Вредните лъчения - има ли ги в дома ни ?

( Votes )
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 

Едва ли днес някой е предпазен от вредни влияния, дори и в собствения си дом. Основен замърсител в дома ни са електромагнитните излъчвания, феноменът може да е от естествен произход - магнитното поле на Земята или създаваните от светкавиците силни магнитни полета. Известно е, че повечето електрически уреди в дома ни произвеждат подобно лъчение, наречено „електросмог". Магнитни вълни се излъчват от радиото, телевизора, всички управлявани от разстояние уреди. Дори и електрическите кабели в стените и шнуровете на самите уреди създават електромагнитни полета. Предметите, които ни заобикалят - материи, картини, цветове могат да се сравнят с невидими антени, които влияят върху човека.

 

Някога нашите предци са се съобразявали с природата преди да решат къде да разположат дома си. Древните пък са смятали, че не само мястото, но и разположението на постройките оказва влияние върху живеещите в тях. Някой народи са се повлиявали от поведението на животните и видовете растителност да подбират правилно благоприятно място за построяване на къщата си. Смятало се, че ако кучето или кравата отказват да легнат на избраното място, теренът не става за строителство. А изобилието от миши дупки и много птичи гнезда се приемало за добър признак. Ако по близките дървета гнездели птички се смятало, че мястото е идеално за отглеждане на деца.

Какви са излъчванията в дома ни?
Нискочестотни - породени от променливия ток на електрическите уреди.
■ Високочестотни - от радио- и телевизионните сигнали и мобилните технологии
■ Оптични - с невидимите за нас инфрачервени лъчи при дистанционните управления.

Механизъм на въздействие на електромагнитните полета?
Всички нови технологии в бита пораждат и необходимост от проучвания за възможните здравни рискове. Засега не всички въздействия на електромагнитните лъчения са познати, но е известно, че по-високите честоти въздействат по-силно върху човека. Опасността е реална при излагане на ниво над 2-3 mG, но изследвания показват, че в 98% от домовете ни нивото е от 0,5 до 0,9 mG. Има зони в дома или офиса обаче, където то е по-високо.

Лъчевото натоварване зависи от разстоянието до техния източник и с отдалечаването от него силата на облъчване значително намалява. Времето на експозиция също е от значение. Това е установено при продължително и интензивно използване на мобилния телефон, при което има опасност от поява на поражения върху здравето. Еднократното облъчване може да не се смята за проблем, но акумулирано във времето, може да достигне по-големи стойности и да започне да вреди. При вече съществуващ здравен проблем, близостта на електромагнитното поле, на което се подлагаме, пречи на възстановяването ни.

Какви са последиците от вредното въздействие?
■ Световъртеж, умора сутрин, нарушение на равновесието и психичната устойчивост.
■ Нарушения в процесите на метаболизма с прояви от различни вътрешни органи и опорно-двигателния апарат.
■ Понякога е възможно и да липсват типични прояви на увреждане.
■ В научната литература се говори и за електро свръхчувствителност
■ Съществува и вид алергична реакция към околното електромагнитно поле. Симптомите са парене, сърбеж, гадене, болка, усещане за топлина, зачервяване. Броят на засегнатите от този функционален недъг нараства
и се очаква през 2050 г. 50% от населението да бъде с такива прояви.

Как да се предпазим от електромагнитните полета в дома си?

В дневната и кабинета
■ Екранът на компютъра да е на повече от една ръка разстояние от тялото, а задната част на монитора, също източник на електромагнитни вълни, да е поне на 2 м от нас. За монитори, чиито екрани са с течен кристал се смята, че нямат вредни емисии.
■ При работа с лаптоп се препоръчва да се поставя на маса или бюро, а не на скута.
■ При гледане на телевизия да се стои поне на 3 метра от екрана или ако стаята не го позволява да се потърси достатъчно отдалечено място.

В спалнята
■ Ако искате да спите добре, разположете кревата си на един метър от какъвто и да било източник на ток и на десетина сантиметра от стената.
■ Спете с глава, ориентирана на изток.
■ Не поставяйте огледало срещу леглото си – малко известен факт е, че повърхността му увеличава излъчванията.
■ Мобилни и безжични телефони нямат място в спалнята.
■ Изключвайте уредите, които не използвате нощем.
■ Използвайте будилник с батерии.
■ Ако ще ползвате електрическо одеяло, след като затоплите постелята си, го изключете от мрежата и тогава легнете.

В кухнята
■ Електродомакинските уреди -печки, фурни, миялни и електрически шевни машини, също „произвеждат" вредно излъчване, докато работят. Добре е да ги изключвате от мрежата, когато не ги ползвате.
■ Магнитното поле, създадено от микровълновата фурна, може да се улови и на 3 м от нея. Когато е включена, стойте далеч, а извадите ли готовата храна, не я консумирайте поне 2-3 минути, за да се освободи от свободните радикали в нея. Проверете как е уплътнен затварящият се механизъм.
■ При готвене с индукционни котлони използвайте съдове, покриващи напълно загряващото поле. Не използвайте такива с огънати дъна, защото през пролуките може да се промъкне част от електромагнитното излъчване.

В детската стая
■ Поставете бейбифона на разстояние не по-малко от метър от главата на детето.
■ Използвайте уред, който се включва само когато регистрира шумове.

Засега сигурни и научно обосновани заключения за електромагнитното лъчение върху човешкото здраве не могат да бъдат направени, но известни наблюдения за вредност има и те не следва да се пренебрегват. За съжаление ние ще сме поколението, което ще покаже какви последици ще има това електромагнитно претоварване.

Силва Коен

 чудеса.нет 

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Вредните лъчения - има ли ги в дома ни ? - 5.0 out of 5 based on 17 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: