Да си направим МАЛИНОВО или ЯГОДОВО ВИНО

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Малиново вино

Използват се само прясно набрани, добре узрели плодове, но не и презрели. Плодовете се смачкват и се оставят да ферментират в продължение на 4-5 дни, след което се пресоват. Твърдият остатък се залива с вода в количество 1/2 до 3/4 от обема на получения сок и след 24 часа се пресова.
Сокът от второто пресоване се смесва със сока от първото пресоване. На всеки 10 л се прибавят 1,5 кг захар, заквасва се, ако е необходимо, и се оставя да ферментира. След ферментацията и избистрянето виното се отделя от утайката и се налива в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение.
Десертно вино от малини се приготвя от сок, получен по описания начин, но подсладен с по 2,5 кг захар на 10 л. Сокът се засява и се оставя да ферментира. В момента на бурната ферментация, при енергично разбъркване на всеки 10 л ферментираща маса се внася на тънка струя 1 л чист (96°) спирт. Внесеният спирт пресича ферментацията, виното се успокоява и започва да се бистри. Когато виното получи добра бистрота, се отделя от утайката и се прехвърля в друг чист съд за отлежаване. През това време острият и неприятен мирис на спирт изчезва и виното получава хармоничен вкус и приятен аромат на малина. В това състояние то е готово за консумация и може да се налее в бутилки, както е посочено в общите положения.

Вино от ягоди

Приготвя се от чисти, здрави, добре узрели плодове, които след брането веднага се смилат и пресоват. Полученият сок се коригира с внасяне по 1 кг захар, предварително разтворена за 10 л сок. Коригираният сок се засява с мая от активни дрожди или хлебна мая и се оставя да ферментира. Количеството на маята с активни дрожди е 3-4 % от обема на сока, а това на хлебната мая е 80 г за 100 л сок. След ферментацията и избистрян ето виното се отделя от утайката и се прехвърля в чист съд за дооформяме и подобряване на бистротата. Бистрото вино се бутилира и съхранява в хладно помещение.


Източник: Д.Цаков "Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина"
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Да си направим МАЛИНОВО или ЯГОДОВО ВИНО - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: