Как да си организираме времето ефективно

( Votes )
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 

Какво означава да организираш времето си? „Някой ден, когато имам време ще...” Сигурно тази фраза ви е до болка позната. Това е може би най-нашумелият въпрос днес – как да организирам времето си? Има много курсове, които се водят по този въпрос. Истината е че малко от нас имат полза от тези курсове, тъй като те се фокусират върху това как да сте по ефективни и да свършите повече неща. Да, но вие не искате всъщност да свършвате повече неща на ден, вие искате да свършвате тези неща, които ви правят щастливи.

 

   Голямата разлика е не само в това как е организирано бюрото ви, картотеката или бележника с телефонните номера. Правенето на 10 обаждания повече днес само ще ви натовари още повече и няма да донесе особена полза.

  Точно поради тези причини ще ви дам съвет далеч по-полезен от подредбата на бюрото. За да се чувствате щастливи и организирани е нужно да имате контрол над личният си живот. Замислете се – ако контролирате работата си, домашните си задължения и прочее ще бъдете далеч по-щастливи, вместо да свършите просто още десет неща днес(нямам в предвид контрол от типа: „аз съм шеф аз ще казвам какво ще се прави”).

  Сега как да управляваме живота си? Капитаните на кораб имат нещо съществено като предимство, когато са на кораба. Те знаят къде отиват. А вие знаете ли? Поставили ли сте си дългосрочни цели? А краткосрочни? Имате ли поне идея за професионалната си ориентация? Ако отговорът на всички тези въпроси е не, не се притеснявайте. Определено не сте само вие. Изследванията показват, че над половина от населението не може да отговори положително на тези въпроси. Мисля че това е добро основание защо темата организиране на времето е толкова нашумяла. Как ще организирате задачите си за деня, като не знаете какви са те всъщност?

Нека започнем с изграждането на стратегията за успех. Първо вземете лист хартия и определете житейските си ценности. Например : трудолюбивост, воля, ред, финансова независимост и т. н. Не пишете само тези, които притежавате, а тези, които искате да развивате. За пример Бенджамин Франклин е имал дванадесет. – въздържание, мълчание, ред, решителност, пестеливост, трудолюбие, искреност, справедливост, умереност, чистоплътност, добродетелност, смирение. Опишете ги с едно две изречения – какво точно разбирате под този добродетел и след това ги номерирайте по важност.

  Това е много полезен списък. Да кажем колебаете се между две положителни неща. Най-лесното нещо е да сбъркате. Притежавайки този списък е далеч по-лесно. Вижте от тези две положителни неща, кое е с по – голяма важност. Може да съдите по номерацията, която сте им дали. Така ще вземате трудните решения бързо и без грешки. Ако да кажем сте записали в житейските си ценности честност под номер 10 и финансова независимост под номер 13, е лесно да откажете  нечестен начин за забогатяване – за вас честността е по-важна. По този начин всъщност сте в съзвучие с себе си и не се налага да съжалявате за взетите решения.  Сега след като имате този списък, на друг лист, седнете и опишете какво искате да постигнете в живота. Няма значение колко абсурдно звучи. Всичко може да бъде постигнато. На този етап не мислете как, а единствено се съобразете с това да не противоречи на житейските ви ценности. След поставянето на основната цел в живота ви, следва да я раздробите на подцели. Помислете какво трябва да се направи и го опишете. Раздробявайте докато не стигнете до месеци или години – ясни задачи, които могат да бъдат постигнати. Поставете им начален и краен срок, за да не отлагате задачата докрай. Трябва да кажа само още нещо за целите - те трябва да изпълняват следните изисквания:

-    смислени
-    конкретни
-    в точен интервал от време, за който трябва да се извършат

  Ако сте изпълнили всичко казано горе(отделете колкото трябва време – ако ще и цял ден, но се убедете, че това са нещата, които вие искате и желаете), ви липсва само една съставка. След като вече имате цели, трябва и да ги достигнете. Точно затова, започнете да правите списък с нещата които имате да свършите днес(ако вече не ползвате такъв), но за разлика от преди поставете всеки ден по една от целите, които сте поставили. Така усетите, че с всеки изминал ден сте по-близко до целта на живота си и това ще ви донесе щастие. Няма да има нужда да правите по хиляда неща днес. Ще правите десет, но тези десет неща ще са в унисон с това, което искате да постигнете. Стремете се всеки ден да поставяте цели от списъка ви, а всички други задачи да бъдат в съзвучие с житейските ви ценности.

Автор: Венелин Рангелов

източник: тук

 

 


Как да си организираме времето ефективно - 4.5 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: