Кои икони е добре да имате в дома си. Те са специални и ще ви помогнат изключително много

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
alt Иконата се счита за изображение на божество или светци, а изображенията върху тях напомнят за съществуването на духовния свят. Иконите са предназначени за молитва, за общуване с божественото. Християните трябва да имат различни икони в домовете си, тъй като те са специални и полезни.

Какви икони е добре да имате в дома си. Къде трябва да ги поставите

Икони трябва да има във всяка стая на дома. В главната стая на къщата трябва да направите иконостас, т.е. да поставите всички свети изображения на едно и също място. Трябва да имате икони, изобразяващи Исус Христос, Дева Мария, Светата Троица, Ангела пазител.
 
Иконите трябва да се поставят в източната част на къщата, а това е така, защото в Библията Исус Христос е наречен "Слънцето на истината", както и "Изток". Обичаят да се поставят икони на източната страна идва от еврейската религия. Но ако реалността в дома ви прави невъзможно поставянето на икони в източния ъгъл, можете да ги поставите навсякъде другаде в стаята.
 
altВ близост до иконите не трябва да има нищо, което би могло да отвлече вниманието от молитвата. Иконите трябва да се поставят на специално място за тях. Мястото, където се поставят светите изображения, се нарича "червен ъгъл".
Кръстът трябва да бъде поставен над всички икони, тъй като изображението на разпятието е основен символ на християнския свят. Икона трябва да бъде поставена и на входа на къщата, над вратата или на най-близката до входа стена.

Колко икони да имате в дома си

Иконата не трябва да се възприема като талисман за късмет, а като образ, чрез който хората се обръщат към Бога и само чрез молитва в семейството ще настъпи благополучие.
 
Освен това, ако всяко семейство има светец покровител, в дома не бива да липсва икона на този светец, тъй като той е покровител по особен начин. Броят на иконите може да бъде 3 или 4, но по-важна от броя им е силната вяра, вложена в тях по време на молитва.
 
В къщата обаче не бива да липсва Иконата на Спасителя, защото всички молитви са отправени към него. Всъщност цялото православно богослужение е насочено към Спасителя. Народната набожност обаче е много по-близка до Божията майка, тъй като тя се възприема като майка закрилница, застъпница за хората.
 
Струва си също така да се знае, че когато се молите пред иконата на Богородица или пред Исус Христос, умът ви трябва да е съсредоточен само върху това.

altСилата на иконите

Вярва се, че иконите имат голяма сила, а тя идва от самия Бог. Например иконите имат силата да разкриват истината и да защитават онези, които се доверяват на тяхната сила. Всъщност има икони, които плачат за несправедливостта на света, които са пазили бебета от пожар и земетресение. Иконите могат да извършват и чудеса, а Бог защитава къщите, в които има икони. Всъщност за всяка къща иконата може да се разглежда като здрав стълб, който свързва този свят с небесния и предпазва всички близки от злото.


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Кои икони е добре да имате в дома си. Те са специални и ще ви помогнат изключително много - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: