауза, ако кърмите детето, продължете, тъй като най-добрата храна за болното бебе е майчината кърма. Ако детето е на изкуствено хранене, започнете да давате на малки порции лесно смилаема диетична храна. Такива са специалните лечебни храни Милупа HN 25, Хумана HN. Те са на базата на обезмаслено краве мляко, съдържат достатъчно животински белтъчини и имат намалено съдържание на мазнини и лактоза. В случаите на по-упорита и продължителна диария, когато се касае за ензимен дефицит, се налага използването на хидролизати на суроватъчния белтък като Алфаре, Пепти Джуниър.

- Ако диарията е тежка с повръщане, започнете захранването само с по 10-20 мл диетично мляко на хранене. Увеличавайте ежедневно порцията с по около 20-30 мл, докато достигнете обичайното количество за възрастта. Същевременно давайте на детето начесто и повече течности.
- Ако диарията е лека (без повръщане), след водната пауза започнете с около половината от обичайната порция на детето лечебна храна и постепенно увеличавайте количеството. Ако кърмите детето, ограничете кърменето до 5 минути. Преди всяко кърмене давайте поне по 20 мл супа от моркови.

По-големите деца (над 5-месечна възраст) наред с изброените лечебни млека могат да получават оризова каша без мляко, безмлечна ябълкова каша, каша от царевично или картофено нишесте; пюре от моркови; попара от сухар без масло с обезсолено сирене. Изобщо оризът, морковите, ябълките, бананите са основните продукти за диетично хранене при диария. Морковите и ябълките съдържат пектин, който набъбва в червата и абсорбира (поглъща) бактериите и токсините, освобождава организма от тях, успокоява чревната перисталтика, сгъстява изпражненията, намалява броя на изхожданията и загубата на течности.

Затова е добре винаги да имате вкъщи като малък резерв моркови и ябълки.

Диетичните храни подслаждайте с не повече от 5% захар (1 чаена лъжичка на 100 г готова храна), тъй като по-силното подслаждане може да засили разстройството.

С преминаването на диарията постепенно се възстановява обичайното за възрастта на детето меню.

"Хранене на бебето" проф. д-р Л. Трифонова


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Когато бебето има разстройство - 4.4 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: