Как да настроите съзнанието си да спре да купува неща, от които не се нуждае

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altВсеки от нас понякога купува неща, от които не се нуждае. Добре е понякога да си угаждате, стига да контролирате ситуацията.
Ако имате твърде много неща, от които не се нуждаете, изпитвате желание да пазарувате и после съжалявате, ето какво можете да направите, за да подредите мислите си, преди да влезете в магазина.

Разберете как работи умът

Може би не ви казвам нищо ново, като казвам, че магазините използват всевъзможни начини да ви накарат да похарчите пари, а съзнанието ни обикновено лесно се насочва в тази посока. Чрез психологически методи, разположение на продуктите и дори цветове магазините са специално проектирани да накарат посетителите да харчат повече.

По-долу са представени някои от най-важните елементи, които манипулират сетивата ви:

1. Цвят

Магазините използват цветовете, за да направят продуктите си по-привлекателни и да привлекат вниманието ви, но също така ги използват и за създаване на етикети. Червеното се откроява и може да ви подтикне към действие, поради което често се използва за подчертаване на намаления и в реклами. Когато видите червено, си спомнете ефекта, който искат да получат от мозъка ви, използвайки този цвят. Не е задължително да купувате нещо само защото е на разпродажба.

2. Насочваща навигация

Магазините ви принуждават да минавате покрай неща, от които не се нуждаете, по пътя към това, което всъщност търсите. Преди да влезете, направете списък на това, което искате, и отидете направо до него, като си представяте, че то е единственото нещо в магазина.

alt3. Кинестетичният фактор

Магазините поставят нещата, които искат да продадат, на места, където можете лесно да ги достигнете, и ви насърчават да ги докоснете. Не правете това! От момента, в който вземете нещо в ръка, ще сте по-склонни да го купите, защото съзнанието ни вече започва да приема, че предметът е наш. Не вземайте нищо в ръка и не си играйте с нещата, които са изложени на показ.

4. Миризми и звуци

Вероятно ще чуете запомняща се, класическа музика, когато влезете в магазина. Оптимистичната музика ви кара да се чувствате щастливи и развълнувани, докато познатите мелодии ви дават усещане за комфорт. Приятните аромати също се използват за отпускане на съзнанието ви. Щастливото и комфортно съзнание е опасна комбинация, когато пазарувате. Всъщност не можете да направите много по въпроса, освен ако не пазарувате онлайн, но е добре да осъзнаете, че това се случва.
 
Разбира се, можем да обвиняваме магазините колкото си искаме, но няма да успеем да променим начина им на работа. Можем само да осъзнаем как съзнанието ни се поддава на методите, които те използват. Дори и без магазини, умът работи срещу нас автоматично, поради някои доста прости когнитивни изкривявания.
 
 
Например, склонни сме да вярваме само в неща, които отговарят на предишните ни убеждения, а всичко останало отхвърляме. Маркетолозите се обръщат директно към тази реакция, като ни убеждават, че един продукт е по-добър от друг, чрез изображения или други методи, независимо от обективните доказателства. Бъдете отворени, търсете информация за себе си и приемете, че може да грешите за даден продукт.
 
Друга тактика, която се използва доста често, е ефектът на примамката. Смятате, че даден продукт е изгоден, защото е поставен до подобен, който е с много по-висока цена. Дори това да е продуктът, от който се нуждаете, той вероятно не е толкова добра сделка, колкото изглежда в момента. Отново направете предварително проучване и обърнете внимание на този метод, когато се сблъскате с него. По този начин ще избегнете импулсивното купуване.

altНаправете списък на всичко, което имате, и след това се отървете от нещата, които не са ви необходими
 
Сега, след като знаете с какво се занимавате, е време да промените начина си на мислене. Преди да спрете да купувате неща, от които нямате нужда, трябва да определите от какво нямате нужда. Първата стъпка е да съставите списък на всички неща, които имате. Да, всяко едно нещо. Може да звучи крайно, но трябва да съберете всичко, за да започнете да настройвате ума си в нова посока.
Целта на тази първа стъпка е двойна: да видите какво вече имате и не е необходимо да купувате отново, както и да видите какво не е трябвало да купувате изобщо. Докато записвате всичко в списъка, разделете нещата по категории. Много е важно да бъдете възможно най-честни със себе си, докато правите това. Също така е важно да записвате или набирате всичко. По-долу е първият набор от категории, в които да разделите нещата:
 
1. Имам нужда: наистина се нуждаете от този предмет, за да преживеете всеки ден;

2. Понякога се нуждая: Не се нуждаете от тази вещ всеки ден, но я използвате от време на време.

3. Искам: купили сте тази вещ, защото сте я искали, а не защото ви е била необходима.
 
4. Нищо: Нямате основателна причина да притежавате това нещо и вече знаете, че трябва да се отървете от него (вероятно има поне няколко такива неща).
 
 
Оставете на мира нещата, които сте поставили в списъка "Имам нужда", а нещата от списъка "Нищо" сложете някъде на купчина или в кутия, за да се отървете от тях. Сега нека обърнем внимание на списъците "понякога ми трябват" и "искам". Важно е да прегледаме отново и двата списъка, защото повече или по-малко умишлено в тях са се озовали неща, на които всъщност не им е мястото. Сега си задайте следните три въпроса, докато преглеждате списъците "понякога имам нужда" и "искам":

1. Кога за последен път използвах този предмет?
 
2. Кога ще го използвам отново?
 
3. Кара ли ме да се чувствам добре?
 
Не забравяйте да бъдете честни и да коригирате списъците си по подходящ начин. Няма нищо лошо в това да запазите нещата, които сте искали. Материалните неща могат да направят много хора щастливи, но се уверете, че нещата в списъка "Искам" активно ви помагат да бъдете щастливи и ги използвате. Ако дадена вещ не се използва много или не ви прави щастливи, поставете я в списъка си "нищо".
 
След като сте организирали всичко, е време да се отървете от вещите. Всичко от списъка с "ненужното" трябва да си отиде: можете да го дарите, да го продадете, да го подарите на някого, каквото и да било. Преди обаче да се отървете от всичко, направете снимка на всичко. Разпечатайте я или я запазете някъде. Някои от тях може да са подаръци, но като цяло това е всичко онова нищо, което сте купили и от което нямате нужда. Погледнете добре снимката и винаги я помнете.
 
altКолко пари и време сте похарчили за нещата, които сте изхвърлили
 
Сега погледнете списъка си с "боклуци" и изчислете колко сте похарчили за всички тези неща. Ако е било подарък, можете да му поставите цена от 0. В противен случай помислете за цената на предмета в момента, в който сте го купили. Ако сте се пазарили или сте го взели на разпродажба, не е проблем да поставите тази цена, но бъдете възможно най-точни. След като сте определили цената на всеки артикул, съберете всичко. Помните ли снимката, която направихте на всичко? Поставете общата цена върху снимката, за да можете да видите и двете едновременно.
 
 
След като вече сте се запознали с цената, трябва да разгледате и други разходи. Времето е ресурс като всеки друг, при това ограничен. Колко време сте инвестирали в тези неща? Помислете за времето, което сте прекарали в купуване и използване на тези предмети, след което запишете всичко това. Това може да са приблизителни оценки, но продължете да добавяте всичко, когато прецените, че сте изчислили общите цифри. Сега залепете общото време на същата картинка и помислете за други начини, по които сте могли да прекарате цялото това време.
 
Смисълът не е да се чувствате глупаво, а просто да дадете на ума си информация по лесен за разбиране начин. Когато забележите всички тези неща в тази форма, това може да ви отвори повече очите и да ви помогне да мислите за нещата по различен начин в бъдеще, когато става въпрос за пазаруване. Ще погледнете даден артикул и ще се зачудите: "Дали все пак ще се окаже на тази снимка?"
 
Кои са всички нематериални неща в живота ви, които ви правят щастливи?
 
Сега е време за един малко по-различен списък. Въпреки че материалните неща могат да ви донесат много радост, нещата в живота ви, които ви правят най-щастливи, вероятно не могат да бъдат купени. Вземете още един лист хартия или създайте нов документ и избройте всички неща в живота си, които ви правят щастливи. Ако не можете да го купите, е уместно да го включите в списъка. Няма значение дали то просто ви кара да се усмихвате или ви кара да скачате от радост, включете го в списъка.
Вероятно това са нещата, които ви карат да станете сутрин от леглото и да продължите, независимо от всичко. След като сте записали всичко, поставете списъка в чантата или портфейла си. Следващият път, когато почувствате желание да купите нещо, първо извадете този списък и си припомнете защо може би нямате нужда от това нещо.

altПрекарайте известно време далеч от материалните неща, за да погледнете нещата в перспектива
 
Ако изпитвате затруднения, когато става въпрос за харчене на пари, може да ви помогне да се отдалечите от материалните неща напълно. Когато винаги сте заобиколени от вещи и се сблъсквате с всякакви възможности да си купите нещо, може да е трудно да се откажете от навика си. Прекарайте един ден в парка, наслаждавайки се на това, което виждате и чувате, отидете на къмпинг с група приятели или изкачете планинска пътека, на която никога не сте били преди.
 
По същество идеята е да докажете на себе си, че не се нуждаете от нещата, които имате, за да се чувствате добре. Когато осъзнаете, че можете да се забавлявате и без всички тези неща, ще започнете да се отказвате от желанието да ги купувате. Ако не можете да излезете в близко бъдеще, излезте на разходка без чантата или портфейла си (но носете личната си карта). Ако не можете да си купите нищо, ще бъдете принудени да преживеете нещата по различен начин.

Създайте индивидуален тест: "Трябва ли да купя това?"
 
Ако все още нямате тест "Трябва ли да купя това?", сега е моментът да го създадете. Когато откриете нещо, което смятате, че искате или от което се нуждаете, трябва да преминете през всички въпроси в теста, преди да го купите. Това е моментът, в който можете да използвате всички данни, които сте събрали до момента. Тестът трябва да бъде съобразен със собствените ви навици, но това са няколко примера:

- Планирана покупка ли е тя?

- Дали един ден ще се окаже в списъка "нищо"?

- Къде ще я сложа?

- Предвидил ли съм средства за тази покупка?

- Защо я искам или ми е необходима?
 
Персонализирайте теста си, за да засегнете всички слабости, които имате. Ако ще купувате много неща импулсивно, включете въпроси, които обхващат този въпрос. Ако преминавате през ситуации, в които изпитвате съжаление след покупката, включете въпроси, които ви карат да се замислите за полезността на продукта, след като сте го купили. Ако имате слабост към купуването на авангардни технологии, можете да си зададете въпроса какъв проблем ще реши тази вещ. Ако не можете да се сетите за нещо, което го решава, или ако вече имате нещо, което решава това нещо, то не ви е необходимо. Отнесете се сериозно към този въпрос и си изградете тест, през който можете мислено да преминавате всеки път, когато планирате да купите нещо.

altНаучете се да отлагате чувството на удовлетворение и да премахвате импулса за покупка

Когато става въпрос за неща, от които не се нуждаем, вероятно сме купували повечето от тях импулсивно. Обичаме да изпитваме чувство на удовлетворение, а импулсивните покупки поддържат това заедно с прилива на вълнение при всяка нова покупка. Обичаме да си мислим, че имаме контрол над импулсите си, а всъщност нямаме, и това е проблем за "г-н" Портфейл.
 
Ключът тук е да научите ума си, че е нормално да изчакате чувството на удовлетворение. Можете да направите това, като правите малка почивка всеки път, когато искате нещо. Погледнете какво искате да купите, преминете през теста "Трябва ли да го купя?". и след това направете кратка разходка. Идеално е да планирате пазаруването си предварително, така че колкото по-дълго можете да го отложите, толкова по-добре. Настройте си аларма, за да проверите стоката след седмица или месец. Когато се върнете към него, може да се окаже, че дори не го искате, а само чувството на удовлетворение, което би го съпътствало. Ако пазарувате онлайн, можете да направите същото. Станете от бюрото си или приберете телефона в джоба си и направете нещо друго за малко.
Освен това можете да избегнете импулсивното пазаруване онлайн, което затруднява процеса. Блокирайте уебсайтовете за пазаруване в периодите, когато знаете, че сте най-уязвими, или изтрийте цялата запазена информация за карти или акаунти в PayPal. Направете всичко възможно да не пазарувате, когато сте гладни, изпитвате гняв, чувствате се самотни или уморени, защото сте в едно от тези слаби психически състояния.

Пaltревръщайте спестените пари в повече пари

След като настроите съзнанието си да спре да купува неща, от които не се нуждае, ще разполагате с допълнителни пари, които можете да използвате. Вземете всички тези пари и ги инвестирайте в бъдещето си и в неща, от които ще имате нужда по-късно. Може да искате да имате собствена къща, кола или пари за старини, но нито едно от тези неща не може да стане реалност, докато не започнете да го планирате.
 
Първо използвайте допълнителните пари, с които разполагате, за да изплатите всичките си дългове. Кредитни карти, лизинги за автомобили или други заеми.
 
След това създайте сметка за спешни случаи. Независимо колко добре планирате нещата, могат да се случат злополуки или спешни здравословни проблеми. Сметката за спешни случаи ви помага да се справите по-лесно с тези случаи. Този вид сметка се използва стриктно за ситуации, в които забележите, че събитията са много трудни или почти неконтролируеми.
 
След като изплатите дълговете си и се подготвите за трудни времена, можете да започнете да заделяте пари за важните неща. Всички тези пари, които не харчите за неща, от които не се нуждаете, могат да бъдат заделени, инвестирани или използвани за закупуване на комфорт и сигурност. Ако се появи възможност да инвестирате в бизнес, разполагате с фонд, от който можете да се възползвате.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: