Да си направим ВИНО ОТ ВИШНИ или ШИПКИ

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Вино от вишни

Вишновото вино е едно от най-приятните и хармонични плодови вина. От вишните се произвеждат както обикновени, така и десертни вина.
Преди преработката плодовете се почистват от дръжките. Смачкват се, но така, че да се натрошат само малка част от костилките, които придават на виното приятен бадемов вкус и аромат. Кашата се оставя да ферментира 2 денонощия, след което се пресова. Сокът не бива да престоява дълго време с костилките, защото има опасност виното да придобие горчивина и мирис на костилки. Останалите след пресоването твърди части се заливат с вода в количество, равно на количеството сок, получен от тях, и след 24 часа отново се пресоват. Сокът от двете пресовки се смесва. На всеки 10 л от него се прибавят по 2 кг захар, предварително разтворена в сок, заквасва се и се оставя да ферментира. Останалите манипулации са както при другите плодови вина. Десертното вино се получава от много добре узрели вишни, които се смилат без натрошаване на костилките. Кашата се оставя да ферментира в продължение на 2 денонощия, след което се пресова. Твърдите части се заливат с толкова вода, колкото е полученият сок. Оставя се за 24 часа и отново се пресова. Сокът от двете пресовки се смесва и на всеки 10 л се прибавя по 2,5 кг захар, предварително разтворена в сок. Заквасва се и се оставя да ферментира. По време на бурната ферментация на всеки 10 л вино при енергично разбъркване се прибавя на тънка струя по 1 л спирт. От внесения спирт ферментацията спира и след 1-2 месеца виното се избистря. Отделеното от утайка вино се оставя да отлежи, за да се асимилира спиртът и да развие приятен вкус и аромат. В това състояние виното може да се налее в бутилки и да се съхранява продължително, през което време подобрява още повече вкусовите си качества.

Шипково вино

Плодовете за приготвяне на виното се берат в пълна зря¬лост, когато листата на храста започнат да жълтеят. Преди измиване се отстраняват дръжките и връхните части на плода чрез претриване с ръце. Преработката се извършва с гроздомелачка.
Плодовете трябва да се смачкат добре, за да се улесни пресоването и отделянето на сока. За да се ускори отделяне¬то на сок, според някои специалисти шипките се кипят с вода, пропарват се с пара или се оставят на предварително за ферментиране. За да не се допусне оцетно вкисване по време на ферментацията, тя трябва да стане в закрити съдове. В такива случаи ползването на мая от активни дрожди е задължително. Полезно е в сока да се внесат 3 г кисел амониев фосфат или амониев хлорид на всеки Юли 4-5 г серен двуокис на 100 л сок. За освежаване на вкуса се препоръчва и внасяне на лимонена киселина. За приготвяне на шипково вино съществуват много рецепти.

Рецепта I
Пет килограма свежи плодове се смачкват и прехвърлят в подходящ съд. Заливат се с 30 л вода, в която предварително са разтворени 6 кг захар. Внасят се и по 5-6 г на литър лимонена киселина (лимонтузу). Размесва се добре и след 2 часа се засява с хлебна мая, предварително размита в хладка вода (50-100 г мая в 1 л вода). Съдът се оставя в помещение с температура 20-25 °С. През време на ферментацията сместа се разбърква по 2-3 пъти на ден. След приключване на ферментацията виното се избистря и се отделя от джибрите. Бистрото вино при нужда може да се филтрира преди бутилиране. Бутилираното вино се съхранява в хладно помещение.

Рецепта II
Пет килограма свежи плодове се заливат с 2,5-3 л вода. Загряват се до завиране. Оставят се за охлаждане и се пресоват. Полученият сок се прехвърля в подходящ съд за ферментация (стъклена дамаджана или пластмасова туба, би¬дон). Към сока се прибавят 25-30 л вода, в която предварително са разтворени 6 кг захар. Прибавят се още 150 г лимонена киселина, 30 мл серниста киселина или 3 г калиев метабисулфит и 10 г амониев хлорид (нишадър). След добро размесване се засява с 80-100 г хлебна мая, предварително размита в 1 л хладка вода. Съдът се оставя в помещение с температура 20-25 °С. След приключване на ферментацията виното се отделя от джибрите и се налива в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение. Рецепта III
За всеки килограм пресни плодове или 0,5 сухи шипки се приготвя захарен разтвор от 5 л вода и 1 кг захар. Разтворът се вари 15 минути, като му се добавят 5-6 г винена или лимонена киселина за разграждане на захарозата и привеждането й в състояние за ферментация. Смачканите плодове или натрошените сухи шипки се поставят в дамаджана и се заливат със захарния разтвор, охладен до 20-25 °С. Внасят се 30 г хлебна мая, предварително размита в около 300 мл хладка вода, и се оставя за ферментация. След ферментацията виното се избистря и се отделя от джибрите. Налива се в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение.
Шипковото вино може да се консумира и по време на ферментацията, когато има сладък и резлив вкус (резняк). В този вид то съдържа значително количество активни дрожди, които представляват белтъчна и витаминозна храна за организма. Това вино е много полезно да се консумира през зимата и пролетта.

Източник: Д.Цаков "Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Да си направим ВИНО ОТ ВИШНИ или ШИПКИ - 3.3 out of 5 based on 7 votes
Коментари (3)
Вино от вишни
3 Четвъртък, 04 Юни 2015г. 08:12ч.
Здравко Петков
Въпроса ми е същия за закваската какво представлява и колко се слага
Вино от вишни
2 Четвъртък, 04 Юни 2015г. 08:10ч.
Здравко Петков
Въпроса ми е същия за закваската какво представлява и колко се слага
За заквасването
1 Неделя, 21 Юли 2013г. 17:26ч.
Genoveva
Правя си вино от вишни, само че понеже до сега никога не съм правила вино и не знам какво ще рече заквасване и с какво да го направя и колко от това нещо да сложа

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: