На коя стена е поставена иконата? Мястото в къщата, където е добре да го поставите

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

altИкони има в домовете на повечето християни. Независимо дали става дума за малки или големи картини, има вярващи, които им отделят специално място в дома си. Иконите са върху дърво, стъкло, репродукции на религиозни картини или рамкирани в благородни метали.

На коя стена е поставена иконата и разказва ли се за нея на свещениците

Казват, че е добре да имаш икони във всяка стая на дома си. Но не всички са съгласни с това. В резултат на това в повечето случаи хората избират една стая, в която да поставят иконата си.
Мястото на иконата в къщата е на източната стена. Нищо друго не трябва да се поставя на стената с иконата. Причината за това е, че когато се молим пред иконата, не ни привличат други предмети наоколо. Също така не е добре до иконата да се поставят неща, които не са свързани с нея.

Как да постъпим, когато поставяме няколко икони на стена

На стената, на която сте закачили иконите, не трябва да има нищо друго. Казва се, че мястото, посветено на иконите в дома, трябва да осигурява уединение. Ако искате да украсите стената с икони, поставянето на иконите трябва да следва определени йерархични правила.

altНа коя стена да поставим иконата. Ето как да поставяте икони

В центъра на избраната стена поставете царските икони. Те ще бъдат заобиколени от други с представителна православна тематика:
 
  • Благовещение
  • Тайната вечеря
  • Разпятието
  • Възкресението на Спасителя.
След това, отстрани, икони, изобразяващи архангелите Михаил и Гавраил, светите апостоли, светиите духовни покровители.

Съвети на отец Славчо

altДобре е във всяка стая да има по една икона. Мястото на иконата в къщата е на източната стена. Не трябва да поставяме нищо друго на стената с иконата, за да не се привлича вниманието ни към нещо друго, когато се молим пред иконата, и защото не е добре да поставяме до иконата неща, които не са свързани с нея.
Поставихме иконата при изгрев слънце, защото винаги се молим с лице към изгрева, както в църквата, така и вкъщи. Изгревът, мястото, от което идва нашата светлина, е знакът на Бога, на Спасителя Христос.
Тогава светлината е знак на Бога, на доброто и на добрите неща, които се вършат на дневна светлина, докато залезът, мракът, е знак на злото и на нещата, които се вършат в тъмнина.
 
Затова трябва да внимаваме да поставим иконата при изгрев слънце, за да се поклоним с лице към слънцето. Имало е време, когато някои християни са държали иконите скрити, зад вратата, в някое малко ъгълче или дори в светилища или куфари. Дошло е времето да извадим иконите от погледа и да ги поставим там, където им е мястото.


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

На коя стена е поставена иконата? Мястото в къщата, където е добре да го поставите - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: