Здравословен, бърз и устойчив бронз? Ето няколко трика

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
altБягате от слънцезащитния крем с висок фактор, защото трудно придобивате тен? Или пък тенът за вас означава само зачервена кожа? Ето как можете да си осигурите бърз здравословен тен.
Какво се случва с кожата ви, когато имате тен?

Тенът се образува, когато ултравиолетовите (UV) лъчи проникнат в кожата ни, причинявайки увреждане на мембраните. UVA лъчите, които проникват по-дълбоко в кожата, могат да предизвикат реактивен и увреждащ процес (известен като окислително увреждане на свободните радикали), който може да увреди много от структурните компоненти на кожата.
След като организмът открие големи количества увреждания, кожните клетки сигнализират на клетките, произвеждащи пигмент (меланоцити), да започнат да произвеждат допълнително меланин - пигментът, който придава цвят на кожата, косата и очите.
Допълнителният меланин се разгражда и се пренася до други кожни клетки. Това филтрира част от ултравиолетовите лъчи и придава на загорялата кожа кафяв цвят.
Какво означава SPF?

SPF означава слънцезащитен фактор. Числото на SPF върху лосиона показва колко време е необходимо на слънчевите UVB лъчи да почервенеят кожата ви, ако нанасяте слънцезащитен продукт точно според указанията, в сравнение с времето без слънцезащитен продукт. Така че, ако използвате правилно продукт с SPF 30, би трябвало да сте 30 пъти по-защитени, отколкото ако не използвате слънцезащитен продукт.
altСлънцезащитни продукти: как да ги избираме

Основното правило е следното:

  • - деца под 14 години и хора със светла, полупрозрачна кожа, която се зачервява веднага при контакт със слънцето - трябва да използват SPF 40 или SPF 50;
  • - деца над 14 години и възрастни с кожа, която не е нито прекалено светла, нито прекалено тъмна, които имат тен, но и леко се зачервяват, трябва да използват крем с SPF 30;
  • - децата над 14 години и възрастните с маслинова, малко по-тъмна кожа, които имат лек тен и рядко се изчервяват, трябва да използват слънцезащитен крем с SPF 20.
Кога и къде да използвате слънцезащитен продукт

Нанесете слънцезащитен продукт около 20-30 минути преди да отидете на плажа и го нанасяйте отново на всеки два до три часа. Но е важно да се отбележи, че трябва да използвате слънцезащитен крем всеки ден, а не само когато ви предстои да отидете на плажа.
Дори когато е облачно, до 80% от слънчевата UV радиация попада на земята. Ако не сте защитени в облачен ден, това може да доведе до увреждане на кожата. Експертите препоръчват да нанасяте слънцезащитен крем върху цялото си тяло, преди да се облечете. Трябва да нанасяте слънцезащитен крем върху всяка част от тялото си, изложена на слънце, включително върху тези лесни за пропускане места: върховете на ушите, задната част на врата, скалпа, горната част на стъпалата и зад коленете.
Нанесете около една пълна чаша слънцезащитен продукт върху цялото си тяло. Повечето хора нанасят по-малко от половината от това количество, което означава слаба защита.

altКакви съставки се съдържат в слънцезащитните кремове и лосиони
Слънцезащитните кремове включват активни съставки, които помагат на слънчевата UV радиация да не прониква дълбоко в кожата. Ето какви съставки се съдържат в тези слънцезащитни кремове:
Физични (минерални) слънцезащитни съставки (като титанов диоксид и цинков оксид) блокират и разсейват лъчите (като щит), преди да проникнат в кожата.
Химическите съставки на слънцезащитните продукти (като авобензон и октизалат) абсорбират UV лъчите (като гъба), преди да могат да увредят кожата ви. Всички активни съставки на слънцезащитните продукти са с химичен произход. Някои хора може да смятат, че физичните слънцезащитни продукти са по-"естествени" или дори "органични", но те всъщност са неорганични минерални съединения. Слънцезащитните продукти, които мнозина наричат "химически", всъщност са "органични UV филтри".
Естествените масла НЕ ви предпазват от слънчево изгаряне

Често срещана грешка, която допускаме, е да използваме натурални масла на плажа за защита от слънцето. Това е огромна опасност за кожата ни, тъй като натуралните масла НЕ съдържат слънцезащитен фактор или естествено съдържат много нисък слънцезащитен фактор.
Така че зехтинът, кокосовото масло или други популярни варианти само създават филм върху повърхността на кожата, който дава усещане за влага. Ще придобиете по-бърз загар, защото кожата ви ще се нагорещи, но в края на деня пак може да се окажете с "красиво" слънчево изгаряне.
Как можете да ускорите своя тен

Загарът се получава благодарение на меланина - вещество в кожата, което я кара да променя цвета си. Можете да насърчите производството на меланин чрез хранителни добавки или като изберете специални слънцезащитни продукти с активни съставки.
НЕ бързайте с придобиването на тен, като седите с часове на плажа, особено по обед. Красивият тен трябва да бъде и здравословен, а кафява, но много суха или изгоряла повърхност на кожата няма да е никак красива. Освен това не превишавайте допустимото. Дори и да сте избягвали пиковите часове, трябва да знаете, че има определено "количество" ултравиолетова светлина, на което можете да се излагате всеки ден, без да има канцерогенна опасност.
Носете умна гривна или лепенка, която чрез промяна на цвета ви показва колко UV лъчи се съхраняват в кожата ви и кога трябва да се оттеглите на сянка или да се прикриете с дрехи и шапка.

altЗагар, който се запазва с месеци
Рецептата за дълготраен тен се крие в овлажняването на кожата и постепенното придобиване на тен. Препоръчително е да се печете на слънце около два-три часа всеки ден, сутрин или следобед, а след душ е добре да нанасяте плътни лосиони за тяло за дехидратирана кожа.
Имайте предвид правилата на дерматолозите

Спазвайте оптималното време за престой на слънце, за да придобиете тен

Кожата ни достига гранична точка, когато физически не може да произвежда повече меланин - пигментът, който придава цвета на тена, така че няма смисъл да прекарвате целия ден на басейна или на плажа. Дерматолозите казват, че тази гранична точка е различна при различните хора, но обикновено е 2-3 часа или дори повече, ако имате светла кожа. След тези 2-3 часа подлагате кожата си само на увреждане от ултравиолетовата (UV) радиация, защото тялото вече не произвежда меланин.

Стойте и на сянка

Правенето на почивки от излагане на слънце ще намали интензивността на ултравиолетовата радиация и ще намали риска от слънчево изгаряне, което означава, че тенът ви ще бъде здрав и пигментът ви ще се запази по-дълго.

Изберете правилния продукт с SPF

На опаковката на вашия слънцезащитен крем или лосион трябва да пише "широк спектър" плюс символа за UVA и думи, указващи висока защита на кожата. Изберете крем или лосион с SPF 30 или такъв с SPF над 50. Този вид продукт с SPF 30 филтрира 97% от UVB радиацията, докато SPF 50 филтрира 98% от UVB радиацията, казват експертите.

Ексфолирайте кожата си преди излагане на слънце
За да получите най-добрия си тен, когато сте на открито, трябва първо да ексфолирате кожата си, преди да се изложите на слънце. Чрез ексфолирането ще премахнете мъртвите клетки от повърхността на кожата си и ще позволите на по-новата кожа отдолу да се появи.
Чрез премахването на мъртвите клетки цветът на кожата ви ще стане по-равномерен, ще се премахнат замърсяванията и себумът, които могат да запушат порите, и ще се предотврати появата на акне.

altЯжте храни, съдържащи бета-каротин

Някои храни като моркови, сладки картофи и зеле могат да ви помогнат да придобиете тен без изгаряне. Необходими са повече изследвания, но някои проучвания показват, че бета-каротинът може да помогне за намаляване на чувствителността към слънцето при хора с фоточувствителни състояния.
Яжте храни, богати на ликопен

Доматите, гуавата и динята са богати на ликопен. Малко по-ранно проучване установи, че ликопенът помага за естествената защита на кожата от UV лъчите 1.

Не смесвайте фон дьо тен с крем със SPF
Може да ви се струва чудесна идея да комбинирате самозагара и слънцезащитния крем, но трябва да знаете, че съставките на самозагара водят до разрушаване на SPF.
Откажете се от изкуствения тен, който се получава от слънцезащитния продукт

Вероятно вече знаете, че слънцезащитните продукти не са безопасни. Всъщност те крият повече рискове, отколкото тенът на слънце. Слънцезащитните продукти излагат тялото на високи нива на UVA и UVB лъчи. Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация класифицира слънцезащитните продукти като канцерогенни. Според експертите слънцезащитните продукти излъчват UVA лъчи, които са до три пъти по-интензивни от UVA лъчите в естествената слънчева светлина. Дори интензивността на UVB лъчите може да се доближи до тази на силната слънчева светлина.

altНе забравяйте, че правилната диагноза може да бъде поставена само от медицински специалист, след консултация и подходящи изследвания.


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: