Коригиране на алкохолния градус на ракията в домашни условия

( Votes )
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Според Българския държавен стандарт обикновената гроздова ракия е с алкохолно съдържание 40° с отклонение не по-голямо от 0,3°. Алкохолното съдържание на плодовите ракии варира в границите от 36° до 40°. Някои специални ракии, като анасонлийката, джинджифилката и други, са с алкохолно съдържание 55°. При варенето не е възможно получаването на ракия по тези стандартни, в повечето случаи тя е над тях. Това налага корекция (разреждане).
Корекция се прави веднага след варенето. По-точно, ден след варенето, когато придобие стайна темпера¬тура /18-20°/. На тази температура стандартните спиртомери дават най-точни показания. Получената ракия е винаги с по-висок алкохолен градус затова коригирането се изразява в разреждане с вода. Препоръчва се да се използва дестилирана вода или мека дъждовна или преварена вода. Твърдата вода от чешмата помътнява ракията. По-големият проблем тук не е типът или видът на водата, а достигането на стандартния градус.
Има два начина за пресмятане - математически и астрономически.

Математика.

Литрите ракия се умножават по алкохолния градус и полученото число се дели на желания градус. Получава се число, което показва количеството ракия с желания от нас градус. От него изваждаме фактическото количество ракия в литри. Получаваме количеството вода, която трябва да добавим. Например: Произвели сме 38 л с алкохолен градус 52 об% - умножаваме 38 по 52 и получаваме 1 976, което делим на желания градус - 42 об%. Получава се числото 47,03, от което изваждаме 38 / литрите ракия/. Получаваме числото 9,03, което показва литрите вода за разреждане.

Астрономия.

Няма нищо астрономическо в този пример, освен думата звездичка, която пък е свързана с прилагателното купажна. Ние, авторите на алкохолни четива, обичаме астрономия и чуждици. Звезда е небесно тяло със собствена светлина, но свързана с френската дума coupage, която буквално означава смесване, звучи съвсем интелигентно, нали? Кой ще ни обвини в елементарност или, не дай си Боже, в загуба на паметта от честа проверка на цвета и вкуса на божествения елексир, който не знам защо е наречен с обикновената дума ракия

Купажната звездичка представлява една схема във вид на звезда . В средата се поставя желаният градус - в случая 42 /2 градуса повече от стандарта, понеже се надяваме при стареенето да отлетят/. В горния ляв лъч се изписва алкохолния градус на ракията, която сме сварили вчера. Долу вляво пишем 0. Извършва се изваждане на кръст. Горе вдясно получаваме 42, долу вдясно 10. Числото в долния десен лъч показва колко вода трябва да прибавим към литрите посочени в горния десен лъч. И така, за получаване на ракия с 42 об% ще добавим 10 л в 42 л ракия. Но ние сме произвели 38 литра. Чрез просто тройно правило изчисляваме нужната вода за нашата ракия: за 42 л ракия са нужни 10 л вода, колко вода ще е нужна за 38 литра. Х=10х38:42=9,05. Девет литра трябва да добавим към получената от нас ракия. Добавянето става на тънка струя при непрекъснато бъркане.

Източник: "Избрани техники за производство на ракии"

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Коригиране на алкохолния градус на ракията в домашни условия - 4.5 out of 5 based on 23 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: