Грешките, които са се превърнали в пари

( Votes )
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
грешките превърнати в париПредставям ви няколко грешки, които макар и не жизненоважни за човечеството, са донесли купища пари след себе си: За всяко откритие се предполага, че са положени големи усилия, знания, експерименти. Но истината е, че част от тях са резултат от грешка в първоначалния замисъл.

КОКА-КОЛА

През 1886 г. докторът и фармацевт Джон Пембертън се опитал да направи микстура на основата на извлек от листата на южноамериканското растение кока и африканските орехи кола, които имат тонизиращи свойства.
 
Пембертън изпробвал готовата микстура и разбрал, че тя не е лоша на вкус.
Пембертън приготвил сместа за да помага на хора, които страдат от умора, стрес или зъбобол. Фармацевтът отнесъл сиропа в най-голямата аптека на град Атланта. Още първия ден били продадени първите порции сироп – по 5 цента за чаша. Но самата напитка Coca-Cola се появила в резултат на небрежност.
Продавачът, който разреждал сиропа, сбъркал крановете и налял вместо обикновена, газирана вода. Получената смес станала "кока-кола". Отначало тази напитка нямала голям успех.
За първата година на производство Пембертън изразходвал $79.96 за реклама на новата напитка, но успял да продаде Кока-кола само за $50. Понастоящем кока-колата се произвежда и пие в над 200 страни по света и носи неприлично много пари.


Витамини

В началото на миналия век учените, опитвайки се да извлекат аминокиселини, съвсем случайно открили някакво ново съединение и разбрали, че то е много необходимо на организма. Нaрекли го витамин, защото “вита” на латински означава живот. Ново откритие направил унгарски учен, който открил гексуроновата киселина, която по-късно преименували в аскорбинова и я нарекли витамин С. След това учените започнали да търсят и нови витамини. Така тези изкуствени препарати започнали своето победоносно шествие по света.
Действително без витамини е невъзможно организмът да съществува. Но дали и колко са нужни на човечеството изкуствените витамини, е изключително сериозен въпрос. От производството и продажбата им се печелят луди пари.
По статистика най-изгодното инвестиране на капитал след газта и нефта е в производството и продажбата на фармацевтични продукти и хранителни добавки.


Виагра

За някой тя може да е най-важното откритие ;). Малцина знаят, че лекарството, което повишава мъжествеността, в началото е разработвано като препарат за нещо друго. За съжаление не намерих информация, която да каже какво точно е трябвало да лекува. На едно място пише, че била лек срещу ангина, на друго за високо кръвно, а трети се тръшка, че било лек за косопад. Но за каквото и да е било, то не е работило. Изследователите обаче не се отчаяли за изгубените пари. Решили да се възползват от страничния ефект, който дал медикамента и се „родила” виаграта. Патентован и пуснат в продажба той вече е позлатил случайните си откриватели.

Грешките, които са се превърнали в пари
Лепящи се листчета

През 1970 година един химик на име Спенсър Силвър работел в изследователските лабоатории на 3М, като се опитвал да изнамери много силно лепило. Работата му обаче го довела до субстанция, която съвсем не била много силно залепваща. Когато разделил два листа, залепени с тази материя, Спенсър открил, че лепилото залепва или само към единия, или само към другия лист. Това изглеждало твърде безполезно откритие. Четири години по-късно негов колега, който пеел в църковния хор, бил осенен от брилянтна идея. Обикновено той използвал листчета за отбелязване къде е неговото място в книгата с химните, но те винаги падали. Той ги намазал с лепилото на Спенсер. Като с магия те се закрепили стабилно на мястото, а и не повредили страниците на книгата. Лепящите листчета били родени. Днес те са един от най-популярните и най-продавани офис продукти.


Целофан

Идеята за целофана, най-популярната прозрачна опаковка, осенила швейцарския текстилен инженер Жак Бранденбергер докато си седял в ресторанта. След като един клиент разлял бутилка вино върху покривката, той се върнал в лабораторията си, убеден, че ще открие начин да наложи прозрачен филм върху тъкани, който да ги прави водоустойчиви. Провел изследвания с различни материи и накрая наложил тъкан с течна вискоза. Експериментът пропаднал, тъй като материята се оказала прекалено твърда и чуплива. Все пак Брандербергер отбелязал, че покритието се бели във вид на прозрачен филм, който би могъл да има други приложения. През 1908 година той конструирал машина за производство на прозрачни вискозни листове, които той обозначил с името целофан. И до ден днешен целофанът се произвежда и продава в големи количества.

Грешките, които са се превърнали в пари Бисквити с шоколад

Едни от най-популярните бисквити в САЩ са бисквитите с парченца шоколад. Те били изобретени през 30-те годинина миналия век, когато собственичката на малък хотел Рут Уейкфилд решила да изпече маслени бисквити. Жената начупила блокчета шоколад и ги размесила с тестото като смятала, че шоколадът ще се разтопи и ще придаде на тестото кафяв цвят и шоколадов вкус. Но поради недостатъчните си познания по физика Уейкфилд била подведена и извадила от фурната бисквити с парченца шоколад.


Кардиостимулатор

През 1941 г. инженерът Джон Хопс, по поръчка на военноморския флот правел изследвания в областта на хипотермията. Пред него била поставена задачата да намери начин за максимално бързото затопляне на човек, който дълго време е стоял на студа или е бил в студена вода. Хопс се опитвал да използва за затопляне високочестотно радиоизлъчване и случайно открил, че сърце, което е спряло да бие вследствие на преохлаждане, може да бъде "пуснато" отново, ако бъде стимулирано с електрически импулси. През 1950 г. въз основа на откритието на Хопс, е бил направен първият кардиостимулатор. Той бил голям и неудобен и прилагането му понякога водело до изгаряния по тялото на болния.


Пейсмейкър

Медикът Уилсън Грейтбатч направил откритие по погрешка. Той работел над създаването на устройство, което да записва сърдечния ритъм. Веднъж той случайно сложил в устройството неподходящ резистор и забелязал, че в електрическата верига възникнали колебания, които напомняли ритъма на работа на човешкото сърце. След две години Грейтбатч създал първият кардиостимулатор, който можел да се имплантира и да подава изкуствени импулси за стимулация на работата на сърцето.

 

 

 чудеса.нет 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Грешките, които са се превърнали в пари - 4.6 out of 5 based on 9 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: