10 ползи от четенето и идеи за книги за деца и възрастни

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Когато трябваше да четете книги за училище, харесваше ли ви да ги четете или не? Като възрастен, продължавате ли да четете или изобщо не четете? Каквато и да е ситуацията при вас, добре е да знаете, че ползите от четенето са много, включително обогатяване на речниковия запас и развиване на аналитично мислене, както и намаляване на стреса - проблем, с който се сблъскват повечето възрастни.
 
Въпреки че има много хора, които смятат, че четенето е само за ученическите години, то е изключително полезно занимание не само за децата (които трябва да бъдат насърчавани да четат за удоволствие, а не само за училище), но и за възрастните: не само за обогатяване на знанията за света и живота, разширяване на личния кръгозор и повишаване на емпатията, но и за релаксацията, от която всички се нуждаем. 
 
Вярно е, че понякога темпото на живота може да бъде непосилно и, разделени между служебните грижи, уроците на децата и други неотложни дейности, може да не ни остане много време за четене. Но четенето на книги има много предимства и ако четем дори по 30 страници на ден, можем да им се насладим.
 
ПРЕПОРЪКИ НА ЕКСПЕРТИ ПО ДОКТОРАНТУРА
 
Ползи от четенето за деца и възрастни

Ето защо е добре винаги да имате книги за четене и защо навикът да четете трябва да остане с вас за цял живот:

1. Четенето стимулира ума ви и удължава живота ви

Проучванията показват, че поддържането на мозъка ви възможно най-активен може да забави развитието на деменция или болестта на Алцхаймер. Подобно на всеки друг мускул в тялото, мозъкът се нуждае от тренировки, за да остане силен и здрав. Четенето на книги помага да поддържате мозъка си в по-добра кондиция, а според последните изследвания - и да живеете по-дълго.
 

alt2. Литературата намалява стреса

Без значение колко сте стресирани от работата, личните отношения или други причини, потапянето в увлекателна литературна книга ви кара да забравите всичките си проблеми. Добре написаният роман облекчава психическото напрежение и ви помага да се отпуснете, пренасяйки ви в друг свят. Видът на романа зависи от всеки: някои хора се отпускат, четейки детективски книги, други предпочитат романтични комедии или научнофантастични приключения. На пазара има толкова голям избор и толкова много препоръки от критици и читатели, че е невъзможно да не намерите четива, които отговарят на вашия вкус и оказват положително въздействие върху живота ви.

3. Теоретични и практически книги обогатяват знанията

Когато четем нещо, можем да запазим полезна информация в практически план, която да ни помогне в работата, у дома или в отношенията ни с другите. Съществуват информационни книги за всичко - от това как да бъдем по-ефективни в работата и как да развиваме умения (например да научим компютърни програми или как да говорим ефективно на публични места) до практически ръководства за това как да бъдем по-здрави, как да строим или как да се отнасяме по-добре с другите.
 

4. Четенето разширява речниковия запас

Всички имаме моменти, когато сякаш не можем да намерим думите, за да изразим ясно това, което искаме или от което се нуждаем от другите. Но човек, за когото четенето е често срещано занимание, има повече думи в речника си, може да структурира по-добре идеите си и да се изразява по-лесно, така че да бъде по-добре разбран. Ползите от четенето се простират още по-далеч: четенето ви помага и при изучаването на чужд език, тъй като по-лесно можете да поставите научените думи в контекст.
 

alt5. Честото четене подобрява паметта

Когато четете роман, трябва да запомните най-различни герои и истории. Всяко нещо, което запомняте, създава нови синапси (невронни пътища) и укрепва съществуващите, което допринася за по-добра краткосрочна памет и стабилизира промените в настроението.

6. Четенето тренира аналитичното ви мислене

Никой не се ражда грамотен, но четенето помага за формирането на критичен и аналитичен ум. Хората, които четат често в различни области, развиват по-независим начин на мислене, виждат по-ясно голямата картина, по-трудно се поддават на манипулация и влияние в погрешна посока и вземат информирани решения.
 

7. Честото четене увеличава способността ви да се концентрирате

Седенето в социалните мрежи, където бързо преминаваме от една информация към друга и от една снимка към друга, докато изпращаме поредния имейл за работа или чатим с някой друг, намалява цялата ни концентрация и ни прави по-нетърпеливи и по-малко продуктивни. Четенето на книги обаче ни учи да бъдем по-внимателни и да се съсредоточаваме повече време върху едно нещо, за да усвояваме по-дребните детайли.
 

alt8. Когато сте добър читател, вие сте и добър писател

Разбира се, не всеки, който чете, е способен да пише сензационни романи например, а и не е нужно. Но ако четете много, с течение на времето ще забележите, че развивате и по-добри умения за писане, независимо дали става въпрос за съобщения или презентации, свързани с работата ви, или за лични имейли.

9. Четенето има успокояващ ефект

Вярно е, че ако четете кървав криминален роман или такъв, в който героите преминават през непосилни драми, едва ли ще се успокоите. Но за случаите, когато имате нужда да се успокоите, една забавна книга или книга с приятни спомени може да бъде точно това, от което се нуждаете.
 

10. Четенето е евтино забавление

Въпреки че много новоизлезли книги могат да бъдат на висока цена, не винаги е необходимо да взимате най-новите заглавия. Следете уебсайтовете на издателствата, за да разберете кога предлагат намаления, посещавайте панаири на книгата, където цените на много заглавия са значително намалени, и проучвайте онлайн библиотеки, където можете да четете много книги безплатно. Освен това можете да заемате книги от роднини или приятели, за да си говорите заедно.
 
И така, като се има предвид, че ползите от четенето са много, не е зле да помислите за започване на този навик както за вас, така и за вашите деца. Известно е, че децата са по-склонни да подражават на родителите си, отколкото да слушат какво казват родителите им, така че дете, което вижда родителите си да четат, е по-вероятно да иска да го прави, отколкото такова, чиито родители не четат, но ги принуждават да го правят.

altКак си създавате навик за четене?

Намерете книги, свързани с вашите интереси и страсти. Ако четете нещо, което ви вълнува, е по-вероятно да продължите да го правите.
Ако нямате навик за четене, започнете с кратки периоди на четене, например 10-15 минути на ден.
 
Отделяйте ежедневно време за четене. То може да бъде сутрин в автобуса или вечер преди лягане, или някакво друго време за отдих, което лесно може да бъде включено в графика ви. Последователността е ключът към създаването на навик. Нашият съвет е винаги да имате книга със себе си, за да четете, когато се появи възможност. Ако предпочитате да четете по електронен път, има някои приложения за телефони, в които чрез заплащане на месечен абонамент можете да получите бърз достъп до широк набор от книги.
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: