Да си направим ВИНО ОТ ДЮЛИ или СЛИВИ

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Вино от дюли

Дюлите имат силен и приятен аромат, голяма част от кой¬то преминава във виното. За вино се избират добре узрели¬те и здрави плодове, които се оставят да отлежат 2 седмици. След това плодовете се надробяват, кашата се прехвърля в подходящ съд и се залива с вода. На 10 кг каша се прибавят 5 л вода и 2-3 грама калиев метабисулфит или 10—15 мл серниста киселина. Съдът се покрива и се оставя за една седмица. През това време кашата се разбърква поне 2 пъти на ден. След изтичане на срока тя се пресова. Полученият сок се прехвърля в чист съд, в който ферментацията продължава. На всеки 10 л сок се прибавя по 1-2 кг захар, предварително разтворена в сок. Оставя се да продължи ферментацията. След около 1-2 месеца виното се избистря и може да се кон¬сумира и налива в бутилки.
Когато не се разполага с много дюли, може да се смеси една част сок от дюли с две части сок от ябълки. Получава се много вкусно и ароматно вино.


Вино от сливи

Не всички видове и сортове сливи са подходящи за производство на вино. Най-добри за тази цел са ренклодите и мирабелите, от които се получават вина с много приятен вкус и аромат.
За приготвяне на вино се подбират добре узрелите, но не и презрели плодове. След отстраняване на костилките сливите се смилат и заливат с топла вода [(около 50 °С) (4 кг плодове се заливат с 3 л вода)] и съдът се покрива, за да се предпази от виненки. След 2 дни кашата се пресова. На все¬ки 2 л сок се прибавя по 0,5 кг захар, разтворена в малко сок и малко натрошени костилки. Сулфитира се, като на 10 л сок се прибавя 10 мл серниста киселина или 1 г калиев мета-бисулфит. Изчаква се 2 часа и се засява с мая от активни дрожди в количество от 3-4 %. Може да се използва хлебна мая, като 40-50 г се размиват в 0,5 л хладка вода (около 30 °С) за 30-40 л сок. След ферментацията виното се отделя от утайката и се прехвърля в чист съд, който редовно се долива, както е посочено в общите положения. След около месец бистрото вино е готово за консумация и бутилиране. Вино с добри вкусови качества може да се получи и по друг начин. Плодовете се запарват с малко вода, смилат се и след охлаждане се заквасват с активни дрожди. След 48 часа кашата се пресова. Останалите твърди части се заливат с вода, количеството на която зависи от количеството на получения при пресоването сок.
За всеки 10 л сок кашата се залива с 3 л вода, размесват се и се оставят още 48 часа, след което отново се пресоват. Полученият от двете пресования сок се смесва, като на все¬ки 10 л се добавят по 2,5 кг захар, предварително разтворена в малко сок. Сулфитира се с 10 мл серниста киселина за 10 л сок, изчаква се 2 часа и се заквасва. Всички останали манипулации са като при другите плодови вина, посочени в общите положения.Източник: Д.Цаков "Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина"ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Да си направим ВИНО ОТ ДЮЛИ или СЛИВИ - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: