Как да помогнете на детето си да се концентрира по-добре в училище и у дома

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altЧесто срещано явление е детето в началното училище да изпитва трудности с концентрацията в училище, по време на уроците или вкъщи, когато трябва да си напише домашното. Какво можете да направите вие като родител, за да помогнете?
 
Причините, поради които детето ви не се концентрира в училище, могат да бъдат много - от неразбиране на всички предмети до различни организационни проблеми или дефицит на вниманието. Как можете да помогнете вие като родител?

Научете ги да правят нещата една по една

За много деца многозадачната работа е проблем. Преминаването през множество задачи може да ги накара да загубят всякакво желание да направят нещо. Научете детето си да се справя с нещата едно по едно, вместо да се опитва да върши многозадачна работа. Това им помага да съсредоточат ума си върху това, което е пред тях, вместо да се изгубят в безбройните задачи, които трябва да изпълнят.

Определете заедно списък с цели

Понякога проблемът не е в това, че детето не се концентрира, а в това, че не знае върху какво да се съсредоточи първо. Преди да се заемете с каквато и да е задача или да започнете учебна сесия, създайте заедно с детето си списък с цели, за да го насочите: какво да направи първо и до кога. След като детето ви постигне дадена цел, направете почивка, за да му позволите да освежи мозъка си, преди да се заеме с нова задача.

altСъздаване на организирана работна зона

Неорганизираното пространство може да отвлече вниманието на детето ви. Уверете се, че сте осигурили на детето си място, което е предназначено само за него и е посветено на уроците, например бюро или маса. Това пространство трябва да включва само предметите, които са му необходими за училище, да е подредено, а не претрупано, и пред него да има само предмети за конкретна задача (например учебник по един предмет, тетрадка и училищни пособия). 

Обяснете защо е важно да има отделни тетрадки

Разделянето на учебниците и тетрадките за всеки предмет е също толкова важно, колкото и организираното място за учене. Помогнете на детето си да организира информацията си така, че да я намира лесно - например всеки предмет трябва да има различна цветна или шарена тетрадка. Научете го да си води организирани записки в училище (да слуша внимателно какво казва учителят, да използва тирета за структуриране на текста и т.н.) и му обяснете, че така ще учи по-лесно и по-бързо вкъщи.

altПомогнете му да се справи с разсейването

Не забравяйте, че дори възрастните понякога се разсейват от това, което правят, от хората около тях, мобилния си телефон или други разсейващи фактори. Научете детето си, че когато трябва да свърши нещо за училище или задължение вкъщи (например да подреди дрехите си), е добре да отдели внимание на задачата, за да я свърши бързо и правилно, и след това да си вземе почивка, за да се отпусне. Премахнете от работното му място предмети, които могат да привлекат вниманието му към игра, като например телефон или телевизор. 

Сприятелявайте се с материали, които не му харесват

Ако това е важен предмет, който се отчита при оценяването и следователно е задължителен за изучаване, но той изглежда не го харесва или не се чувства склонен към него, обяснете му, че е важно да се опита да разбере колкото се може повече. Обяснете му понятията със собствени думи или, ако самият вие не ги разбирате добре, помислете за добър преподавател, който може да му даде по-увлекателна гледна точка по темата.

Научете го на осъзнатост

Внимателността включва осъзнаване на настоящия момент и фокусиране върху мислите и чувствата, които човек изпитва в този момент. Когато детето ви се разсейва, насърчавайте го да си вземе 5-минутна почивка, за да седне тихо, да поеме дълбоко въздух и да си помисли, че има задача, която трябва да свърши, след което може да насочи вниманието си към нещо друго.

altТренирайте мозъка му с игри

Пъзелите и кръстословиците са чудесно занимание за трениране на мозъка на детето ви извън класната стая, което е и приятно. Тези дейности изискват концентрация, търпение и съсредоточаване върху решаването на проблеми - качества, които детето ви може да развие по този личен начин и след това да използва при изпълнението на училищните задачи. Освен това пъзелът дава възможност на родителите и децата да се свържат и да извършат семейно занимание заедно.

Помислете за хранителна добавка

Съществуват различни хранителни добавки за деца, които помагат за повишаване на тези умения, свързани с развитието на паметта, ученето и вниманието. Търсете качествени хранителни комплекси за детско здраве, като например такива с Омега 3 мастни киселини (могат да помогнат за подобряване на училищните постижения).

Въвеждане на режим за събуждане и лягане

altМного деца имат проблеми с концентрацията и поради нарушен сън. Установете режим на събуждане и лягане, с който детето да свикне, дори и през почивните дни (събуждане по едно и също време всяка сутрин и лягане по едно и също време всяка вечер). През почивните дни можете да му разрешите да си ляга не по-късно от един час, а сутрин също да се събужда не по-късно от един час. За спокоен нощен сън се уверете, че преди лягане има релаксиращи дейности, не се взира в екрани и не яде сладкиши.
 
Ако подозирате, че липсата на концентрация на детето ви може да е свързана със състояние като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), добре е да потърсите лекарски съвет. Децата със СДВХ не обръщат внимание на детайлите, не изпълняват инструкциите, много се суетят, тичат наоколо, дори когато това не е уместно, говорят много и често прекъсват другите хора.
 
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: