Какви сребърни икони можете да подарите за празника?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 Сребърните икони са задушевни подаръци, които често подаряваме в специални моменти от живота на нашите близки. В морето от изненади, които можете да подготвите за любимите си хора, иконите се превръщат в подарък с особена емоционална стойност и значение. Чрез такъв подарък добрите мисли на дарителя са придружени от посланието на всяка религиозна картина.
 
Иконите често се поднасят като подарък в ключови моменти от живота и имат защитна роля. Посребрените икони най-често се отличават с майсторството на изработката или с финеса и изяществото на среброто. Всъщност идеята за подаряване на такъв символ разказва история както за получателя, така и за подаряващия, или за връзката между двама души. Иконата олицетворява вярата и нейното изповядване, любовта към Бога и надеждата, че любимият човек е под божествена закрила във всеки един момент от живота си.

На кои празници мога да подарявам икони?

Празничните дни, особено тези, отбелязани с червен кръст в православния календар, са идеални поводи за подаряване на тези специални подаръци. Сребърни икони могат да се подаряват на празници, когато се честват определени светци, с уговорката, че се препоръчва икона, представяща образа на светеца, който се чества.
Всъщност добре позната традиция в православието е, че на 27 декември, в деня на Свети Стефан, е добре да се поднесе икона на този мъченик като подарък за здраве, благоденствие и късмет в дома. Смята се, че иконата помага на страдащите от здравословни проблеми или на тези, които са били ощетени от закона.

altКога се подарява икона?

Освен празничните дни, има редица събития в живота на всеки християнин, когато сребърните икони се превръщат в най-подходящия подарък. В тези контексти свещениците са тези, които препоръчват такъв подарък и дори сами подаряват смислени икони.

Сватбен подарък

Бракът представлява признаване на любовта пред Бога, съгласие и начало на един живот, обединен от вярата. Ето защо една сребърна икона ще бъде специален подарък, предназначен да напътства и предпазва младоженците от житейските препятствия. Обикновено родителите и кръстниците са тези, които избират този подарък, като винаги напомнят на двойката за Светото причастие и неговото значение. Освен това, що се отнася до отношенията с родителите, иконата представлява тяхната благословия за новия път, по който са поели. Обикновено избраната икона е изображението на Дева Мария с Младенеца или тази, която символизира празника на църквата, в която се е състояла религиозната церемония.

Кръщелен подарък

Сребърна икона е задължителна част от комплекта за кръщене. Подаряването на икона е част от списъка със задължения на кръстниците, които често избират икона на светеца покровител, чието име носи новороденото. Друг символичен избор е икона на Дева Мария или на Стелиян, покровител на децата.

altПодарък за нова къща

Сребърните икони са добре дошли, когато човек започва наново. Такъв е случаят и при преместване в нова къща. Свещениците препоръчват подаръците, които се дават в началото, да бъдат смислени, като духовното вземе превес над полезното. С този подарък показвате на близките си радостта, която изпитвате за техния успех, закриляте ги и ги насочвате по пътя на вярата. Обикновено подходящата икона в този контекст е "Пазител  на дома", която предпазва дома от всякакви неприятности.

Кога е забранено да се подарява икона?

Въпреки че иконата представлява Божието присъствие в дома, такъв подарък не винаги е подходящ. Като цяло се препоръчва да се подарява икона, когато познавате достатъчно добре човека и това как той се отнася към вярата. Обикновено този подарък се дава на хора от същата религия, а християнската вяра не одобрява подаряването на икона на атеисти. Също така, когато получите икона, най-добре е да я пазите в дома си и да не я давате на никого другиго.
 
Необходимо е също така да се има предвид, че след като получите икона, тя трябва да бъде отнесена в църквата, за да бъде съхранявана в Светия олтар четиридесет дни и след това осветена. Свещеникът ще напише на гърба на иконата датата, на която е осветена, и деня на празника на църквата, в която се е състояло освещаването.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: