Как да запазим ума си млад и остър

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

altСъздайте саундтрак на живота си

 Мозъкът ви получава умствена тренировка, когато пускате любимия си списък с песни. Слушането на музика не само ви помага да се чувствате по-бодри, но и може да подобри паметта и настроението ви. Една от причините е, че в музиката има математика и как една нота се отнася към друга. Мозъкът ви трябва да работи, за да осмисли тази структура. Това е особено вярно за музиката, която слушате за първи път.

Намерете време за приятелства

Срещите с нови хора увеличават "изпълнителната функция" на мозъка ви толкова, колкото и решаването на кръстословица. Този набор от умствени умения включва краткосрочна памет, способност за регулиране на разсейващите фактори и способност за съсредоточаване. Как може да помогне един 10-минутен приятелски разговор? Изслушването на чуждата гледна точка и опитът да се поставите на нейно място карат мозъка ви да мисли по нов начин.

Смях

Стресът може да накара мозъка да отделя хормон, наречен кортизол, който затруднява ясното мислене. С течение на времето високите нива на стрес могат да причинят проблеми с ученето и паметта. Един забавен начин да защитите мозъка си е да се смеете. Той може да намали нивата на кортизол и да помогне за поддържането на мозъка ви здрав.

Излезте навън

altПриродата действа успокояващо и може да облекчи стреса - дори ако просто гледате през прозореца. Когато прекарвате време на открито, давате на мозъка си почивка от постоянния поток от данни и стимули, които получава през деня. Това му позволява да рестартира способността си да се фокусира, така че се чувствате по-креативни и способни да решавате по-добре проблеми.

Откажете се от рутината

Няма нищо лошо в това да ядете една и съща закуска всеки ден или да шофирате по един и същ маршрут до работа. Хората са създания на навика. Но за мозъка ви е добре да се опита да разнообрази нещата. Дори веднъж седмично може да ви помогне. Промяната в рутината увеличава способността на мозъка ви да научава нова информация и да я запазва. Опитайте нова рецепта или разгледайте различна част на града.

Станете отново ученик

Когато усвоявате ново умение или предмет, мозъкът ви създава нови пътища между многобройните си клетки. Може да опитате творческо писане или ново хоби, което ви интересува, като квилинг или свирене на китара. Ако в началото ви се струва трудно, не се отказвайте. Колкото по-трудно ви е да се справите, толкова по-добре е за мозъка ви.

Съсредоточете се върху едно нещо в даден момент

altТова, че можете едновременно да пишете съобщения, да гледате телевизия и да проверявате потока си в социалните мрежи, не означава, че е полезно за вас. Когато мозъкът ви получава множество потоци информация едновременно, той трябва да премине през всички тях. Това затруднява фокусирането, управлението на паметта и преминаването от едно нещо към друго. Поставяйте по-малко напрежение върху мозъка си и отделяйте цялото си внимание на едно нещо.

Медитирайте

Независимо дали казвате мантра или просто се съсредоточавате върху дишането си, медитацията може да помогне при високо кръвно налягане или висок холестерол. (И двете могат да увеличат шансовете ви за болестта на Алцхаймер.) Проучванията показват, че тя може също така да повиши концентрацията, паметта и избора на думи и да улесни преминаването от една мисъл към друга. Причините за това не са ясни, но една от теориите е, че медитацията дава на мозъка ви почивка от конкретни думи и мисли.

Положете малко усилия

Тренировките са толкова полезни за мозъка ви, колкото и за тялото ви. Упражненията поддържат уменията ви за разсъждаване и мислене, тъй като увеличават притока на кръв към мозъка ви, заедно с някои химикали, които го предпазват. Опитайте се да правите упражнения всеки втори ден в продължение на поне 30 минути.

Почивка

altАко не спите достатъчно, дори обикновена задача може да изисква повече умствени усилия. Освен това ще ви е по-трудно да се концентрирате и може да забележите пропуски в краткосрочната си памет. За да бъдете свежи, се стремете да спите между 7 и 9 часа всяка нощ.

Внимавайте какво ядете

Колкото повече калории приемате, толкова по-голяма е вероятността да загубите паметта си. Причината не е ясна, но по-високият индекс на телесната маса (ИТМ) на средна възраст е свързан с по-лошото състояние на мозъка в по-късен етап от живота. Малките промени, като например преминаването от пълномаслено към обезмаслено мляко, ще ви помогнат да намалите калориите. Вашият лекар или диетолог може да ви помогне да съставите подходящ за вас план.

Хранете мозъка си

Някои храни работят усилено, за да защитят мозъка ви. Сред тях са плодовете, зеленчуците, бобовите растения, рибата и "добрите" мазнини като тези в зехтина и рапицата. Ежедневната чаша чай или кафе също може да помогне за събуждането на мозъка ви. Но внимавайте с преработените храни - те могат да предизвикат хаос в кръвната ви захар.

Откажете се от пушенето

altМного от химикалите в цигарите са токсични за мозъка, така че може би няма да се изненадате да научите, че пушенето е свързано с умственото изоставане и деменцията. Същото се отнася и за пасивното пушене. Говорете и с другите членове на семейството си за отказване от цигарите. Всички ще бъдете по-здрави, ако в колата и дома ви не се пуши.

Погрижете се за сърцето си

Ако сърцето ви е в лошо състояние, вероятността да имате проблеми с ученето и паметта е по-голяма. Наднорменото тегло и недостатъчните физически упражнения могат да доведат до стесняване на кръвоносните ви съдове. Това ограничава притока на кръв към мозъка ви и артериите ви могат да започнат да се втвърдяват. Високото кръвно налягане е най-големият признак, че здравето на мозъка ви е изложено на риск. Ако вашето е високо, посъветвайте се с лекаря си как да го контролирате.

Потърсете помощ за психичното си здраве

Ако сте депресирани, вероятността от влошаване на умственото ви състояние е по-голяма. В допълнение към чувството на безпомощност и загубата на интерес към нещата, които обичате, депресията може да ви вкара в "мозъчна мъгла". Мисленето, съсредоточаването и вземането на решения може да бъде много по-трудно. Ако имате някои от тези признаци, посъветвайте се с Вашия лекар какво можете да направите, за да ги лекувате.
 
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да запазим ума си млад и остър - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: