Здравословна любов

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

altНякои връзки карат партньорите да се чувстват добре,а други карат само единия да се чувства добре. За да може една връзка да се нарече “здравословна”, са необходими няколко неща:

Комуникация

Това е важно за всеки тип връзка – интимна, професионална, роднинска. Докато можеш да говориш с човека до себе си и да го изслушваш, това е здравословно. Вярно е, че някои проблеми са големи, но всички започват да изглеждат по-лесни за разрешаване, след като се обсъдят спокойно, търпеливо и с разбиране на гледната точка на другия.

 

 

 

Взаимно уважение 

Ако приятелката ти се отнася с теб като с изтривалка, това не е здравословно. Както и обратният вариант. Уважението между двама души се изразява по най-различни начини и в момента, в който то изчезне, връзката се превръща в тежест. Практическата страна на взаимното уважение е най-разнообразна – да се вслушваш в мнението на другия, да го питаш за нещата, които засягат и двама ви, да не се налагаш на всяка цена заради самото налагане, да се държиш добре с другия и т.н.

Доверие

Това може би е най-трудното за постигане и най-важно качество на здравословната връзка. Ако по някаква причина единият постоянно дебне, разпитва, следи, претърсва и т.н. другия, връзката става по-скоро мъчение. Това важи и за двете страни – за ревнивата жена, която тайно чете sms-ите на приятеля си, докато той е в банята, и за ревнивия мъж, който подскача, когато приятелката му спомене името на друг мъж. Само ако има взаимно доверие, може да се говори за здравословна връзка.

Прошка

Всички правим грешки. Затова не можем да си позволим да не прощаваме. Ако единият направи нещо лошо, идеята не е да го убием с камъни. Нужна е комуникация – когато има разговор, нещата сами се оправят по-лесно. Научи се да искаш и да даваш прошка. Прецени колко голяма е грешката и се опитай да не преувеличаваш и да не омаловажаваш нещата.

Искреност

Лъжите понякога изглеждат като най-лесния път. Но ако бъдат разкрити, усложняват нещата повече, отколкото би ги усложнила навреме казаната истина. Така че не се заплитай в лъжи и не позволявай да те лъжат – това не е здравословно за една връзка.

Реципрочност

Ако единият дава повече във връзката, това рано или късно ще се превърне в проблем. Без значение за какво става дума – повече време, повече пари, повече внимание и т.н. Ако единият чувства, че е винаги “набутан”, нещата трябва да се изяснят и, ако трябва, да се променят. Тук обаче не става дума да си мерим всичко – това може да е още по-дразнещо. Ако единият започне да навира в лицето на другия това, което е направил за него, искайки точно същото тук и сега, картинката вече напомня покупко-продажба, а не любовна връзка. Иначе казано, всеки от двамата трябва да прави за другия това, което му идва отвътре, а не това, което е записано в списъка “Кой какво е направил”.

Самостоятелност

Общите интереси са нещо нормално в една връзка, но всичко трябва да е с мярка. Нормално е всеки от двамата да има свои приятели, свои интереси и свой начин на почивка. Което не изключва общите. Това, което не е здравословно, е двете автономни личности да се изгубят или едната да подчини другата на своите желания.


вратовръзка.бг

 

 


Здравословна любов - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: