Сода срещу киселини? По-добре да лекуваме други болежки с нея ...

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Това че, содата за кулинарни цели облекчава изгаряне и лъска до блясък полепнала с мазнина посуда, е общоизвестно. Но се оказва, че този невзрачен бял прашец, с алкални свойства, може да замени цяла домашна аптечка.

Честа причина за болки в главата е дисфункцията на стомаха, особено ако е свързана с нарушаване на киселинността В такива случаи е достатъчно да се изпие чаша мляко със стайна температура и две щипки сода. Сместа неутрализира стомашната киселина, и скоро болките в главата утихват.

Содов разтвор (1/4 чаена лъжичка на половин чаша вода) често се използва от болни, страдащи от киселини, за неутрализиране на повишена киселинност на стомашния сок макар че, това не е най-добрият начин.

Отделящата се въглена киселина, която оказва възбуждащо действие на рецепторите на слизестата ципа на стомаха може да предизвика вторично усилване на секрецията. Най-добрите естествени неутрализатори при повишена киселинност си остава картофения сок, жълтия кантарион и ментата.

Но содата помага при редица други заболявания и оплаквания:

При простуда
налейте в чайник чаша вода, добавете чаена лъжичка сода. Когато водата заври, в човката на чайника пъхнете тръбичка от хартия (не от вестник или списание – може парата да размие типографското мастило!) и подишайте парата 10-15 минути, за да се отделят храчките. За да се отхрачат лепкави храчки, два пъти дневно на гладно изпивайте по половин чаша топла вода, в която е разтворена половин чаена лъжичка сода и щипка сол.
При ринит, стоматит, ларингит, конюнктивит и пр. 0,5-2 % разтвор със сода се използва за промиване и изплакване.

За дезинфекция на устата, при язви (афти), е полезно след ядене да се изплакне устата със слаб разтвор: сода - 85 г, сол - 85 г, урина - 2,5 г.

При мигрена ежедневно да се изпива преварена вода със сода. През първия ден половин час преди обяд се изпива чаша преварена вода, в която е разтворена половин чаена лъжичка сода, втория ден - 2 чаши и т.н., достигайки до 7 чаши, а след това ежедневно се намалява до 1 чаша. С това лечението завършва, с което често си отива и мигрената.

При възпаление на венците
смесете сода с малко вода, докато стане като паста за зъби. Нанесете с пръст сместа по протежение на венците. С четка за зъби почистете зъбите, венците. С това полирате зъбите, неутрализирате киселинните бактерии и дезодорирате устата. Всичко наведнаж.

Народно средство за пушачи: устата се плакне с разтвор със сода (супена лъжица на чаша вода).

При сбръчкана, груба и втвърдена кожа на лактите е полезна следната вана. В тасче се налива литър гореща, сапунена вода и се добавя 50 г сода. Лактите се намазват с крем и се потапят във водата 10 минути. От време на време внимателно се разтърква кожата на лактите с пемза. След това отново се намазват с крем и се държат във водата още 10 минути. След процедурата лактите се подсушават и се намазват с крем. Курсът на лечение е 8-10 вани.

При суха кожа, сух дерматит, ихтиоза и псориазис
се правят вани със: сода - 35 г, магнезиев карбонат - 20 г, магнезиев перборат - 15 г. Температура - 38-39 С (достига се постепенно, отначало болния сяда в топлата вана), продължителност - 16 минути.
При потене на краката се измиват сутрин и вечер с воден разтвор: сода - чаена лъжичка на чаша топла вода. След измиването сложете намокрени с разтвор памучета между палците за през нощта. Сутринта отново измийте краката с такъв разтвор, протрийте ги и се обуйте.
За премахване на миризма от краката разтворете супена лъжица сода в литър вода: ваните се правят 2 пъти седмично по 15 минути. От натриевия бикарбонат повърхността на стъпала става по-кисела и по такъв начин се намалява миризмата.

За гъбички по ноктите и между палците. Смесват се супена лъжица сода и малко вода със стайна температура. Поразеното място се натрива с гъбичка, след това се изплаква с вода и се подсушава. Процедурата се завършва, като болното място се посипва с царевично нишесте или пудра.


лекар.бг
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Сода срещу киселини? По-добре да лекуваме други болежки с нея ... - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: