9 съвета за намиране на цел в живота

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

alt1. Целта на живота ви е по-важна от всеки разрешим проблем или обстоятелство

Целта на живота не може да бъде решаването на конкретен проблем и не може да се основава на обстоятелство, което може вече да не съществува. В противен случай целта ви може да приключи, докато сте още живи, и животът ви вече няма да има смисъл. 
 
 Например някои вярват, че целта на живота им е да открият лек за рака. Намирането на това лекарство може да е въплъщение на житейската им цел и да е важно постижение по пътя им, но житейската им цел е по-широка и не се ограничава до лечението на рака. Същото важи и за лекар или учен. Никой не се "ражда" лекар или учен, но житейската цел може да бъде изпълнена чрез тази професия, поне за известно време. Важно е да разберете разликата между вашата житейска цел и възможностите, които изпълняват вашата житейска цел, защото житейските обстоятелства и възможностите ще се променят с течение на времето. Но това не означава, че вашата цел престава да съществува.
 

2. Вашата житейска цел е пътуване, а не дестинация

Вашата житейска цел не е нещо, което можете да определите днес, нито пък е нещо, което някога ще познаете напълно или ще постигнете през живота си. Едва в ретроспекция, след като животът ни приключи, ще имаме пълната картина, за да можем да погледнем назад и да кажем: "Ето какво е означавал животът на този човек". Ако обаче не можем да знаем предварително каква е целта на живота ни, как можем да живеем за нейното осъществяване? Как да проектираме живота си и как да правим най-добрите избори, които ще ни доведат до изпълнението на целта на живота ни?
Отговорът е, че сглобяваме парчетата от пъзела и следваме уликите на живота. Останалите уроци са части от пъзела, които всички ние притежаваме и можем да използваме.

alt3. Подчертайте силните си страни

Не сме в състояние да бъдем всичко за всички хора. Родени сте с определени природни таланти и способности - използвайте ги. Развивайте естествените си таланти, като изучавате, практикувате и прилагате тези таланти. Няма нищо лошо в това да се опитвате да научите нови неща, но е много вероятно да сте родени с уменията, необходими за изпълнение на целта на живота ви.  

4. Следвайте страстите си

По някаква причина всички ние изпитваме страст към определени неща в живота. За да живеете живота си според целта, трябва да се вглъбите изцяло в нея, което означава, че тя трябва да е нещо, което ви вълнува. В противен случай ще бъдете обречени да правите нещо, което в крайна сметка ще ви направи нещастни и възмутени, а в този случай ще бъде невъзможно да работите на най-високо ниво. Целта ви не може да бъде нещо, което не харесвате или не ви представя - което ни води към следващата точка.
 

5. Правете това, което ви прави щастливи

Живеенето по целта на живота ви несъмнено ще ви донесе радост и чувство за лична удовлетвореност. Ако сте нещастни в живота си или имате чувство за нереализация, тогава просто не живеете за целта си.
 Попитайте стая, пълна с хора, какъв е смисълът на живота, и повечето отговори ще бъдат за щастието. Позитивната психология - науката за щастието или благополучието - приписва на благополучието пет елемента: положителни чувства, ангажираност, взаимоотношения, смисъл (или цел) и постижения (обикновено наричани с акронима "PERMA"). Всеки от тези елементи се реализира по естествен начин и се развива, когато посветите живота си на определена цел.

alt6. Отидете там, където има нужда от вас

Възможността е най-красноречивата подсказка за живот, изживян с цел. В края на краищата на една цел трябва да се служи. Съществува потребност, която трябва да бъде задоволена от вас и която трябва да откриете. За съжаление не вие решавате къде е най-голямата ви нужда. Възможностите, които имате в живота, са начинът, по който светът ви казва, че сте желани. Ключът е да се уверите, че избирате възможностите, които най-добре съответстват на вашите таланти, умения и страсти. Възможността може да бъде проблематична, защото често трябва да я инициирате. С други думи, на някои врати трябва да почукате (понякога многократно), преди да разберете, че са отворени. Независимо от това дали да отворите вратата обаче, трябва да пуснете някого вътре - крайното решение винаги е извън вашия контрол.
 

7. Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате

Ако има един урок, който съм изпитала многократно в живота си, то това е, че има само едно нещо, което можете да контролирате: себе си. Колкото и да се стараете, колкото и да базирате действията си на желани или очаквани резултати, със сигурност не можете да контролирате резултатите от действията си. Единственото, което можем да направим в живота, е да вложим всичките си усилия в него. Това означава да усъвършенствате ума, тялото и духа си, за да достигнете пълния си потенциал и винаги да действате с най-добрите си намерения. Пътят към това да живеете за своята цел е проправен с добри намерения и непрекъснато самоусъвършенстване.

8. Прегърнете своята креативност

Всички ние сме способни да създадем нещо, което е не само оригинално, но и носи стойност на света. Тези два компонента - оригиналност и стойност - съставляват определението за творчество. По природа вие сте едновременно оригинални и ценни за този свят. Това означава, че излъчвате креативност и е време да я приемете. Не говоря за това да бъдете художник, защото това е само една от формите на творчеството. Говоря за достъп до уникалната перспектива, която имате към света, и за стойността, която тази перспектива може да добави. Разбира се, когато се фокусирате върху развиването на талантите си и сте потопени в това, което ви вълнува, творчеството идва лесно. 

alt9. Слушайте музата си

Вие не избирате целта на живота си и не избирате идеите си. Творческият процес винаги ме е очаровал, защото изглежда непреднамерен. Вие не избирате да създадете нещо, а сте принудени да го създадете. Независимо дали става въпрос за песен, картина, изобретение или бизнес идея, идеята сякаш идва при вас от магическо място, което възприемате като част от вас, но и като отделен елемент. Това е като да се погледнеш в огледало и изведнъж отражението ти да ти каже нещо. Това наричам "вашата муза", защото това е вашият източник на вдъхновение.

Опознайте музата си. Опитайте се да определите какво казва вашата муза за вас, какво изразява и какво представлява. По-важното е да се вслушвате, когато музата ви говори. Дори не е нужно да споменавам колко пъти съм бил зад волана и ми се е налагало да спра, за да запиша идеята, която ми е идвала. Това са важни моменти. Трябва да сте изключително възприемчиви към тях.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: