Язвен колит

( Votes )
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Язвеният колит е хронично възпалително заболяване на червата, което е съпроводено с възпаление и образуване на язви по повърхността на дебелото черво. Най-често засегнатата част е лявата част на дебелото черво (сигма) и ректума. Площта на заболяването, обаче може да е различна и да обхваща и цялото дебело черво – панколит.

Обема на засегнатата площ обикновено повлиява тежестта на заболяването. При панколит, тежестта на симптомите е много по-тежка отколкото при проктит, където е засегнат само ректума.

Кой боледува най-често?

Жените са по-често засегнати от заболяването. Възрастта на поставянето на диагнозата най-често е под 30 години. По-често боледуват европейците и жителите на Северна Америка. Останалите континенти са по-малко засегнати. Евреите Ашкенази боледуват по-често от останалите. На какво се дължи язвения колит?

Причината за заболяването е неизвестна. Известно е, обаче, че в някои семейства честотата на заболяването е по-голяма, което говори за генетична предиспозиция. Тяхната имунна система може да реагира по-силно към нормално присъстващите в червата бактерии и да причинява бурно възпаление. Болестотворните бактерии и вируси, също могат да са причина за отключването на улцеративния колит.

Какви са симптомите?

Основните симптоми са коремна болка и тенезми (болезнени позиви за дефекация)

Кървене от ректума, диария и позиви за дефекация. Язвеният колит обикновено се явява с кървава диария или слуз в изпражненията. При тежки случаи, може да има по 10-20 изхождания на ден.

Могат да се появят също запек, загуба на апетит и треска.

Загуба на тегло, което се дължи на хроничната диария.

Анемия. Развива се поради загубата на желязо с кървенето от червата.

Фактори, които обострят хроничния язвен колит са лекарства, инфекция, хормонални промeни, промени в начина на живот, като повече стрес.

Усложнения на язвения колит.

Възпаление и увреждане на жлъчните каналчета (първичнa билиарна склероза).

В редки случаи, острото възпаление и разязвяване (улцерация) могат да разпънат дебелото черво. То може да се разшири няколко пъти над нормалния си размер, състояние известно като токсичен мегаколон. Това е спешно състояние, което изисква спешно лечение.

Други усложнения са:

* Ставна болка.
* Възпаление на очите.
* Кожен обрив.
* Чернодробно увреждане.

Усложнения с по-далечна проява са колоректалния карцином. Риска нараства ако колита датира от 8-10 години и повече. Необходимо е редовно провеждане на скрининг.

Класификация на улцерозния колит.

Има определи критерии, които определят каква е тежестта на улцерозния колит.

Лек колит.

* Под 4 изхождания на ден.
* Липсва кръв в изпражненията или количеството им е незначително.
* Нормално или леко увеличение на скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ).
* Липсват температура, анемия, учестена работа на сърцето.
Средно тежък колит.
* Над 4 изхождания на ден.
* Колики и позиви за неотложно ходене по голяма нужда.
* Леко покачване на СУЕ.
Тежък колит.

* Над 6 изхождания дневно.
* Често кървене от ректума.
* Треска, сърцебиене и анемия.
* Повишено СУЕ.
* Чувстват се много болни.
* Кризите им са толкова тежки, че изискват хоспитализация.


Как се поставя диагнозата?

Язвеният колит се диагностицира сравнително лесно, тъй като засяга само дебелото черво и ректума. Поради това симптомите, които се появяват нормално са ясни- кръв и/или слуз в изпражненията, която са размесени с тях.

Изследването на колона и ректума се провежда с флексибилен уред наречен сигмоскоп или колоноскоп. Освен оглеждане на вътрешността на червото с тези уреди може да се вземе и биопсичен материал за хистологично изследване на лигавицата. Благодарение на това може да се постави точна диагноза и да се отхвърлят други, по-сериозни заболявания.

Други методи на изследване, които могат да бъдат полезни са контрастна снимка, след клизма с бариева каша.

Проба от изпражненията, обикновено се взема, като се търсят следи от кръв, бактериална инфекция или паразити. Присъствието на бели кръвни клетки показва наличие на възпаление и може да е знак за язвен колит или друго заболяване. Клетки на възпалението в изпражненията се откриват и при едно безобидно състояние, известно, като синдром на раздразнения колон.

Лечението.

Язвеният колит, често може да бъде поддържан под контрол в домашни условия с редовен прием на медикаменти, които спират възпалението.

Целите на лечението са:
* Облекчаване на симптоматиката и прекратяване на острите атаки възможно най-бързо.
* Лечение на усложненията, като анемия или инфекция. Лечението може да включва прием на хранителни добавки, които да възстановят нормалния растеж и сексуално развитие на децата и тинейджърите.
* Предотвратяване или отлагане във времето на появата на нови атаки.

Симптомите на леката форма на язвен колит обикновено намаляват след лечението и промените в диетата. Използват се лечебни клизми и свещички. Никога обаче не опитвайте самолечение! Посъветвайте се с лекар! Той ще ви назначи и подходящи кортикостероиди, които се дават по определена схема няколко седмици. След като веднъж настъпи ремисията, можете да останете на поддържащо лечение с аминосалицилати, които поддържат заболяването в ремисия.

При средно тежките и тежките случаи се налагат по-високи дози кортикостероиди и контрол на възпалението. Поддържащото лечение също е с аминосалицилати.

Имуномодулиращо лечение с цитостатици може да се наложи при тежките случаи. Тези медикаменти подтискат имунната система, което намалява възпалението. Те могат да се използват също за да се избегне продължителната употреба на кортикостероиди, които имат множество странични ефекти.,като повишен риск към инфекции, остеопороза, диабет, психози и други.

Локални средства могат да се използват ако заболяването е ограничено само в ректума (свещички, лечебна клизма, пяна и др.).

Системно лечение с медикаменти, които подтискат имунната система (цитостатици и кортикостероиди), може да се наложи при остро възпаление на ректума (проктит) или на цялото черво (панколит).

Някои проучвания показват, че никотиновите лепенки могат да бъдат от полза при лечение на активен язвен колит. Все още, обаче, няма конкретни препоръки по въпроса. Ако, тези лепенки действително действат, това би означавало, че след отказване на тютюнопушенето, симптомите на улцеративния колит ще се засилят. Предвид негативите от никотина, обаче, лекарите се въздържат да използват никотиновите лепенки.

Други медикаменти, които подтискат имунната система са антитела срещу протеин, наречен Тумор Некротизиращ Фактор (TNF), който участва във възпалителния процес и го засилва. Той може да се използва при средно тежък колит.

Алтернативно лечение.

* Витамини D и B12.
* Билки- жен-шен и Алое Вера.
* Специални хранителни добавки, рибе масло от сьомга, цинк, калций, фолиева киселина, храни съдържащи омега-3-мастни киселини.
* Масаж.
* Рефлексотерапия. Стимулиране на точки от стъпалата, ръцете и ушите, за да се стимулират свързаните с тях органи.
* Антибиотици се използват само при нужда.
* Хирургична намеса се налага, когато възпалението на червата не се повлиява от лекарства. Тогава се налага да се премахне възпалената част от дебелото черво. Отстраняването на цялото дебело черо излекува напълно улцерозния колит, което обаче има множество негативи и не трябва да е първият избор на лечение.


Профилактика на пристъпите.

Вие не можете да предотвратите пристъпите на улцерозния колит, защото причината за него не е известна на медиците.

Стъпки за намаляване тежестта на симптомите.

Редовно, продължително вземане на медикаментите поддържа състоянието на ремисия.

За намаляване на болката се препоръчва Tylenol, вместо нестероидни противовъзпалително средства, които дори могат да предизвикат появата и да усложнят пристъпа.


Кога се налага задължително да посетите лекар?

* Температура над 38 С или поява на студени тръпки.
* Прескачане на сърцето или сърцебиене.
* Кървави изпражнения почти през цялото време.
* Силно обезводняване.
* Остра коремна болка, със или без раздуване на корема.
* Гной, изтичащ около ануса или болка и подуване в аналната област.
* Повтарящо се повръщане.
* Внезапен стоп на газовете и изхожданията.

Хранене при хроничен улцерозен колит.

Повечето пациенти с хроничен хеморагичен колит могат да се хранят нормално, без ограничения в диетата. Въпреки това следващите предложения могат да бъдат от полза.

Ако мислите, че някои храни, като мляко, алкохол, пикантни храни, подправки или храни, богати на фибри не ви се отразяват добре, следва да ги избягвате.

Добре е да се избягват млечни продукти, поради високото съдържание на лактоза.

Задължително се ограничават и забраняват сладките храни.

Диетата трябва да бъде пълноценна и богата на витамини, минерали: плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб.

При обостряне на симптомите, лекарят ви може да ви препоръча хранен с висококалорични течни храни. Те са особено необходими за децата, които трябва да израснат и да се развият нормално.

При най-тежките случаи може да се наложи хранене през венозен съд.


e-плацебо.ком
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Язвен колит - 5.0 out of 5 based on 9 votes
Коментари (1)
Специфичната въглехидратна диета - Илейн Готшал
1 Сряда, 01 Декември 2010г. 01:23ч.
Genoveva
Превод от сайта на Илейн Готшал, биохимик (Elaine Gottschall) и автор на книгата: ”Прекъсване на порочният кръг: чревно здраве чрез диета”. Специфичната въглехидратна диета е помогнала на хиляди хора с различни форми на заболявания на червата, както и при други заболявания, като значително подобрява начина и качеството им на живот. В много случаи хората смятат, че са излекувани. Това е диета, предназначени предимно за: - болестта на Крон - улцерозен колит - дивертикулит - кистозна фиброза (муковисцидоза) - хронична диария. Това е много здравословна, балансирана и безопасна диета, която е полезна за здравето на всички. Храните, които са разрешени за Специфичната въглехидратна диета се основават на химичната структура на тези храни. Въглехидратите са класифицирани по тяхната молекулна структура. Разрешените въглехидрати са монозахариди и имат една структура на молекулата, които им позволяват лесно да се абсорбират от чревната стена. Комплексните въглехидрати, които са дизахариди (двойни молекули) и полизахариди (верига молекули) не са разрешени. Комплексните въглехидрати, които не са лесно смилаеми са храна за вредните бактерии в червата, което предизвиква свръх растеж и раздразване на чревната стена. Диетата работи като лишава тези бактерии от храна и възстановява баланса на полезните бактерии в червата ни. http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: