8 години, най-трудната от всички. "Това е периодът на 8-те кризи"

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 alt8 години е възрастта, в която детето усеща, че става... голямо. Оттук и поредица от предизвикателства.
Осмият рожден ден на детето ви не е толкова лесен, колкото изглежда! Малките деца - малки притеснения, големите деца - големи притеснения! Звучи като стара поговорка, нали? Със сигурност всяка възраст си има своите предизвикателства, но коя от тях би трябвало да е най-трудната от всички? Това е въпросът, поставен от най-следвания уебсайт за родители в Съединените щати, който проведе обширно проучване сред своите читатели. Оказва се, че когато достигнат 8-годишна възраст, децата наистина подлагат на изпитание търпението и нервите на родителите.
Какви безсънни нощи през първата година, какъв пробив на зъб, какъв първи учебен ден? Онова, което родителите трябва да преживеят, когато детето им навърши 8 години, като че ли надделява над предизвикателствата досега. Някои експерти казват, че това е възрастта на настъпване на предюношеството и идва с всякакви "изненади" и трансформации, във всички области на развитието.

Кризи на осемгодишна възраст

Според проучване, проведено от OnePoll и публикувано на Parents.com, повечето родители смятат, че предизвикателствата на възраст 2, 3 и 4 години са лесни за преодоляване в сравнение с това, което носи осмият рожден ден.
 
Защо? Ами когато навършат 8 години, децата вече са официално "пораснали". Личността, личната самостоятелност, отношението се оформят по-добре, тялото започва да се подготвя за пубертета, а хормоните започват да "тропат". Повечето от 2000-те родители, участвали в проучването, се съгласиха, че 8-годишната възраст е най-трудната година в родителския им живот. От друга страна, 6-годишната възраст е била по-добра от очакваното, а 7-годишната възраст е донесла първите сериозни изблици на гняв. Родителите дори нарекоха 8-годишната възраст периода на "осемте истерии", като отбелязаха, че тогава истериите се засилват.
Тези резултати може да изглеждат изненадващи за родителите на малки деца, но има няколко причини за тях: осемгодишните деца са упорити, блъскат врати и въртят очи в опитите си да наложат своята независимост и индивидуалност. Имат дни, в които се държат сякаш измъчвани от ежедневната рутина, и едва сега за първи път започват да пренебрегват родителите си.

altТрудна възраст както за детето, така и за родителя

Трудно е да отгледаш 8-годишно дете, но също така е трудно да бъдеш 8-годишен, така че когато е възможно, изберете състраданието, когато детето изглежда претоварено и се държи така. За да можете да разберете детето си, е важно да знаете през какви промени преминава то през този период, във всяко едно отношение.
 
Малките деца мислят конкретно и им е по-трудно да разбират абстрактни понятия. Но след 8-годишна възраст те започват да мислят по-абстрактно.  Преди 8-годишна възраст детето брои физически група предмети, за да реши математическа задача като 21-7. Сега абстрактното мислене му позволява да разчита на символи, вместо да зависи от използването на физически обекти. Абстрактното мислене позволява на децата да могат да работят с по-големи числа и да осмислят символи, като например знаци за умножение или деление.

Абстрактното мислене също така означава, че те могат да започнат да разбират по-добре как работят парите и какво представлява продължителността на времето. Повечето деца на тази възраст са в състояние да определят времето и по-добре разбират колко дълги са интервалите от време. Например, когато кажете: "Остават 10 минути до тръгването ни" или "Остават 3 дни до рождения ти ден", детето ви ще разбере какво означава това по-добре, отколкото е можело преди.

Двигателни умения на 8 години

При 8-годишните деца физическото развитие е свързано по-скоро с усъвършенстване на уменията, координацията и мускулния контрол, отколкото с огромни промени. Така че може да не ги видите да правят нещо съвсем ново, но може да забележите, че успяват да балансират по-добре и да са по-уверени в движенията си.
Фината моторика също се усъвършенства около 8-годишна възраст. Ръкописът ще стане по-малък, по-чист и всички букви вероятно ще бъдат с еднакъв размер. Дребните мускули ще имат по-голяма сила, така че детето може да е в състояние да напише цяла история, без почеркът да се пренася върху листа.

altЕмоционални и социални етапи

Когато вашето 8-годишно дете получи подарък, който не му харесва, може да забележите, че то може да се усмихне и да благодари на подаряващия. Тази способност да се прикриват истинските мисли или емоции, за да се успокоят чувствата на някой друг, е свързана с новата способност да се виждат нещата от гледната точка на друг човек, наречена децентрализация. Децентрализацията позволява на децата да проявяват по-сложни и комплексни емоции и взаимодействия. Децата започват да разбират как се чувства някой друг в дадена ситуация и ще могат по-добре да се поставят на мястото на другия човек.
 
Детето може да е много гордо, че е член на спортен отбор или друга група. Това е свързано с факта, че те развиват много по-сложно чувство за самооценка по отношение на другите. Техните интереси, таланти, приятелства и взаимоотношения с членовете на семейството им помагат да установят ясна самоидентификация и да повишат самочувствието си.
Като цяло 8-годишните деца се радват на училището, ценят отношенията с няколко близки приятели и са ориентирани предимно към приятелства с връстници от същия пол.
 
На тази възраст детето може да се нуждае от повече лично пространство. Уважавайте това, почукайте на вратата, преди да влезете в стаята му, и му позволете да се преоблече в друга стая, ако то поиска това.
 
Осемгодишните деца непрекъснато съзряват, докато навлизат в средното детство. Те ще могат да поемат повече отговорности, като например да се грижат за домашен любимец или да перат сами.
altПридобиването на самостоятелност е дълъг и бавен процес. Децата може да започнат да искат да остават да пренощуват при приятели, но родителите не бива да се изненадват, ако поискат да се приберат вкъщи в полунощ. Въпреки че искат да излязат от зоната си на комфорт, отделянето може да е по-трудно, защото не са 100% емоционално готови.

Как да помогнете на 8-годишното си дете да учи и да се развива

Можете да помогнете на 8-годишното си дете да учи и да расте, като му осигурите баланс между независимост и подкрепа. Дайте му възможност да опитва нещата самостоятелно, като същевременно останете близо до него и на разположение да му помогнете, ако има нужда от това.
  • Подпомагайте развитието на речника на детето си, като го запознавате с разнообразни книги.
  • Намирайте време да играете с детето си. Много 8-годишни деца ще се радват да редят пъзели, да играят семейни игри или да гледат филми с родителите си.
  • Говорете с него за тялото му и за значението на здравето, защото това е възрастта, в която то започва да се интересува от своя имидж.
  • Ако е склонно лесно да се разстройва, помогнете му да се научи как да се успокоява, като използва стратегии като дълбоко дишане или броене до 10. Хвалете детето си за това, че се справя с емоциите по здравословен начин.
Децата също така се нуждаят от възможност да практикуват новопридобитите си умения и да се справят сами с предизвикателствата. Вероятно ви притеснява да виждате, че те постоянно забравят неща вкъщи или в училище или се разстройват, като не знаят как да се справят с даден проект. Бъдете търпеливи с него, насърчавайте го да направи списък с възможни решения и след това му помогнете да избере стратегия, която да опита.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: