Видео игрите помагат на зрението

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

altНово изследване, публикувано в Nature Neuroscience, показва, че всъщност видео игрите не пречат,а помагат на зрението. Противно на разпространените досега схващания, изследователите разкриват неподозирана до този момент адаптивност в мозъка и обясняват, че по този начин би могло да се открият начини за нови терапии.
Далеч от вредата за очите, както някои се страхуваха досега, екшън игрите като Counter-Strike, Call of Duty или Left 4 Dead осигуряват великолепна тренировка за това, което очните лекари наричат контрастна чувствителност, обясняват експертите.
Контрастната чувствителност е способността да се отчитат незначителни промени в сенките на сивото на общия фон и е критично важна за всекидневните дейности като нощно каране или четене.
Често тя деградира с годините.

 

 

Водещият в проучването Дафне Бавелие е професор в Университета на Рочестър в щата Ню Йорк.
Той разказва: "Това не е способност, която хората могат да подобрят чрез тренинг".
За изследването екипът от учени е провел две серии експерименти.
В първата, те сравнили контрастната чувствителност на играчи на трудни нива на екшън игри с такива на същата възраст, които предпочитали по-бавна скорост на действието.
Така изследователите открили, че пристрастените към по-сложните нива на игрите били с 50 % по-ефикасни при установяване на контраст.

Все пак оставал въпросът за кокошката и яйцето – дали играта подобрява зрението или обратното – те ставали добри играчи на екшън игри поради по-добрата от средната контрастна чувствителност.
Разделени на две групи, участниците, които преминали тренинг от 50 часа екшън игри с високо ниво на натовареност повишили контрастната си чувствителност с 43.
Групата, която играела по обикновения начин при по-бавна скорост, не отбелязала никакви промени.

Така изследователите с не по-малка почуда установили, че постигнатите положителни резултати се запазвали не само с месеци, а с години.

 секс - лов - бг.ком

 


Видео игрите помагат на зрението - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: