Филтриране на плодовите вина

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Макар и рядко, след бистренето във виното плават частици от бистрителя. Това налага преди наливането му в бутилки да се филтрира. На филтриране може да се подложи и вино, без да е бистрено.
В промишленото винопроизводство се ползват голям брой филтриращи материали и различни конструкции филтри. По понятни причини в домашни условия не е възможно използването на такива съоръжения и филтриращи материали. Единствено приложим е т. нар. филтър торба. Той се състои от торба, съшита от памучен или ленен плат. Свободният край на торбата се привързва за дръжката на голя¬ма фуния, закрепена на дървена стойка.
За получаване на добри резултати от този филтър първо той се зарежда с филтриращ материал. Най-често се използва кизелгур. Зареждането става по следния начин. Определеното количество кизелгур (една-две чаени чаши) се внася в съд с 10 л вино. Общото количество на виното трябва да бъде три пъти повече от обема на торбата. Разбърква се добре и се налива през фуния до напълване на торбата.Първите фракции вино са мътни. Отново се връщат в торбата до протичане на бистро вино.
През така заредения филтър се прекарва цялото количество вино, като се следи торбата да е пълна винаги.
Сериозен недостатък на този начин за филтриране е силното окисляване на виното (обогатяване с кислород от въздуха) и излитане на част от ароматните вещества. За частично отстраняване на този недостатък преди филтриране виното може да се сулфитира с 4-5 грама серен двуокис на 100 литра. Това количество серен двуокис се съдържа в 80-100 мл серниста киселина с концентрация 5 процента. Независимо от сулфитирането виното се събира в съд, в който престоява 10-15 дни, и след това се бутилира.


Източник: Д.Цаков "Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина"
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Филтриране на плодовите вина - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: